Megmenekülhet a végveszélyben lévő orrszarvú

orrszarvú
Sehawukele, egy szélesszájú orrszarvú, a képen 2017-ben nyílt sebbel, szarvát orvvadászok letörték mindkét tülkét
Vágólapra másolva!
Embrióátültetéssel sikerült vemhessé tenni egy déli szélesszájú orrszarvút. Az először alkalmazott, úttörő módszer a tudósok szerint segíthet a kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvúfaj megmentésében.
Vágólapra másolva!

A kutatók laboratóriumban hoztak létre más orrszarvúktól gyűjtött petesejtből és spermiumból déli szélesszájú orrszarvú-embriót, és azt ültették be szeptember 24-én a kenyai Ol-Pejeta vadrezervátumban egy déli szélesszájú nőstény orrszarvú méhébe.

Az embrióból szépen fejlődik a hím borjú, már 6,4 centiméter nagyságú

- közölték szerdán a faj megmentésén dolgozó Biorescue tudóscsoport.

A közlemény szerint a sikeres embrióátültetés igazolja, hogy érdemes megpróbálni az északi szélesszájú orrszarvúembriók átültetését, amivel meg lehetne menteni a fajt. Az orrszarvúk vemhessége körülbelül 16-18 hónapig tart, tehát a borjú születése a jövő év elején várható.

Az északi szélesszájú orrszarvúkból már csak két példány maradt, a 34 éves Najin és 23 éves utódja, Fatu a kenyai Ol-Pejeta vadrezervátumban élnek, de nem tudnak természetes úton szaporodni.

Illusztráció Forrás: Wikimedia Commons

Az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvút, 45 éves Sudant 2018-ban kellett elaltatni egészségi állapota miatt. A tudósok az Najin és négy másik elpusztult orrszarvú spermáját tárolták, abban a reményben, hogy a nőstény északi szélesszájú orrszarvúktól származó petesejtekkel in vitro megtermékenyítés során embriókat állíthatnak majd elő, amelyeket nőstény déli szélesszájú orrszarvúk tudnak majd kihordani "béranyaként".

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens északi részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. A déli populáció egyedszáma 19-21 ezer közé tehető.

A Biorescue program egy nemzetközi tudományos együttműködés, a berlini Leibnitz Zoológiai Kutatóintézet, a kenyai vadvédelmi szolgálat és az Ol Pejeta vadvédelmi terület, valamint az Avantea olasz laboratórium részvételével.