Evakuálják az embereket Harkovból, az ukránok ismét Belgorodot támadják

Események

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Az „Ukrajna aknamentesítése” jótékonysági alap vezetője, Roman Hekaljuk megvizsgál egy TM-62M páncéltörő aknát Derhacsi város közelében, Harkov régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 692. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
05:11
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:16
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. január 15-én az ukrán-magyar határszakaszon 3823 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3926 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 29 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:21
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

174 ezer km2-en vannak aknák

"Ma területünk 174 000 négyzetkilométere szennyezett orosz aknákkal és fel nem robbant lőszerekkel. A világ bármely országának pedig nagyon nehéz lenne egyedül megbirkózni ezzel a feladattal. Szerencsére Ukrajnának vannak barátai, akik segítenek – mondta svájci tárgyalásai után az ukrán államfő. Volodimir Zelenszkij bejelentette: Svájc vállalta, hogy idén két nemzetközi monferenciát is rendez az ukrajnai aknamentesítésről.

06:17
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Svájc 1,5 milliárd frankot szán Ukrajnának

Az ukrán és a svájci elnök berni találkozója után Viola Amherd bejelentette: az államszövetség 1,5 milliárd svájci frankot szán Ukrajna támogatására a 2025-2028 közötti időszakban. Kulcselemnek nevezte az aknamentesítést, hogy a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek visszatérhessenek otthonaikba és megművelhessék a mezőgazdasági területeket.

"Ha egy olyan nagy exportáló ország, mint Ukrajna kevesebbet takarít be, annak globális negatív következményei lesznek" – hangsúlyozta a svájci elnök.

07:09
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások voltak az orosz határ menti Voronyezsben

Keddre virradóan 16 robbanás hallatszott Voronyezsben, az ukrán határhoz közeli orosz városban – közölte a TSN helyi közösségi médiabejegyzésekre hivatkozva. Az orosz hatóságok azt mondták, hogy „visszavertek egy támadást", és lelőttek három drónt.

Hétfőn robbanásról számoltak be Kurszkban is, amely szintén egy orosz város az ukrán határ közelében.

Ukrajna drónokkal vett célba Oroszországon belüli célpontokat, főleg határ menti városokat.

08:02
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán parancsnok: A csapataim még mindig tudnak meglepetést okozni

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők vezetője szerint az ország keleti részén lévő erői továbbra is fenyegetést jelentenek az ellenségre, annak ellenére, hogy a védelemre összpontosítanak.

A Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy céljaik változatlanok: "a pozícióik megtartása mellett az ellenség kimerítése - maximális veszteség okozásával".

Megjegyezte, hogy az orosz csapatok azt remélik, hogy visszaszerzik a déli Herszon és Zaporizzsja régiókban elvesztett területet.

08:50
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Brit védelmi miniszter: Nincs elszigetelt konfliktus

Grant Shapps brit védelmi miniszter ismét hangsúlyozta az Egyesült Királyság kormányának elkötelezettségét Ukrajna támogatására. Emlékeztetett, hogy Nagy-Britannia a háború kezdete óta 60 000 ukrán katonának tartott kiképzést, és arra kérte szövetségeseit, hogy „globálisan lépjenek fel" az ország támogatására.
A pénteken bejelentett, 2024-25-re szóló 2,5 milliárd fontos támogatási csomagról azt mondta: "Az Egyesült Királyság büszke a vezető adományozói pozíciójára, de az Ukrajnával kötött új megállapodás sokkal többről szól, mint a pénz. Nagy-Britannia megértette, hogy az ukrajnai harc egzisztenciális, mert nem létezik elszigelet konfliktus."

09:28
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország napi ezer újoncot mozgósít

Oroszország naponta mintegy 1000-1100 újoncot mozgósít fegyveres erőibe – mondta Vadim Szkibitszkij, az ukrán katonai hírszerző ügynökség (HUR) helyettes vezetője az RBC-Ukraine-nak adott interjújában. Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma azt jelentette, hogy Oroszország valószínűleg „lényegesen megnövelte" azoknak a számát, akik állítása szerint csatlakoztak az ország fegyveres erőihez. Az újoncok többsége elszegényedett vidéki közösségekből származik.

10:18
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Szükségállapotot rendeltek el Voronyezsben

Voronyezsben rendkívüli állapotot rendeltek el az ukrán pilóta nélküli légi járművek (UAV) támadása után - jelentette be Vadim Kstenin, a város polgármestere.

Korábban Voronyezs régió kormányzója, Alekszandr Guszev arról számolt be, hogy Voronyezs felett a légvédelmi rendszerek három ukrán dróntámadást vertek vissza. A támadás során több ház megrongálódott, a Szovetszkij kerületben egy ház lakóit evakuálták. A körzetvezető megjegyezte, hogy egy fiatal lány megsérült. 

10:56
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország 110 alkalommal lőtte Szumit

Az orosz erők 110 alkalommal lőttek Szumi területén hat határ menti települést január 15-én - jelentette a terület katonai közigazgatása.

11:30
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország és Irán katonai együttműködésre készül

Oroszország és Irán katonai-technológiai együttműködés továbbfejlesztéséről szóló szerződés aláírására készül – jelentette az amerikai székhelyű Institute for the Study of War (ISW) nevű agytröszt.

12:19
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz kötődésű finn cégek exportáltak Oroszországba

A finn közszolgálati műsorszolgáltató, a YLE vizsgálata szerint több mint 20, oroszok által irányított vagy orosz tulajdonban lévő finn vállalat exportált csúcstechnológiát és egyéb, a hadiiparban felhasználható termékeket Oroszországba. A vizsgálat feltárta, hogy a finn cégek legalább kilenc ügyfele közvetlen kapcsolatban áll az orosz katonai szektorral és hírszerző ügynökségekkel, például az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB).
Kis logisztikai cégekről van szó, amelyek többnyire Délkelet-Finnországban, a nagy logisztikai csomópontok közelében működnek. Legalább négy cég ellen már nyomozás folyik.
Az érintett vállakozások "számos csomagot" küldtek Oroszországba érzékelőkkel, dízelmotorokkal, üzemanyag-szivattyúkkal és sebességváltó berendezésekkel, amelyeket a szakértők a hadviselés szempontjából kritikus kellékek közé soroltak, ugyanakkor nem mndegyikre vonatkoztak nyugati. szankciók, ami megkönnyítette az exportjukat.
Nem bizonyított, hogy az orosz hadsereg felhasználta-e a vizsgálatban érintett finn vállalatoktól exportált árukat

13:09
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Drónok Belgorod felett

Belgorod régiója felett négy ukrán drónt fogtek el – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegram-csatornán.

14:01
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Inferno drónokkal támadott

Az orosz erők az északnyugati övezetben megkezdték az ukrán lövészárkok úgynevezett "szőnyegbombázását" a speciális "Inferno" drónokkal - közölte a RIA Novosztyi a drónokat gyártó cég szóvivőjére hivatkozva.

"Az Inferno drón kilenc nyílással van felszerelve, ahonnan gránátokat tud ledobni. A drón a harci küldetése során áthalad az ukrán lövészárkok felett, kinyitja a "bombakapukat" és le dobja a gránátokat. A drón hatékonyan képes bombázni a könnyű páncélozott járműveket is" - mondta el a drónt gyártó cég képviselője.

 

14:45
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán külügyminiszter: Fogy az idő

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta az ABC hírtelevíziónak, hogy „fogy az idő", hogy az amerikai törvényhozók megegyezzenek az Ukrajnának nyújtott katonai segélyekről.
Sok republikánus képviselő továbbra is ellenzi Kijev háborús erőfeszítéseinek további 60 milliárd dolláros biztonsági támogatását a 2024-es pénzügyi évre. Mike Johnson képviselőházi elnök ragaszkodik ahhoz, hogy minden megállapodásnak tartalmaznia kell átfogó határreformot az Egyesült Államok déli határán kialakult válság kezelésére.
„Bármi is az ára Ukrajna támogatásának most, a világ rendetlenségének ára sokkal, de sokkal magasabb lesz, ha Ukrajna veszít" – mondta Kuleba. "Ha a Nyugat nem képes megállítani Oroszországot Ukrajnában, akkor ki mást képes megállítani a világ más részein?"

15:01
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

242 hadifoglyot ítéltek el

Oroszország azt közölte, hogy több mint 200 ukrán hadifoglyot ítélt hosszú börtönbüntetésre, néhányan életfogytiglani börtönbüntetést is kaptak – jelentette az AFP. Az állami kézben lévő RT iroda a nyomozóbizottság egyik forrására hivatkozva azt mondta, 242 katonát ítéltek el a megszállt Ukrajnában.

15:31
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Megsemmisült egy felderítő drón Bahmutnál

Az orosz egységek megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők Furia nevű felderítő drónját, amely az orosz állások mentén végzett felderítést Bahmut térségében - jelentette az orosz védelmi minisztérium.

16:01
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Az EU ellenőrzi az Ukrajnának szállított fegyvereket

Az Európai Unió ellenőrzi a tagállamok által Ukrajnának szállított fegyvereket, miután Kijev azt állította, hogy egyes EU-tagországok kevesebb katonai segítséget nyújtottak, mint amennyit tudtak volna – számolt be a Financial Times (FT) európai diplomatákra hivatkozva.

A kiadvány forrásai szerint az eljárást az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) folytatja le, és a február 1-jei EU-csúcs előtt ismerteti az ellenőrzés eredményét.

Az ellenőrzést az EU-államok által az EKSZ kérésére adott adatok alapján végzik. Ugyanakkor egy meg nem nevezett diplomata megjegyezte, hogy számos ország már ellenezte az ellenőrzést, nem akartak teljes adatokat kiadni.

Olaf Scholz német kancellár korábban azt kérte az EU-tól, hogy tárgyaljon a tagállamokkal az Ukrajnának szánt segítségről. Szerinte pontos áttekintésre van szükség arról, hogy az európai partnerek milyen mértékben járulnak hozzá Kijev támogatásához – írja a Lenta.

16:59
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna Belgorodot támadta

Az ukrán hadsereg az elmúlt 24 órában mintegy 55 alkalommal lőtte az oroszországi Belgorod régiót, és dróntámadást is indított - közölte Vjacseszlav Gladkov kormányzója a Telegram-csatornáján.

Emellett a mai nap folyamán az ukrán egységek Donyecket és Horlivkát is lőtték - jelentette Telegram-csatornáján a Donyecki Népköztársaság.

17:25
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Kimenekítik a lakosokat a harkovi régió egyes településeiről

Ukrajna harkovi régiójának egyes területein evakuálási parancsot léptettek életbe az ukrán hatóságok.

A gyermekes családok számára elrendelt kötelező evakuálást huszonhat, Kupjanszk környéki településre terjesztették ki - jelentette be Oleh Syniehubov kormányzó január 16-án.

18:08
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Herszont támadták az oroszok

Az orosz erők január 16-án reggel csapást mértek Ukrajna herszoni régiójában fekvő Bilozerka falura, a támadás következtében megsebesült egy 44 éves férfi - jelentették a helyi hatóságok.

18:51
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz kémet vettek őrizetbe Észtországban

Észtország belbiztonsági szolgálata őrizetbe vett egy orosz állampolgárt, akit azzal vádolnak, hogy Moszkva számára kémkedett - áll a hivatalos közleményben.

"Január 3-án az észt belbiztonsági szolgálat őrizetbe vette Viacseszlav Morozov orosz állampolgárt, akit Észtország elleni kémkedéssel és annak támogatásával gyanúsítanak" - áll az észt biztonsági szolgálat és az állami ügyészség közös közleményében - írja a The Guardian.

19:42
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin: Hamarosan megkérdőjeleződik az ukrán államiság, ha így folytatódik a konfliktus

Az ukrán fegyveres erők ellentámadása kudarcot vallott, és ha ez így folytatódik tovább, akkor Ukrajna államisága hamarosan megkérdőjeleződik - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök kedden Moszkvában orosz városvezetők előtt.

Putyin szerint, ha az ukrán fél nem vetette volna el a béketárgyalásokat, amivel ismételten bebizonyította függőségét, már vége lenne mindennek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök békejavaslata lehetetlen követelményeket támaszt a tárgyalásoknak - mondta, és lehetetlennek nevezte az orosz nép legyőzését.

20:15
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

A lengyel fuvarozók felfüggesztették tiltakozásukat a lengyel-ukrán határon

A kedden kötött megállapodás nyomán a lengyel fuvarozók felfüggesztették a lengyel-ukrán határon november eleje óta tartó tiltakozásukat - közölte sajtóértekezletén Dariusz Klimczak lengyel infrastrukturális miniszter.

A megállapodást követően a fuvarozók március 1-ig felfüggesztik a Dorohusk-Rava Ruska, Hrebenne-Jahotyin, valamint Korczowa-Krakovec határátkelőkön folytatott forgalomlassító akciójukat - mondta el Klimczak.

Hozzátette: a megállapodás "nem jelenti a párbeszéd befejezését", most a dokumentumban rögzítettek megvalósítását célzó megbeszélések kezdődnek.

A Do Rzeczy lengyel konzervatív hírportál szerint a megállapodáshoz az ukrán féllel folytatott tárgyalások járultak hozzá.

21:03
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Belga külügyminiszter: Ukrajna katonai támogatása abszolút prioritás

Ukrajna katonai támogatása abszolút prioritás, a nem szűnő orosz támadások intenzitásának erősödése miatt az uniós szolidaritás fokozása szükséges - jelentette ki Hadja Lahbib belga külügyminiszter Strasbourgban kedden.

Hadja Lahbib, az Európai Parlament plenáris ülésének az Ukrajnának szánt katonai segítségnyújtásra vonatkozó uniós kötelezettségvállalás betartásáról szóló vitán azt mondta, az ukránok napról napra megmutatják, milyen példátlanul bátrak és képesek felvenni a harcot az orosz agresszióval. Megmutatják, hogy Ukrajna része az európai családnak - mondta.

"Rendelkezésünkre áll minden forrás, hogy Ukrajnát hosszú távon támogassuk. Ez Európa érdeke is, hiszen az orosz agresszió a mi értékeinket és önállóságunkat is veszélyezteti" - fogalmazott.

21:45
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Lettország több fegyvert küldene Ukrajnába

Lettország egy közel 20 országból álló koalíció létrehozásán dolgozik, hogy Ukrajnát több ezer új drónnal fegyverezzék fel.

Ezt az ország védelmi minisztere, Andris Spruds jelentette be - írja a Bloomberg.

22:28
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz légvédelem rengeteg ukrán drónt semmisített meg

Az orosz légvédelem 69 drónt lőtt le a mai nap folyamán – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

A közlés szerint a drónokat Novaja Majacska, Hola-Pristany, Pologi, Staromykhailivka, Peski, Spornoye, Marinka, Lipovoje, Belogorovka, Nyrkovo, Topolevka, Verkhnekamenka és Krivosheevka településeknél lőtték le.

Ezenkívül az orosz légvédelem hatástalanított 13 rakétát, amelyeket HIMARS rakétarendszerből lőttek ki.

23:45
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin fogadta az észak-koreai külügyminiszert

Fogadta a Kremlben Cso Szon Hui észak-koreai külügyminisztert orosz hivatali partnere, Szergej Lavrov társaságában Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte kedd este Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. A két tárcavezető ezt megelőzően a moszkvai külügyminisztériumban tárgyalt, a Kremlben pedig tájékoztatta Putyint az elért megállapodásokról. A találkozón orosz részről részt vett Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója is. Putyin Peszkov szerint kézfogással üdvözölte az észak-korai diplomácia vezetőjét. A külügyminiszterek találkozóján Lavrov kijelentette, hogy Moszkva támogatja a Koreai-félszigeten, általában Északkelet-Ázsiában fennálló problémák átfogó és igazságos rendezését.

00:38
január 16, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb fegyverszállítmányt küld Franciaország Ukrajnának

Emmanuel Macron francia államfő kedden bejelentette, hogy februárban Ukrajnába utazik, és negyven új SCALP nagy hatótávolságú rakétát és több száz bombát ad át a kijevi kormánynak.

Jómagam februárban Ukrajnába utazom,és "újabb szállítmányokat fogunk átadni: mintegy negyven SCALP rakétát és több száz bombát" - mondta a köztársasági elnök a hivatalában mintegy négyszáz újságíró előtt, az országos televíziók által élőben közvetített nemzetközi sajtótájékoztatóján. Macron jelezte, hogy Franciaország "egy biztonsági megállapodás véglegesítésén dolgozik" Kijevvel, amely hasonló ahhoz, amelyet pénteken kötött az Egyesült Királyság és Ukrajna tízéves időtartamra. Hozzátette, hogy Franciaországnak és az Európai Uniónak "az elkövetkező hetekben és hónapokban újabb döntéseket kell hoznia azért, hogy ne engedjék Oroszországot győzni".

02:00
január 17, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétaveszélyre figyelmeztetnek Belgorodban

Rakétatámadástól tartanak az oroszországi Belgorodban - közölte a város polgármesteri hivatala.Mindenki maradjon otthon. Ne menjenek ablakok közelébe- áll a közleményben.