Visszavonult minden idők egyik legsikeresebb és legismertebb védője

fbl Horizontal FOOTBALL FINAL EUROPEAN CHAMPIONSHIP JOY EMBRACE SHOUTING
(FILES) In this file photo taken on July 11, 2021 Italy's defender Leonardo Bonucci (C) celebrates with Italy's defender Giorgio Chiellini (R) after scoring the team's first goal during the UEFA EURO 2020 final football match between Italy and England at the Wembley Stadium in London on July 11, 2021. - Giorgio Chiellini will retire on June 1, 2022 following the "Finalissima" at Wembley where European and South American champions meet. (Photo by Paul ELLIS / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Olasz szakújságírók értesülései szerint több mint két évtizedes profi pályafutása végén visszavonult az olasz labdarúgó-válogatottal Európa-bajnoki címet szerző Juventus-legenda, Giorgio Chiellini.

Chiellini már a karrierje elején is nagy sikereket ért el, hiszen az olasz színekben U19-es Európa-bajnok és olimpiai bronzérmes volt, a Livorno csapatával pedig megnyerte a Serie C-t. 2004-ben, 20 éves korában igazolt a Juventus együtteséhez, amelynek egészen 2022-ig volt a játékosa. Chiellini ez idő alatt 9 bajnoki címet, 5 Olasz Kupát és 5 Olasz Szuperkupát nyert a csapattal, továbbá játszott két Bajnokok Ligája-döntőben, és a 2006-07-es szezonban a kizárás után feljutáshoz is segítette a torinóiakat.

Giorgio Chiellini a gyermekeivel együtt lépett pályára az utolsó Juventus-meccsén Forrás: AFP/Marco Bertorello

Sikeres volt a válogatottal is

Chiellini az olasz válogatottal 2012-ben Európa-bajnoki ezüstérmes lett, majd 2021-ben, csapatkapitányként már megnyerte a finálét, megszerezve a legnagyobb sikerét a nemzeti együttesben. A Konföderációs-kupán és a Nemzetek Ligájában is végzett harmadik helyen az olaszokkal, mielőtt tavaly az argentinok elleni vereséggel záruló Finalissimán lejátszotta az utolsó meccsét címeres mezben.

Tavaly nyáron aztán Chiellini 561 meccs után a Juventustól is távozott, méghozzá a Los Angeles FC csapatába, amellyel rögtön meg is nyerte az észak-amerikai profiligát (MLS).

Los Angelesben is nagy eredményeket ért el

A rutinos középhátvéd idén is szép sikereket ért el a kaliforniaiakkal, hiszen

bejutott a kontinens Bajnokok Ligájának döntőjébe, valamint ismét elmenetelt az MLS döntőjéig, ám végül mindkét meccsen vesztes csapat tagjaként hagyta el a pályát.

Az utolsó meccsét éppen a Columbus Crew elleni vesztes MLS-döntőn vívta az előző hétvégén.

Chiellinit három alkalommal választották meg a Serie A legjobb védőjének, további két szezonban került be az évad olaszországi álomcsapatába, de Európában is többször ott volt a neve a legjobbak között. A 117-szeres válogatott olasz hátvéd már az MLS-finálé után fejtegette, hogy talán ez volt pályafutása utolsó meccse, kedden azonban Romeo Agresti és Fabrizio Romano olasz újságírók értesülései szerint

valóban be is jelentette a visszavonulását a 39 éves focista.