Nagy a veszély: Európában is felbukkantak az őrült gyökerek

növény, paradicsom, tomatoe
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Európában eddig még kevéssé volt ismert az a bakteriális kórokozó, amely a paradicsomra és más zöldségfélékre jelent fokozott fenyegetést.
Vágólapra másolva!

Őrült burjánzásba kezd a gyökérzet a baktérium támadása után

Belgiumban egy paradicsomültetvényen azonosították először az Agrobacterium rhizogenes tudományos fajnevű mikrobát, amely elsősorban a zöldségfélékre jelent potenciális kockázatot – írja az Agroinform.hu mezőgazdasági szakportál. A mikroba a növények gyökérzetét támadja meg.

A kórokozó elsősorban a paradicsomot, illetve más zöldségféléket támadja meg Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Patrick Pleul

A fertőzés következtében a paradicsom és más, a kórokozó által megtámadott zöldségfélék gyökérzete hihetetlen burjánzásba kezd,

rendkívül sűrű szövedéket hozva létre nagyobb részt a föld alatt,

de részben a talajszint felett is. A rendellenesen burjánzó és szövevényessé váló gyökérzet alkotja a növényt megtámadó baktérium táplálékát. A fertőzés rendkívül sok tápanyagot elvon a megtámadott növénytől, lassú sorvadásra és pusztulásra ítélve azt.

Sikerült egy hatékony szert találni az őrült gyökerek ellen

Az Agrobacterium rhizogenes okozta fertőzés a növény hormonháztartását is felborítja ami miatt a sejtek sokkal érzékenyebbé válnak az auxinokra. Ennek eredménye az ellenőrizhetetlenné váló sejtosztódás, ami még tovább erősíti a gyökérzet rendkívül gyors és abnormális burjánzását.

Az Agrobacterium rhizogenes kórokozó fertőzése következtében abnormálisan burjánzó gyökérzet képe Forrás: Koppert

A fertőzés rendkívül sok energiát von el a növénytől az úgynevezett őrült gyökérzet fejlesztésére, ami például a paradicsom esetében egy négyzetméterre vetítve alig hat kilogrammra redukálja a termést. Az „őrült gyökerek" ellen az eddigi tapasztalatok szerint a talaj és az öntözővíz gondos megtisztítása bizonyult a leghatékonyabb védekezésnek.

A fertőzést okozó Agrobacterium rhizogenes baktérium elektronmikroszkópos képe Forrás: South African National Biodiversity Institute

A belga gazda, aki elsőként azonosította a fertőzést a paradicsomültetvényén, Huwa-San TR-50 stabilizált hidrogén-peroxid vegyülettel kezelte ezt, méghozzá igen jó eredménnyel. Elmondása szerint a 3,8 hektáros területet 75 százalékban érintett fertőzést a Huwa-San TR-50 stabilizált hidrogén-peroxid vegyülettel mindössze 6-8 növényre sikerült korlátoznia.