Gőzerővel zajlik a Soros-hálózat hatalomátvétele Lengyelországban

Lengyel belpolitika, letartóztatás, Mariusz Kaminski, Maciej Wasik, tüntetés, demonstráció, Varsó, Lengyelország, 2024.01.11.
A lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatói az októberi választások eredményeképpen hatalomra került négypárti koalíciós kormány intézkedései miatt tüntetnek a parlament varsói épületénél 2024. január 11-én
Vágólapra másolva!
Donald Tusk lengyel miniszterelnök új, liberális kormányának igazságügyi minisztere, Adam Bodnar egy pillanatig sem titkolja, hogy célja lebontani mindazt, amit az elmúlt nyolc évben a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett konzervatív kormány felépített. Céljairól a Politico hírportálnak adott interjúban beszélt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet szemléje szerint az új miniszter egyik első célpontja a köztévé és a közrádió volt. Bodnar a Politico-nak azt mondta, hogy

A lengyelek utcára vonultak, hogy tiltakozzanak Tuskék lépései ellen. Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Arra már nem tér ki, hogy

értelmezése szerint csupán a jobboldali vélemény számít propagandának, a baloldal narratíváját minden további nélkül lehet hangoztatni a lengyel köztelevízióban.

Erre jó példa az egyik nagyszabású közlekedési beruházásról szóló vita, amelynek során a projektet támogató véleményeket nem engedték szóhoz jutni – mutat rá a wPolytice lengyel hírportál. A műsor a közösségi médiában is indulatokat kavart. Akadt néző, aki egyszerűen viccnek bélyegezte.

Nem ez volt az első eset

A köztévében és a közrádióban látható tisztogatás azonban nem az egyetlen hasonló döntés. Bodnar szintén sietett meneszteni a PiS által kinevezett Dariusz Barski nemzeti ügyészt. Csakhogy a döntés törvénytelen volt, hiszen a nemzeti ügyészről szóló jogszabály szerint a kinevezéséhez és a felmentéséhez az elnök jóváhagyása szükséges, amit Andrzej Duda nem adott meg. Bodnar azzal indokolta lépését, hogy Barski kinevezése szabálytalan volt.

A lengyel média erőszakos elfoglalását Andrzej Duda sem hagyta szó nélkül,

a lengyel elnök egyenesen törvénysértéssel vádolta meg Bodnart.

– mondta Malgorzata Paprocka elnöki tanácsadó a hétvégén a lengyel TVN televíziónak.

Bodnar múltja hátborzongató

Bodnar központi szerepet játszott Mariusz Kaminski és Maciej Wasik PiS-képviselők letartóztatásában is, akiket

az elnöki palotából hurcoltak el múlt héten, és azóta vidéki börtönökben tartják őket fogva.

A PiS álláspontja szerint ők az első politikai foglyok Lengyelországban 1989 óta.

Adam Bodnar Forrás: gov.pl

A két politikust a korrupció elleni harc során elkövetett túlkapásért ítélték el, de elnöki kegyelemben részesültek.

Mariusz Kaminski és Maciej Wasik az első politikai foglyok Lengyelországban 1989 óta. Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A Magyar Nemzet szerint az, hogy ennek ellenére börtönbe vetették őket, óriási felzúdulást váltott ki Lengyelországban. Múlt csütörtökön több százezren tüntettek Varsó belvárosában a szabadon bocsátásukat követelve.