Megbénították Franciaországot a Macron és Brüsszel ellen tüntető gazdák

Gazdatüntetés, Franciaországban, Franciaország,
Ableiges, 2024. január 26. Tüntető parasztgazdák traktorokkal lezárnak egy autópályát a Párizstól északra fekvő Ableiges környékén 2024. január 26-án, amikor a francia gazdálkodók országszerte folytatják tiltakozásukat a kormány mezőgazdasági politikája ellen. MTI/AP/Thomas Padilla
Vágólapra másolva!
Blokád alá vonták Párizst, majd be is vonultak a fővárosba a Brüsszel ellen tüntető francia gazdák hétfőn, miután nem voltak elégedettek Macron kormányának válaszával.
Vágólapra másolva!

A legjelentősebb francia mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet, az FNSA és a Jeunes Agriculteurs (Fiatal gazdák) nevű szervezet kora kezdte meg a határozatlan idejű blokádot a párizsi régióban, de Franciaország-szerte blokádokat jelentettek az autópályákon és a főbb csomópontoknál. A legfőbb gazdaszervezetek nyolc blokádpontot hirdettek a párizsi régió főbb autópályáin, néhány kilométerre a fővárostól.

A belügyi tárca 15 ezer rendfenntartót mozgósított annak érdekében, hogy megakadályozza a traktorok bejutását Párizsba és a nagyobb városokba.

Baptiste Menon azt mondta a sajtónak, hogy az A10-es út blokádja Párizs térségében legalább 48 órán át tarthat. A BFMTV francia televíziónak nyilatkozva kiemelte, hogy fel vannak készülve arra, hogy több napig kitartsanak, többek között hűtőszekrénnyel, élelmiszerrel és grillsütővel érkeztek.

Prisca Thevenot kormányszóvivő a hétfő délutáni kormányülés után arról beszélt, hogy kedden újabb javaslatokat tesz a kormány a gazdák számára. Várhatóan újabb engedményekkel próbálkoznak, kérdés, hogy ez elég lesz-e.

Emmanuel Macron bejelentette, hogy találkozik Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével csütörtökön Brüsszelben, a gazdatüntetésekről beszélnek és arról, milyen károkat okoz az EU-ban a mezőgazdasági vállalkozóknak Brüsszel Ukrajnával kapcsolatos engedékenysége.

Nem lesz könnyű dolguk, az egyik gazda például azt mondta a BBC-nek, hogy

- elsődlegesen alighanem Ukrajnára gondolt.

De nem csak a traktorok okoztak fennakadást, mivel a közvélemény az agrárszektor szereplői mellett áll, a taxisok csatlakoztak a tüntetéshez. Dél-Franciaország városaiban, Bordeaux-tól Toulouse-ig és Marseille-ig, több ezer taxis akadályozta meg, hogy az emberek a városközpontokba jussanak, valamint a repülőterek és vasútállomások megközelítését is ellehetetlenítették.

Több nagyvárosban az emberek bátorították a tüntetőket.

Délután Gabriel Attal találkozott a gazdák vezetőivel és több mint három és fél órán át tárgyaltak. Úgy tűnik azonban, a demonstrálók nem engednek, több helyen is azt mondták, fel vannak készülve, hogy napokig az utcán maradjanak.

Nimes közelében maszkos férfiak felgyújtottak egy Lidl logisztikai állomást.