Egész Európa retteg: rejtélyes, félelmetes szállítmány indult Észak-Koreából Oroszországba - fotók

Putyin, Észak-Korea, Kim Dzsongun, háború, fegyver
A Fehér Ház szerint Kim Dzsongun észak-koreai diktátor nagy árat fog fizetni abban az esetben, ha megállapodik Oroszországgal a fegyverszállításokról. Észak-Korea „rendkívül nagy árat fog fizetni”, ha fegyvereket biztosít Oroszország számára az ukrajnai háborúhoz – közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója.
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyság műholdfelvételeket adott át az ENSZ szakértői testületének három orosz hajóról, amelyekre konténereket rakodnak az észak-koreai Najin kikötőjében. Erről a The Guardian számol be, amelynek birtokába került a brit katonai hírszerzés jelentése.
Vágólapra másolva!

A képek 2023 szeptembere és decembere között készültek. Három orosz hajót - a Maya, az Angara és a Maria - ábrázolnak. Ezekre konténereket rakodnak, mielőtt a távol-keleti orosz kikötőkbe küldenék őket.

- áll a brit hírszerzés jelentésében.

A jelentésben említett mindhárom hajóra 2022 óta amerikai szankciók vonatkoznak az orosz védelmi minisztérium Oboronlogisztika vállalatához fűződő kapcsolatok miatt.

A három hajó közül kettőt a Royal United Institute agytröszt nemrég készített jelentésében is azonosítottak - írja a The Guardian.

Egy másik hajót az NK News észak-koreai híroldal azonosított, mint

"egy olyan kereskedelmi hajóflotta részét, amely részt vett a KNDK által Oroszországba küldött számos katonai felszerelés- és lőszerszállítmány szállításában".

Az amerikai székhelyű Institute for the Study of War (ISW) január 21-i összefoglalója szerint Oroszország fokozhatta az együttműködést a KNDK-val a tüzérségi lövedékek beszerzésére irányuló erőfeszítések részeként, mert azokból hiány volt a hazai piacon - írja a Meduza.