Óriási robbanások Kijev mellett, a NATO döbbenetes háborús üzenetet küldött

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.01.25.,
Ukrán határőrök a fehérorosz határnál
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 705. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
05:09
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:15
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. január 28-án az ukrán-magyar határszakaszon 3826 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4497 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 56 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:30
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Komoly lépésekre készül Ukrajna

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a hétnek egy komoly ütemtervvel vágnak neki, aminek része lesz az Európai Unióval és EU-s szomszédokkal való kapcsolatok, valamint nemzetközi intézményekkel fennálló viszonyok szélesítése. "Természetesen új védelmi csomagokkal készülünk katonáink számára is. Az új hét eredményeit összegezve elmondhatjuk majd, hogy Ukrajna megerősödött" - mondta az államfő, aki szerint kulcsfontosságú, hogy sikerüljön előrébb lépni a fegyverek, lőszerek és felszerelések szállítása terén.

06:25
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij a harmadik világháború esélyéről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán konfliktus harmadik világháborúba torkollásának veszélyéről beszélt, amikor a német ARD állami műsorszolgáltatónak adott vasárnapi interjújában a külföldi segélyeket sürgette. Zelenszkij szerint ha Oroszország megtámad egy NATO-országot, az a harmadik világháború kezdete lenne".

Arra a kérdésre, hogy csalódott-e amiatt, hogy Németország nem tervezi Taurus cirkálórakétákkal ellátni Ukrajnát, Zelenszkij azt mondta, csak abban csalódott, hogy Németország nem játszotta azt a szerepet, amelyet Ukrajna első megszállásában kellett volna". Arra utalt, hogy a nyugat gyenge választ adott a Krím 2014-es orosz inváziójára. Ez a bírálat egyaránt szól az európai vezetőknek és az Egyesült Államoknak is.

07:08
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij bízik Amerikában

Az ARD-nek nyilatkozó ukrán elnök szerint az Egyesült Államokban a politikai megosztottságon túl is meg van országa támogatottsága. „Vannak egyes republikánusok, akik nem támogatják Ukrajnát, de a demokraták és republikánusok túlnyomó többsége támogatja Ukrajnát" – mondta.

Arról, hogy Donald Trump esetleges második elnöki ciklusa hatással lesz-e Ukrajna támogatására, azt mondta, hogy az Egyesült Államok politikája nem egyetlen emberen múlik.

07:56
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna támogatása üzenet Kínának is

Az Ukrajnának szánt amerikai katonai finanszírozás kulcsfontosságú elrettentő üzenetet hordoz Kína számára – mondta Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára vasárnap Washingtonban tett látogatásának kezdetén, amelynek célja lobbizni a Kongresszusban, hogy folytassák az Oroszország elleni háború finanszírozását.

Joe Biden elnök arra kérte a Kongresszust, hogy hagyjon jóvá 61 milliárd dolláros új segélyt Ukrajnának. A tárgyalások azonban elakadtak, mivel a republikánus törvényhozók - jóváhagyásukért cserébe - jelentős változtatásokat követelnek az Egyesült Államok határellenőrzési politikájában.

„Az számít, hogy Ukrajna folyamatos támogatást kapjon, mert fel kell ismernünk, hogy ezt Pekingben nagyon figyelik" – mondta Stoltenberg a Fox News-nak.

08:41
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz drón- és rakétacsapások

Oroszország drón- és rakétatámadásokat indított polgári és kritikus infrastruktúrák ellen Ukrajna széles területein – közölte a kijevi légierő. Az első információk szerint a támadásoknak áldozatai nem voltak. A légierő a Telegram üzenetküldő alkalmazásban közölte, hogy Oroszország az Iskander ballisztikus rakétarendszerből kilőtt két ballisztikus rakétával, valamint a keleti donyecki régió felett három föld-levegő rakétával támadta meg a Poltava régiót.

09:00
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

267 találat érte Szumi megyét

Csak vasárnap az orosz erők 267-szer lőtték Szumi megyét, azon belül nyolc települést - jelentette a Szumi megyei katonai igazgatás. Áldozatokról vagy polgári infrastruktúrában történt károkról nem érkezett jelentés.
A háború előtt mintegy 16 000 lakosú Bilopillia városa élte át a vasárnapi támadások nagy részét, a térségben 170 robbanást rögzítettek. A közösség mindössze nyolc kilométerre délre és 25 kilométerre nyugatra található az ukrán-orosz határtól.

09:17
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna 8 drónt semmisített meg

Ukrajna január 29-én hajnalban lelőtt nyolc, Oroszország által indított Shahed típusú támadó drónt - közölte a légierő reggeli frissítésében.

09:35
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Drón Brjanszk felett

Az orosz légvédelem megsemmisített egy ukrán drónt Brjanszk régiója felett - írja a Lenta.

10:01
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Herszonban

Robbanásokat hallottak Herszonban – számolt be Roman Mrocsko területi vezető a Telegramon. Mrocsko felszólította az embereket, hogy menjenek óvóhelyekre.

10:37
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna olajfinomítót támadott Oroszországban

Egy azonosítatlan drón támadott meg egy olajfinomítót Jaroszlavlban. Az előzetes adatok szerint senki sem sérült meg - számolt be a Lenta.

Egy repülőgép típusú drón zuhant le a hidrokrakkoló egység közelében - jegyzi meg a kiadvány. Az ilyen UAV-k több kilogramm robbanóanyag szállítására alkalmasak, elsősorban az ukrán fegyveres erők használják azokat az orosz területre irányuló csapásokhoz.

A drón lezuhanása után a területet lezárták. A helyszínre várhatóan egy aknamentesítő csapat érkezik.

11:32
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország megsemmisítette Ukrajna erődítményeit

Az orosz nyugati csapatcsoport tüzérei D-30-as tarackokkal Kupjanszk térségében ukrán erődítményeket és katonákat semmisítettek meg - közölte az orosz védelmi minisztérium a TASZSZ-szal.

"Az egyik területen a felderítő egység katonái álcázott szakaszerődöket fedeztek fel, amelyekben ukrán katonák húzták meg magukat. Az új célpontok koordinátáit azonnal megadták a D-30-as tarackokkal felszerelt legénységnek. A katonák két percen belül leadták a lövéseket. Ezt követően a motoros lövészegység felderítő csoportja [drónok segítségével] támadást hajtott végre - áll a jelentésben.

12:04
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Támadás a Dnyeper partján

Az Orosz Légierő három ukrán hajót semmisített meg a legénységgel együtt a Dnyeper partján - jelentette a védelmi minisztérium.

12:58
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Dekódolták a feketedobozokat

A szakemberek befejezték a közelmúltban lelőtt Il-76-os katonai szállító repülőgép feketedobozainak előzetes dekódolását - közölte a RIA Novosztyi.

13:40
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajnának nem sikerült előretörni Uhledarnál

Az orosz hadsereg megakadályozta, hogy Ukrajna előretörjön Uhledar és Staromaiorske települések közelében – számolt be a Vosztok csoport képviselője, Alekszandr Gordejev.

14:27
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna vadászrepülőgépeket veszített Zaporizzsjánál

A Roszgvardija katonái FPV drónok segítségével ukrán vadászrepülőgépeket semmisítették meg Zaporizzsja irányában – számolt be a TASZSZ-nek a Roszgvardija sajtószolgálata.

A Roszgvardija megjegyezte, az FPV drónok nagy manőverezőképességgel és sebességgel rendelkeznek, ami által kevésbé sebezhetőek.

15:29
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb dróntámadás történt egy orosz olajfinomító ellen

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) reggel kamikaze drónnal próbáltak megtámadni egy jaroszlavli olajfinomítót. A Shot Telegram csatorna azóta további három drónról tett jelentést, amelyek az olajfinomítót vették célba.

A kiadvány jól értesült forrása szerint az összes drónt Csernyihiv területéről indították. Közülük hármat Szmolenszk régiója felett fogtak el. A negyedik drónt az elektronikus hadviselés (EW) lőtte le.

16:02
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Egy harkovi településért folyik a harc

A Háborús Tanulmányok Intézete január 27-én arról számolt be, Oroszország azt állította, hogy elfoglalta Tabajivkát, egy Kupjanszktól nagyjából 20 kilométerre délkeletre fekvő kis falut.

Ukrajna cáfolta ezt az állítást. És hangsúlyozta, hogy jelenleg is harcok folynak nem messze a településtől - közölte az ukrán hadsereg szóvivője január 29-én.

17:01
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Problémák a Leopard harckocsikkal

Az Ukrán Fegyveres Erőknek problémái akadtak a német Leopard 2-es harckocsikkal - számolt be a Foreign Affairs című amerikai magazin.

Stephen Biddle újságíró szerint az Ukrajnának átadott száz darab Leopard 2-es harckocsiból legalább 26-ot kilőttek, a többi javítási és karbantartási problémák miatt nem használható.

Korábban Alexey Zhivov katonai szakértő kijelentette, hogy a Leopard 2-es tankok mobilitásuk és jó elektronikai rendszerük ellenére meglehetősen sérülékenyek a drónokkal szemben.

17:57
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Tüzérséggel lőtte Oroszország Nikopolt

Oroszország január 29-én csapást mért Nikopol városára, amelyben egy 19 és egy 21 éves férfi megsérült - jelentette Szerhij Liszak kormányzó.

18:41
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás során megsérült egy gázvezeték

Az ukrán hadsereg erői kamikaze drónnal támadták Tisanka települést. A drón a támadás során megrongált egy gázvezetéket – számolt be az oroszországi Belgorod régiójának kormányzója, Vjacseszlav Gladkov.

Az ukrán fegyveres erők a reggeli órákban már egyszer támadták Belgorod térségét. Az ágyúzás során egy nő megsérült – tette hozzá Gladkov.

19:36
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna Donyecket lőtte

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) rakétákkal támadták az orosz fennhatóság alatt lévő város Kalinyinszkij kerületét, hárman meghaltak – számolt be TASZSZ a Donyecki Népköztársaság jelentésére hivatkozva.

Az ukrán csapatok nyolc rakétát lőttek ki a városra, többen meg is sérültek.

20:32
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán védelmi miniszter: Több szabálysértést tapasztaltak a toborzó központoknál

Az ukrán védelmi minisztérium a rendfenntartókkal közösen előre nem bejelentett ellenőrzéseket végez a vidéki toborzó központokban és a hadsereg élelmiszer-raktáraiban, és máris számos szabálysértést rögzítettek - közölte Rusztem Umerov védelmi miniszter hétfőn a Facebookon.

"Több mint 50 millió hrivnya (467 millió forint) értékű élelmiszerhiányt fedeztünk fel. A szabálysértéseket rögzítjük, és minden esetet külön-külön vizsgálunk - írta, további beszámolókat ígérve a vizsgálatok eredményeiről.

21:50
január 29, 2024
Vágólapra másolva!

Az EU ismét meghosszabbította az Oroszország elleni gazdasági szankciókat

Az Európai Unió (EU) újabb fél évvel, 2024. július 31-ig meghosszabbította az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági korlátozó intézkedések hatályát, mivel - indoklása szerint - Oroszország folytatja azon tevékenységeit, melyek destabilizálják az ukrajnai helyzetet - közölte az uniós tanács közleményében hétfőn.

A korlátozó intézkedéseket az EU az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz lépésekre - a Krím elcsatolására - válaszul vezette be 2014 júliusában, eredetileg egyéves időtartamra, majd rendre meghosszabbította őket.