Édes pizza? Szerintünk egy próbát megér

krémsajtos pizza
Vágólapra másolva!
Édes pizza? Igen! Egyrészt némi édes íz megbolondíthatja a klasszikus sós feltéteket is, izgalmasabbá téve a pizzánkat, másrészt pedig miért ne készülhetne desszertpizza? Mutatjuk, hogy mit érdemes kipróbálni, ha valami szokatlanra vágyunk.
Vágólapra másolva!

Több módja van annak, hogy a pizzán egyensúlyba hozzuk a sós és édes ízeket.

Vannak olyan szezonális gyümölcsök, fűszerek, amelyek jól illenek a paprikás, gombás, szalámis vagy sonkás pizzákhoz.

A legtöbb esetben tehát nem válik egy kevés édes hozzávalótól süteménnyé a pizza – de azért ilyet is mutatunk.

Édes pizza? Igen! Forrás: Mindmegette.hu

Összegyűjtöttük a legjobb feltéteket:

  • Forró méz
    Érdemes forró mézet csepegtetni a fagyasztott pizzára vagy az előző napi maradék pizzaszeletekre miután kivettük a sütőből. Mehet mindenféle feltétre és a pizza végére is. A méz édessége, enyhe csípőssége kiemeli a sós ízeket.
  • Őszibarack, nektarin
    Aki imádja a nyár ízeit, különösen a grillezett barack semmihez sem hasonlítható zamatát, az pakolja meg sült barackkal a pizzát. Leginkább a ricottás, rukkolás pizzához illik: a barack édessége visszafogja a rukkola csípősségét. Hogy ne ázzon szét a pizza, a legjobb, ha a sütés befejezése után tesszük a pizzára a külön serpenyőben megsütött gyümölcsöt.
  • Alma
    Az őszi–téli időszak legkedveltebb gyümölcse a pizzáról sem maradhat le. Ízlés kérdése, hogy az almát meghámozzuk-e, vagy sem, a lényeg, hogy vágjuk fel vékony szeletekre az almát, majd rétegezzük a pizzára sütés előtt. Az alma jól illik többek között a kolbászhoz, a szalámikhoz, a rukkolához vagy a gorgonzolához is.
  • Ananász
    Az ananászos pizzát lehet imádni és lehet utálni, köztes érzés egyszerűen nincs. Valójában a hawaii pizza néven elhíresült étel egy görög bevándorló találmánya, aki az 1950-es években próbált szerencsét Kanadában. Éttermében próbálta ki a pizzák édes-sós kombinációját, köztük az ananász és sonka párost is. A név „hawaii" összetevője pusztán az ananászkonzerv nevéből származik. Még finomabb lesz a pizza, ha bacont is teszünk rá: a szalonna zamatos, zsíros íze remekül kiegészíti az ananász savasságát.
    Több módja van annak, hogy a pizzán egyensúlyba hozzuk a sós és édes ízeket. Forrás: Mindmegette.hu
  • Krémsajt
    Jó, ez már tényleg desszertpizza lesz, de nem az émelyítően édes fajta. A krémsajtot kevés mézzel édesítsük, ez lesz a pizza alapja, és ízlés szerint tehetünk rá bármilyen gyümölcsöt. Jól illik hozzá az eper, az áfonya és a csokoládé is.
  • Mogyoróvaj
    Nem igazán édes feltét, bár a hozzáadott cukrot tartalmazó fajta garantáltan édessé teszi a pizzát is.

    Ha thai típusú pizzát készítünk, a csirkéhez jöhet egy mézből, szójaszószból, ecetből és mogyoróvajból álló alap, amit még gazdagabbá tehetünk hagymával, sárgarépával és mozzarellával.

    De nem az ázsiai ihletésű pizza az egyetlen, amelyben a mogyoróvaj jól teljesít: a csípős paprika, szalámi is elbírja a mogyoróvaj lágyságát.

  • Sütőtök
    Hogy is maradhatna ki a sorból a sütőtök? A még finomabb végeredményhez süssük meg előre a tököt: ezzel karamellizáljuk a húsát, és extra édességet adunk az ételnek. Adhatjuk apró kockákra vágva a pizzához, de pépesíthetjük is. A sütőtökhöz jól illenek olyan feltétek, mint a bacon, a hagyma és például a zsálya.
  • Nutella
    Jó, jó, ez talán már túlzás, de tényleg nem hagyhatjuk ki a sorból a nutellát. Hiába érezzük úgy, hogy egy olasz ettől a szívéhez kapna, valójában egy igen gyakori csemege náluk a nutellás pizza (pizza bianca con nutella). A nutellát egyszerűen kenjük a pizzatésztára, szórjuk meg vágott mogyoróval, mandulával, banánszeletekkel és eperrel – máris kész egy laktató, finom desszert.

    Forrás: Mindmegette