Hisztik, balhék, szexbotrányok: Cristiano Ronaldo szaúdi éve

Cristiano Ronaldo, al-Nasszr
Nassr's Portuguese forward #07 Cristiano Ronaldo reacts during the Saudi Pro League football match between Al-Nassr and Abha at the King Saud University Stadium in Riyadh on October 6, 2023. (Photo by Fayez Nureldine / AFP)
Vágólapra másolva!
2022 utolsó napjaiban bombaként robbant a hír, miszerint korunk egyik legnagyobb játékosa, Cristiano Ronaldo a szaúd-arábiai al-Nasszr együtteséhez igazolt. Az azóta eltelt bő egy évben rengeteg minden történt az ötszörös aranylabdás portugál klasszissal Ázsiában, a gólok mellett a balhékból is akadtak bőven. Annyi biztos, hogy bár sokan leírták Cristiano Ronaldót az átigazolás pillanatában, hogy csak a pénzért igazolt a szaúdi ligába levezetni, a portugál támadó azonban 2023-ban a legjobb góllövő lett a világon az 54 találatával. Ebben benne vannak a klubjában és a válogatottban szerzett találatok is, ugyanis hiába lesz február 5-én már 39 éves, esze ágában sincs visszavonulni, nemhogy a futballtól, de a nemzeti csapattól sem. Persze, ha ilyen formában van, miért is tenné? Nézzük meg, mi történt C. Ronaldóval az elmúlt bő egy évben, mióta betette a lábát Szaúd-Arábiába. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy botrányokból sem volt hiány.

Évi 200 millió dollár többet ért Cristiano Ronaldónak, mint az elvei

„Történelmet írtunk. Ez az igazolás, amely nemcsak a klubunkat inspirálja ennél nagyobb sikerekre, de az egész ligát, az országot, az utánunk jövő generációkat. Lányokat és fiúkat, hogy a legjobbat hozzák ki magukból.

– írta hivatalos Twitter-oldalán a szaúdi klub, miután bejelentette, hogy Cristiano Ronaldo az al-Nasszr együttesében folytatja. Ekkor 2022. december 30-át írtunk, a hír pedig az egész (futball)világot megmozgatta.

Mindenkit megdöbbentett, hogy Cristiano Ronaldo Szaúd-Arábiába igazolt Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Al Nassr Club Of Saudi Arabia

A sajtó nem kímélte Ronaldót, aki a meglepőnek mondható igazolása előtt még arról beszélt, hogy a legmagasabb szinten akar futballozni, ezért soha nem fog Szaúd-Arábiába igazolni.

Ám az évi 200 millió dolláros fizetés őt is meggyőzte,

ahogy azóta egyébként számos sztárjátékos követte már az ázsiai országba. De ez egy másik történet.

„Ha csak a pénzről szólna, akkor Szaúd-Arábiában lennél, hogy megkeresd a királyoknak járó csillagászati összeget, de nem ez motivál téged. A csúcson akarsz maradni" – elemezte a helyzetet Piers Morgan, mire Ronaldo csak ennyit válaszolt: "Pontosan."

De még 2015-ben is arról beszélt Ronaldo, hogy a legmagasabb szinten akarja befejezni a pályafutását egy nagy csapatban, és

hangsúlyozza, hogy nem foglalkoztatja sem az Egyesült Államok, sem Katar, sem Dubaj.

Vajon őszintén beszélt Cristiano Ronaldo?

Ennek ellenére Ronaldo a bemutatása után azt nyilatkozta, hogy alig várja, hogy megtapasztaljon egy új labdarúgó-bajnokságot egy másik országban. Az al-Nasszr jövőképe nagyon inspiráló számára.

"Most már elmondhatom, hogy sok lehetőségem volt Európából, sok Brazíliából, Ausztráliából, az Egyesült Államokból és még Portugáliából is. Sok klub próbált szerződtetni, de én ennek a klubnak adtam a szavamat.

- fogalmazott sajtótájékoztatóján Cristiano Ronaldo.

Ezt követően elképesztő körülmények között mutattak be a szurkolóknak a 25 ezer fő befogadására alkalmas rijádi Mrsool Parkban a portugál világklasszist.

Az egész világ Cristiano Ronaldo bemutatkozására várt

Ronaldo egy 2022-es dührohama után kétmeccses eltiltást kapott az angol szövetségtől,

amit magával vitt a közel-keleti országba is, így három hetet kellett várni a hivatalos bemutatkozására.

Egy Messi, illetve Paris Saint-Germain elleni barátságos meccsen ugyan már pályára lépett új csapata színeiben, de az igazi, hivatalos bemutatkozására várni kellett. Ezen a meccsen

az ötszörös aranylabdás Ronaldo két gólt is lőtt,

míg az akkor még hétszeres, azóta nyolcszoros aranylabdás Messi is betalált. A találkozó végül a párizsi csapat 5-4-es győzelmével zárult.

Három hét várakozás után aztán Cristiano Ronaldo tétmérkőzésen is bemutatkozott a szaúdi al-Nasszr csapatában, méghozzá al-Ettifaq elleni bajnoki mérkőzésen.

Az al-Nasszr 1-0-ra legyőzte az al-Ettifaq csapatát, C. Ronaldo nem szerzett gólt, egyszer próbálta eladni a jól ismert biciklicselét.

A szaúdi liga nem éppen a Premier League, de 2023-ban a focivilág gólkirálya lett

A következő bajnoki meccsén, az al-Fateh elleni 2-2-es döntetlen alkalmával azonban már meg is szerezte az első találatát.

A portugál támadó büntetőből volt eredményes a 93. percben a találkozón, pontot mentve a csapatának.

Ezt követően pedig elképesztő módon be is indult, az al-Vahda ellen négy gólt szerzett, az al-Taawoun ellen két gólpasszal vétette észre magát, egy körrel később, a Damac FC elleni összecsapáson pedig mesterhármasig jutott.

Ronaldo al-Vahda elleni második gólja egyben pályafutása 500. bajnoki meccsen szerzett gólja volt.

Pályafutása során már 9. alkalommal szerzett négy gólt, a Real Madridban korábban volt két ötgólos meccse is.

A folytatásban is termelte a gólokat Ronaldo, mind a klubcsapatában, mind a válogatottban. Végül a portugál világklasszis 54 találattal lett 2023 legjobb góllövője. Ezt a nem mindennapi teljesítményt nem is hagyta szó nélkül a 38 éves sztár, aki a közösségi oldalán üzent:

– írta közösségi oldalán Cristiano Ronaldo.

Januári bemutatkozása óta Ronaldo a szilveszteri, al-Taawouna elleni meccsen az 50. alkalommal lépett pályára az al-Nasszr színeiben, ezeken a találkozókon 44-szer köszönt be, a portugál válogatottban pedig kilenc fellépésen 10 gólt szerzett.

A szaúdi profi ligában az átlaga mérkőzésenként egy gól - 34 meccsen 34, ebből 20 ebben a szezonban.

Emellett hat találatot jegyzett az Arab Bajnokok Kupában, hármat az Ázsiai Bajnokok Ligájában és egyet a szaúdi kupában - emelte ki a Goal. Az ötszörös aranylabdás a góljai közül 33-at jobb lábbal, 15-öt ballal, hatot pedig fejjel szerzett.

Cristiano Ronaldo lett 2023 legjobb góllövője Forrás: AlNassr FC

„Nagyon boldog vagyok. Ez egy jó év volt számomra. Rengeteg gólt szereztem,

– mondta az angol lap által szemlézett interjúban Cristiano Ronaldo.

Ez volt az ötödik alkalom, hogy Cristiano Ronaldo a világ gólkirályaként zárja az évet. Korábban a Real Madrid játékosaként is megtette ezt, méghozzá 2011-ben, 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben.

A legtermelékenyebb évnek a 2012-es bizonyult, amikor is az argentinok világsztárja, Lionel Messi minden hivatalos meccsét figyelembe véve 91-szer vette be az ellenfelek kapuját,

míg Ronaldo 63, a brazil Neymar 52, a négyük közül már visszavonult svéd klasszis futballista, Zlatan Ibrahimovic pedig kereken 50 gólt szerzett. Érdekesség, hogy a zambiai Godfrey Chitalu - aki klubpályafutása nagy részét hazájában, a Kabwe Warriors csapatában játszotta - ugyanebben az évben állítólag 116 gólt szerzett. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) azonban ezt soha nem ismerte el hivatalos rekordnak.

A legjobb góllövők egy év alatt

2012: Lionel Messi 91 gól - Barcelona, Argentína
1972: Gerd Müller 85 gól - Bayern München, Németország
1958: Pelé 75 gól -Santos, Brazília
1965: Pelé 72 gól - Santos, Brazília
1979: Zico 72 gól - Flamengo, Brazília
2000: Romario 72 gól - Fluminense, Brazília
2021: Robert Lewandowski 69 gól - Bayern München, Lengyelország
2013: Cristiano Ronaldo 69 gól - Real Madrid, Portugália

A gólok mellett a Ronaldo-balhék sem maradtak el

Aki valaha is követte Cristiano Ronaldo pályafutását, az tisztában van vele, hogy a góllövés mellett talán a hisztizéshez ért a legjobban a portugál sztár, aki nagyon szereti, ha a pályán és azon kívül is róla szól minden. Ennek érdekében pedig mindent meg is tesz, ha éppen nem úgy megy neki a játék, ahogy azt ő elképzeli. A szaúdi egy éve sem múlt el hisztik és balhék nélkül.

Azzal kezdődött C. Ronaldo pályafutása az al-Nasszrnél, hogy miatta ki kellett rúgni a világbajnokságot is megjárt kameruni Vincent Aboubakart. A szabályok szerint egy szaúdi klub nyolc külföldi játékost foglalkoztathat, így helyet kellett csinálni Ronaldónak. Ez Aboubakar szaúdi jövőjébe került.

A szaúdi Szuperkupa elődöntőjében Ronaldo csapata, az al-Nasszr 3-1-re kikapott az al-Ittihad ellen, így kiesett. Ráadásul az ötszörös aranylabdás világsztárt nem is kímélték

az ellenfél szurkolói, Lionel Messi nevét skandálták a stadionban.

Ráadásul az Al-Ittihad ellen 3-1-re elveszített Szuperkupa-elődöntő után vírusként kezdett terjedni az interneten egy TikTok-videó, amelyben látható, hogy az al-Nasszr egyik vezetője keményen kritizálja Ronaldót, amiért gólképtelen maradt.

– mondta Ronaldo gólörömét parodizálva a a szaúdi férfi, akivel kapcsolatban nem volt bizonyíték arra, hogy valóban a klub alkalmazottja lenne. A videót azóta természetesen törölték.

Ekkoriban véget ért a sztárfutballista és a portugál topmenedzser, Jorge Mendes együttműködése is. A Publico szerint a két fél bizalmi kapcsolata már korábban megromlott, amikor Mendes minden erőfeszítés ellenére sem tudott új klubot találni Ronaldónak, aki állítólag nagyon szerette volna egy Bajnokok Ligája-induló csapatnál folytatni a karrierjét - végül az al-Nasszrban kötött csak ki Ronaldo.

Elváltak Cristiano Ronaldo és Jorge Mendes útjai Forrás: AFP/Fabio Ferrari

A szétválást azonban nem ez okozta, hanem a sokat emlegetett, nagy botrányt okozó tévéinterjú, Piers Morgan, brit újságíró és televíziós személyiséggel készült beszélgetés.

Mendes állítólag szerette volna lebeszélni a sportolót az interjúról, attól tartva, hogy azzal többet árt későbbi karrierjének, mint használ. A futballista azonban nem hallgatott rá, amelynek meg is lett a következménye.

Tavaly év végén robbant a hír, hogy nagy bajba kerülhet C. Ronaldo, akinek érdemes lesz komolyan vennie a dolgot, mert milliárd dolláros botrányról van szó.

Cristiano Ronaldo a jelek szerint nem válogatta meg kellőképpen, hogy (nyilván jókora összegért cserébe) mihez adja a nevét.

Sok százmillió követője közül sokan rajta keresztül szereztek tudomást a Binance-ról, benne bízva kezdtek – mint utóbb kiderült – illegális üzletelésbe. A portugál világklasszis a népszerűségét kihasználva, egy kriptotőzsdét reklámozva palizta be az embereket, amin aztán rengeteget vesztettek.

A lap szerint tavaly novemberben kezdték árulni a kriptotőzsdén a világklasszis márkanevével (CR7) nevével ellátott NFT-t (azaz nem helyettesíthető token-kollekciót). Akkor a legolcsóbb 77 dollárba (27 ezer forint) került, míg mostanában csak 1-et (350 forint) ért. Ráadásul a Kajmán-szigeteken bejegyzett cégnél regisztrálatlan értékpapírokba fektették pénzüket, akik Ronaldón keresztül jutottak el a Binance-hoz. A felperesek szerint a focista reklámjainak hatására megötszöröződött azoknak a száma, aki az interneten rákerestek a cég nevére.

Sajtóértesülések szerint a kártérítési igény mintegy 1 milliárd dollár (350 milliárd forint).

Érett a családi botrány is Cristiano Ronaldóéknál

Szaúd-Arábiában a törvények tiltják a házasságon kívüli együttélést, ám ebből sem lett természetesen a portugál sztárnak és a családjának gondja. Arról már nem is beszélve, mekkora luxusban él a sztárpár.

Cristiano Ronaldo élete maga a luxus Forrás: Origo

„Bár a törvények továbbra is tiltják a házassági szerződés nélküli együttélést, a hatóságok elkezdtek szemet hunyni efelett, és nem üldöznek senkit" – állította egy szaúdi ügyvéd. Egy másik jogi szakértő szintén igyekezett megnyugtatni a kedélyeket:

"A szaúd-arábiai hatóságok a külföldiek esetében ma már nem avatkoznak be ebbe az ügybe, de a törvény továbbra is tiltja a házasságon kívüli együttélést."

Érett a családi botrány is. A világ legszebb focistanőjének tartott Ana Maria Markovic össze akart jönni Cristiano Ronaldóval. A svájci Grasshopper labdarúgója a tweetjében ugyanis megjelölte Ronaldót, aminek következtében azonnal elindultak a találgatások.

Markovic pedig nem is tagadta, szívesen lenne együtt a portugál sztárral.

Ana Maria Markovicnak talán még Cristiano Ronaldo sem tudna nemet mondani Forrás: Instagram

Az egyik felhasználó a következőket írta: "Szeretnél találkozni CR7-el? Meg tudom valósítani." Nem is késett Ana Maria Markovic válasza:

Volt olyan rajongó, aki felájanlotta, hogy legyen ő a Markovic "Ronaldója", de a játékos úgy reagált, hogy neki csak egy igazi létezik.

Nem ez volt az egyetlen hasonló botrány. Portugál sajtóhírek szerint egy venezuelai influenszerrel feküdt össze Cristiano Ronaldo, aki a portugál válogatott szállodájában jött össze a Georgilaya művésznéven futó hölggyel.

A hírek szerint a hölgy elsősorban azért tűnt fel a szállodánál, hogy fotókat készítsen a portugál sztárokkal, de nem sokkal később Cristiano Ronaldo üzenetet írt, hogy várja a szobájában.

„Amikor elolvastam az üzenetet, azt hittem, ha odamegyek, csak beszélgetünk majd, megismerjük egymást, esetleg csinálunk még pár közös képet.

Eszembe se jutott, hogy szex lesz a dologból, de az az igazság, hogy megtörtént. Beleegyeztem, de ennek ellenére úgy érzem, manipulálva voltam Cristiano Ronaldo ismertsége és ereje által"

– mondta a hölgy az Instagramra feltöltött videójában. A nő azt is elmondta, hogy a 312-es szobában volt együtt Ronaldóval, de később azt érezte, a sztár csak kihasználta őt. Georgilaya elmondása szerint hírnévre és pénzre sem vágyik, de megmutatta az állítólagosan Ronaldótól és a barátaitól kapott üzeneteket.

A 38 éves focista egy portugál újságnak tagadta a vádakat, a szóvivője szerint az egész ügy hazugság.

Sonia Monroy spanyol színésznő is arról beszélt arról, hogy korábban viszonya volt a világhírű portugál labdarúgóval. Monroy egy spanyol televíziós interjúban elmondta:

Vajon Sonia Monroy is ott van Ronaldo skapljai között? Forrás: novagente.pt

A színésznő nyilatkozata további részleteket nem fedett fel a kapcsolatukról.

A spanyol lapok cikkeztek arról, hogy válságba került Cristiano Ronaldo kapcsolata élettársával, Georgina Rodriguezzel. A világsztár mellett Gucci-bolti eladónőből milliók imádta influenszerré, sikeres üzletasszonnyá és Netflix-sorozat sztárjává lett spanyol-argentin bombázó állítólag megváltozott az utóbbi hónapokban – és nem az előnyére.

Emiatt kezdett elege lenni Ronaldónak a párja viselkedéséből, a focista úgy érzi, hogy élettársa önelégültté és gőgössé vált; egyre inkább magával, és egyre kevésbé a családjukkal törődik.

Nem sokáig váratott magára Georgina Rodriguez, a modell nem hagyta szó nélkül a pletykákat.

Rodriguez az Instagram-sztorijában reagált, és cáfolta a spanyol lapok értesüléseit:

- írta Ronaldo párja.

Georgina Rodriguez kitartott Cristiano Ronaldo mellett Forrás: Georgina Rodriguez/Instagram

Nem sokkal később C. Ronaldo az Instagram-oldalán öntött tiszta vizet a pohárba. Ronaldo egy közös képet osztott meg Georginával, megmutatva a nagyvilágnak, hogy közöttük minden rendben van, és hogy mennyire boldogok.

"Koccintsunk a szerelmünkre!" - írta Ronaldo a kép mellé.

Állandó hisztik, Cristiano Ronaldo a nemi szervét is mutogatta

A Cristiano Ronaldóval felálló al-Nasszr 1-0-ra kikapott a rivális al-Ittihad otthonában márciusban, ezzel a portugál klasszis csapata lecsúszott a tabella első helyéről a szaúdi bajnokságban. Az ötszörös aranylabdás természetesen nem viselte jól a vereséget:

dühöngött a lefújás után, sőt mérgében még bele is rúgott egy vizespalackba.

Nem sokkal később Király-kupában a Cristiano Ronaldóval felálló al-Nasszr hazai pályán 3-1-re legyőzte az Abha csapatát. Az ötszörös aranylabdás támadó 87. percet játszott a meccsen, gólt ezúttal nem sikerült lőnie, viszont az első félidő végén bemutatott egy látványos hisztizést, ami után sárga lapot kapott.

Cristiano Ronaldo az al-Fejha otthonában elért 0-0-ás döntetlent is nagyon rosszul viselte. A portugál sztár egészen egyszerűen képtelen volt leállni a hisztikkel, ha nem úgy jöttek az eredmények, ahogy azt ő elképzelte.

A 25. fordulójában a Cristiano Ronaldóval felálló al-Nasszr 2-0-ra kikapott a címvédő al-Hilal otthonában. Ronaldo a hiszti mellett meccs közben fojtogatta is az ellenfelét, de megúszta az esetet egy sárga lappal.

Majd a nemi szervét fogdosta,

miközben levonult a pályáról, ezzel hergelve az ellenfél szurkolóit.

Ez pedig feldühítette az embereket Szaúd-Arábiában, egy újságíró, Ozman Abu Bakr azt javasolta, hogy az Al-Nassr tépje szét Ronaldo évi 175 millió fontos szerződését a nézőkkel szemben tanúsított erkölcstelen és udvariatlan gesztusa miatt.

Egy szaúdi ügyvéd azonban ennél is tovább ment. Nouf bin Ahmed a Twitteren reagált az incidensre, és közölte, hogy panaszt fognak tenni, mert amit Ronaldo tett,

az közszeméremsértés, amiért letartóztatás és kitoloncolás járna

- írja a The Sun.

Az al-Nasszr közleményt adott ki, amelyben tisztázta a támadó viselkedését:

Ami a szurkolók magyarázkodását illeti, ők azt gondolnak, amit akarnak."

Cristiano Ronaldót a balhék sem kerülték el Forrás: AFP/Str

A Szaúdi Labdarúgó-szövetség Fegyelmi és Etikai Bizottsága végül nem büntette Cristiano Ronaldót, hiába váltott ki hatalmas vitát az eset.

Mindössze egy fordulóval később a Cristiano Ronaldóval felálló al-Nasszr hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott az al-Khaleej csapatával. A portugál világsztár nehezen viselte, hogy egy újabb rosszul sikerült meccsen van túl.

A mérkőzés lefújását követően az ellenfél csapatának egyik stábtagja szeretett volna szelfizni Cristiano Ronaldóval, ám a portugál nem volt éppen jó kedvében, így

ellökte a férfit és nem akart közös képet.

Idén nyáron az Ázsiai Bajnokok Ligája selejtezőjében drámai végjátékot követően 4-2-re győzött az al-Ahli Dubai ellen és bejutott a csoportkörbe a szaúdi al-Nasszr, Cristiano Ronaldo azonban ünneplés helyett ismét hisztizett.

A portugál világklasszis azonban a továbbjutás ellenére is feszült volt, a lefújást követően magából kikelve üvöltözött, és egy embert arrébb is lökött az öltözőbe tartva.

Cristiano Ronaldo csapata 5-2-re nyert az al-Shabab otthonában a Szaúdi Király-kupa negyeddöntőjében tavaly decemberben. A hajrában lecserélt Ronaldo a gólja mellett azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy az ellenfél szurkolóinak mutogatott ki a lelátóra gúnyosan.

A 38 éves támadó cinikus mosollyal felemelte a hüvelykujját a közönségnek, majd a fülére mutogatva jelezte, hogy nem hallja jól a hangos füttykoncertet.

És a 2023-as utolsó napjaira is hagyott még egy kis "meglepetést" a szurkolóknak, amikor a pályán kívül hisztizett egy picit. Ugyanis Erling Haaland érdemelte ki a 2023 legjobb futballistája díjat a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezetnél (IFFHS), míg Cristiano Ronaldo nem került be a top10-be, a portugál világklasszis pedig ezt nem is hagyta szó nélkül.

Cristiano Ronaldo portugál A Bola című lap Instagram-oldalán reagált: a világklasszis támadó nevetős emojikkal és egy majmos hangulatjellel jelezte, hogy bizony nem ért egyet a listával.

Cristiano Ronaldóval nem lehet nem foglalkozni. A fenti példák is jól mutatják, hogy bár 38 évesen is a világ legjobbjai között van - és ez akkor is igaz, ha csak a szaúdi bajnokságban rugdossa a gólokat -, de a balhéit a pályafutása vége felé sem tudja levetkőzni. Akár nagy tételben is lehet rá fogadni, hogy a jövőben sem fog már megváltozni.