Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 682. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
07:12
január 06, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:14
január 06, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. január 5-én az ukrán-magyar határszakaszon 6145 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 18269 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 122 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:21
január 06, 2024
Vágólapra másolva!

Törökország kulcspozícióba kerül

Részleteket osztott meg a török kollégájával folytatott telefonbeszélgetéséről az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint Erdogan elnök is egyetértett abban, hogy Törökországnak döntő fontosságú közvetítői szerepe lesz a hadifoglyok és deportáltak kiszabadításában.

Recep Tayyip Erdogan megerősítette országa részvételét az ukrán békeformulával kapcsolatos következő davosi tanácsadói találkozón.

07:58
január 06, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb német fegyvercsomag érkezik

Éjszakai videójában az ukrán elnök bejelentette, hogy újabb fegyverszállítmány érkezik Németországból, benne légvédelmi rakétákkal, 155 mm-es tüzérségi lőszerekkel és egyéb alapvető eszközökkel. Volodimir Zelenszkij hasonló küldeményekre számít más partnerországoktól, külön kiemelve az Egyesült Államokat.

08:44
január 06, 2024
Vágólapra másolva!

2024 sorsdöntő év lesz

"Ezt az évet elviselni azt jelenti, hogy elviseljük ezt a teljes háborút. Ez egy sorsdöntő időszak. Hálás köszönet mindenkinek, aki ezt felismeri, aki segít az állam megerősödésében, és aki képessé teszi katonáinkat az ellenség legyőzésére" - mondta napzáró videójában az ukrán elnök.

09:30
január 06, 2024
Vágólapra másolva!

Az idő Putyinnak kedvez

Közel két évvel az orosz-ukrán háború kezdete óta, patthelyzet látszik kialakulni a fronton. Az érvényesüléshez több tűzerőre van szüksége, de a készletek mindkét oldalon kifogyóban vannak - véli Sean Bell, a Sky News vezető katonai elemzője.

A brit szakember úgy látja, hogy míg az Ukrajnát támogató nyugati országok vonakodva biztosítanak anyagi hátteret és újabb fegyvereket, a fronttól földrajzilag távolabb eső orosz hadiipari bázisok nagyobb fegyverkezési képességet bztosítanak Oroszországnak.

11:04
január 06, 2024
Vágólapra másolva!

Egyre sürgősebb a kongresszusi jóváhagyás

Az amerikai elnök legfőbb költségvetési tisztviselője arra figyelmeztetett, hogy gyorsan csökken az idő, ameddig a törvényhozóknak pótolniuk kell az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott segélyeit, mivel a Kijevnek szánt pénz sorsa továbbra is a bevándorlásról szóló kongresszusi tárgyalások függvénye, ahol eddig elérhetetlen volt az egyezség. Shalanda Young azt mondta, hogy bár a Pentagonnak vannak korlátozott jogosítványai Kijev megsegítésére, „ez nem fog nagy mennyiségű felszerelést eljuttatni Ukrajnába".

12:04
január 06, 2024
Vágólapra másolva!

Nepáli utazási tilalom

A nepáli kormány megtiltotta állampolgárainak, hogy Oroszországba vagy Ukrajnába utazzanak munkavállalás céljából, miután 10 fiatalt megöltek, és több tucatnyian eltűntek a harcok során, főleg az orosz hadseregben. Feltételezések szerint több mint 200 nepáli katona vonult be az orosz hadseregbe Ukrajna 2022 februárja óta – közölte a nepáli külügyminisztérium.

12:48
január 06, 2024
Vágólapra másolva!

Evakuálási lehetőséget kaptak a belgorodiak

Orosz tisztviselők az ukrán határ menti Belgorod városában felajánlották a lakosok evakuálását a végzetes ukrán támadások hullámai után. Vjacseszlav Gladkov kormányzó ajánlata egy nappal azután érkezett, hogy az éjszakai ágyúzások legalább két embert megsebesítettek, és sokemeletes lakóépületek megsérültek.

13:41
január 06, 2024
Vágólapra másolva!

Egyre több az orosz légicsapás

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az oroszok küzdenek az Ukrajnával szembeni légi fölény megteremtéséért. Három orosz harci repülőgépet lőttek le karácsony előtt, ami befolyásolta a szárazföldi erők taktikai céljait a hónap későbbi szakaszában - közölte a HM, majd hozzátette, hogy Oroszország az elmúlt napokban növelte légi csapásait, „de alacsonyabb szinten, mint a lövöldözések előtt".

14:26
január 06, 2024
Vágólapra másolva!

Észak-koreai rakétákat vethetett be Oroszország

Washington és Kijev szerint Oroszország elkezdte használni az Észak-Korea által szállított ballisztikus rakétákat Ukrajna támadására, ami azt jelzi, hogy Moszkva a háborús erőfeszítései fenntartása érdekében tovább kívánja bővíteni a szankciók alatt álló rezsimekkel kötött fegyverüzleteit.

Az USA szerint Oroszország tárgyalásokat folytat Iránnal rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták vásárlásáról. Az amerikai hírszerzés értékelése szerint az iráni rakéták még nem érkeztek meg Oroszországba, de az üzlet végül létre fog jönni - írja a The Guardian.

15:15
január 06, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán rakétatámadás érte a Krím-félszigetet

Oroszország közölte, hogy az éjszaka folyamán négy ukrán rakétát lőtt le az orosz légvédelem a Krím felett - jelentette az Agence France-Presse.

A támadás egy nappal azután történt, hogy Ukrajna nagyszabású dróntámadást indított a félsziget ellen, orosz jelentések szerint 36 ukrán drónt lőttek le a Krím felett.

Korábban Kijev közölte, hogy a hét elején egy Szevasztopol közelében lévő parancsnoki állást vettek célba - írja a The Guardian.

16:07
január 06, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz támadások Ukrajna szerte

Az orosz erők az elmúlt nap folyamán 10 ukrajnai régió ellen indítottak támadásokat, amelyek során legalább egy ember meghalt és hét megsebesült - jelentették az ukrajnai regionális hatóságok január 6-án kora reggel.

17:05
január 06, 2024
Vágólapra másolva!

Dánia hamarosan F-16-os vadászgépeket ad Ukrajnának

Dánia 19 darab amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépet ad át Ukrajnának 2024 második negyedévében, amint az ukrán pilóták befejezik a kiképzést - közölte a dán védelmi minisztérium.

Dánia, amely F-16-os flottáját a modernebb F-35-ösökre cseréli, augusztusban jelentette be, hogy az amerikai kormány jóváhagyásának megszerzése után átadja a 19 gépet Ukrajnának.

Hollandia szintén tavaly augusztusban jelentette be F-16-osok átadását Ukrajnának, és jelenleg ukrán pilótákat képez ki, de még nem közölte, hogy mikor érkezik a 42 darab gép Ukrajnába - írja a The Guardian.

18:02
január 06, 2024
Vágólapra másolva!

Patriot rakéták nélkül maradhat Ukrajna

Az USA hamarosan nem lesz képes Patriot rakétákat szállítani Ukrajnának - figyelmeztettek a Fehér Ház és a Pentagon illetékesei - jelentette a The New York Times.

Ennek oka a finanszírozás hiánya lesz - az elfogórakéták ára ezekhez a rendszerekhez 2 és 4 millió dollár között mozoghat.

19:10
január 06, 2024
Vágólapra másolva!

Ismét aktív a légvédelem Belgorodban

Lelőttek egy légi célpontot, ami az oroszországi Belgorod felé közeledett - jelentették a helyi hatóságok

Korábban a város templomaiban az ukrán támadások miatt lemondták a karácsonyi esti istentiszteleteket.

19:49
január 06, 2024
Vágólapra másolva!

Többen meghaltak egy orosz rakétatámadásban a kelet-ukrajnai Pokrovszkban

Tizenegy ember, köztük öt gyerek meghalt szombaton egy orosz rakétatámadásban a kelet-ukrajnai Pokrovszkban - közölte Donyeck megye ukrán ellenőrzés alatt álló területének kormányzója a Telegramon.

Vadim Filaskin hozzátette, hogy nyolc ember megsebesült az Sz-300-as típusú rakétákkal végrehajtott támadásban. Közzétett fényképeket is, amelyeken mentőcsapatok tagjai láthatók, amint az épülettörmelékek között kutatnak. A kormányzó tájékoztatása szerint hat lakóház rongálódott meg.

A keleti fronttól nagyjából 50 kilométerre fekvő, a háború előtt 60 ezres lakosú Pokrovszk tavaly augusztusban célpontja volt egy különösen nagy erejű légicsapásnak, akkor kilencen haltak meg és 82-en megsebesültek a városban.

20:40
január 06, 2024
Vágólapra másolva!

Herszont támadták az oroszok

Orosz támadásokban sérült meg négy ember Ukrajna Herszon régiójában, köztük két 9 éves fiú január 6-án - jelentették az ukrán regionális hatóságok.

23:02
január 06, 2024
Vágólapra másolva!

Több területen is légiriadó van

Légiriadót rendeltek el szombat este Ukrajna Dnyipropetrovszki, Mikolajivi, Kirovohrad és Odessza megyéiben, valamint az Orosz Föderáció Zaporizzsjai és Herszon régiójának Kijev által ellenőrzött részein - írta a RIA Novoszty, az ukrán digitális átalakulásért felelős minisztérium online térképére hivatkozva.

23:41
január 06, 2024
Vágólapra másolva!

Rakéta-utánpótlás nélkül maradhat Ukrajna

Az Egyesült Államok hamarosan nem lesz képes több Patriot rakétákat szállítani Ukrajnának - írta a Pravda a The New York Times beszámolójára hivatkozva, amely washingtoni és a Pentagonban dolgozó tisztviselőket nevezett meg az információ forrásaként.

Az Egyesült Államok hamarosan nem lesz képes ellátni az Ukrajnába telepített Patriot rendszert rakétákkal, amelyek darabonként 2-4 millió dollárba kerülnek

- írták.

Korábban Oroszország jegyzéket küldött a NATO-tagországoknak Ukrajna fegyverellátása miatt. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy az Ukrajnának szánt fegyvereket tartalmazó szállítmányok az orosz fegyveres erők jogos célpontjai lehetnének.

00:25
január 06, 2024
Vágólapra másolva!

A lengyel gazdák felfüggesztik tüntetésüket az ukrán határon

A lengyel gazdák úgy döntöttek, hogy felfüggesztik az ukrán-lengyel határátkelőnél, Medykánál tartott tüntetésüket, miután a kormány elfogadta követeléseiket. November 6. óta több ukrajnai határátkelőt is blokkoltak, követelve, hogy az Európai Unió állítsa vissza azt a rendszert, amelynek keretében az ukrán vállalatok engedélyt kapnak tevékenységük folytatására a térségben. Később csatlakoztak hozzájuk a gazdák is, akik a kukoricára vonatkozó kormányzati támogatásokat és adóemelések befagyasztását követelték. A gazdák, akik a medykai átkelőt blokkolták, karácsonyra felfüggesztették tiltakozásukat, majd január 4-én folytatták a blokádot. Szombaton beleegyeztek abba, hogy ismét felfüggesztik a tiltakozást.

00:50
január 06, 2024
Vágólapra másolva!

Elesett katonák családtagjait látta vendégül Putyin

Az orosz elnök az ortodox karácsony szentestéjén, szombaton este Moszkva melletti rezidenciáján találkozott a fronton meghalt katonák családtagjaival - írta a RIA Novoszty. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő tájékoztatása szerint Vlagyimir Putyin karácsony este Novo-Ogarjovo rezidenciáján találkozott az elesett orosz hősök családjaival.

- mondta a szóvivő.

Ezt követően az elnök hosszasan beszélgetett a családokkal, mind az özvegyekkel, mind a gyerekekkel, majd ünnepi vacsorára hívta meg a családokat, majd - velük együtt - istentiszteletre is elment, a Moszkva melletti Usovo templomába.

07:24
január 07, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.