Szijjártó Péter: Magyarország szuverén ország, ha tetszik Donald Tusknak, ha nem

szijjártópéter
Drégelypalánk, 2024. január 12. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Drégelypalánk-Ipolyhídvég közötti, 2,9 milliárd forintból megépült Ipoly-híd projektzáró rendezvényén a drégelypalánki művelődési házban 2024. január 12-én. MTI/Komka Péter
Vágólapra másolva!
Magyarország szuverén ország, ha tetszik ez Donald Tusknak, ha nem, így joga van a saját álláspontját képviselni az ukrajnai háború ügyében, miszerint minél előbb békére van szükség - szögezte le a lengyel kormányfő nyilatkozatát bírálva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető közölte, hogy kijevi látogatásán Donald Tusk a "tisztelet teljes hiányáról tanúbizonyságot téve, keresetlen szavakkal támadta" az ukrajnai háborúra vonatkozó magyar kormányzati álláspontot, "Európa elárulásával, európaiatlansággal" vádolva meg hazánkat, "a politikai pokol legsötétebb helyét emlegetve".

- emelte ki.

"A helyzet azonban az, hogy mégiscsak fel kell tenni azt a kérdést, hogy Európában micsoda viselkedés ez? Micsoda viselkedés ez, hogy csak egyetlen vélemény létezését tartják elfogadhatónak? Micsoda viselkedés ez, hogy nem tolerálják, nem fogadják el, nem ismerik el, hogy lehetnek más vélemények is egy adott ügyben?" - sorolta.

A tárcavezető rámutatott, hogy az Európai Unió alapvető értékei közé tartozik és kell is tartozzon az, hogy nem lehet szankcionálni valakit pusztán azért, mert más véleménye van egy adott kérdésről, nem lehet európaiatlannak minősíteni egy véleményt csak azért, mert az különbözik a sajátunktól.

"A helyzet igenis az, tisztelt Donald Tusk miniszterelnök úr, hogy Európában mindenkinek joga van a saját véleményéhez, mindenkinek joga van képviselni a saját álláspontját, és ezért senki nem szankcionálható, senki nem minősíthető európaiatlannak, és pláne senki nem zárható börtönbe" - szögezte le.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Komka Péter

A miniszter végül hangsúlyozta, hogy az elmúlt hetek, hónapok, évek eseményei alapján jól látható az, hogy az ukrajnai háborúnak nincsen megoldása a harctéren.

- jelentette ki.

"Magyarország egy szuverén ország, Magyarország olyan szuverén ország, amelynek joga van a saját véleményét képviselni, joga van a saját álláspontját kifejteni (..) Ragaszkodunk ahhoz, hogy minél előbb béke legyen Ukrajnában, még akkor is, hogyha Donald Tusknak más a véleménye, és ő egy háborúpárti álláspontot képvisel" - összegzett.