Visszaszerezte elsőségét London legendás repülőtere, a Heathrow

london,repülő,landolás
Landolás a London Heathrow nemzetközi repülőtéren
Vágólapra másolva!
Visszavette elsőségét a tavalyi évben kezelt utasok száma tekintetében a londoni Heathrow. Az isztambuli reptér utasforgalma pedig messze meghaladta a nagy uniós központokét, amelyeknél Párizs-Charles de Gaulle, Amszterdam-Schiphol, Madrid-Barajas és Frankfurt a sorrend.
Vágólapra másolva!

A londoni Heathrow

79 millió 152 ezer utast kezelt 2023-ban, ami az előző évhez viszonyítva 28,5 százalékos növekedés,

de mintegy 2 százalékkal még a 2019-es 80,9 milliós rekordforgalom alatt van – számol be arról az Airportal.

Újra a londoni Heathrow Európa legforgalmasabb nemzetközi repülőtere Forrás: Shutterstock.com / Fasttailwind

Az új isztambuli repülőtér közlése szerint 76 millió 525 ezer utast regisztráltak 2023-ban, amely 18,2 százalékos növekedés az előző évhez viszonyítva, ezzel az európai repterek között a második lett Heathrow mögött.

Az Európai Unió legnagyobb átszállóközpontjai közül a párizsi Charles de Gaulle regisztrálta a legtöbb, 67 millió 421 ezer utast, ez az előző évhez viszonyítva 17,3 százalékos növekedést jelent, de a koronavírus-járvány előtti 2019-es év forgalmának csak 88,5 százalékát teszi ki.

Párizs legnagyobb repülőtere néhány éve, 2021-ben hódította el a legforgalmasabb repülőtér címét a londonitól. Érdekesség, hogy mint akkor az Origo is megírta, az akkori trónfosztást már egy évvel korábban előjelezték modellezések. Ugyanakkor érdemes kitérni rá, hogy

2022-ben nem a párizsi repülőtér, hanem az isztambuli volt a legforgalmasabb.

Az amszterdami Schiphol 61,7 millió utast kezelt 2023-ban, ami az előző évhez képest 18 százalékos növekedés, de a 2019-es forgalomnál még 14 százalékkal kevesebb.

A legforgalmasabb repülőterekre vonatkozó adatok mellett más érdekes légi közlekedési hírek is érkeztek januárban. Ahogy az Origo megírta, 2023 legpontosabb légitársasága az iparági adatok szerint az a dél-amerikai vállalat lett, amely néhány éve még csődeljárás alá került, de jelentős átszervezésekkel sikerült talpra állítani.