Nem lesz F1 Baumgartnerék nélkül

2004.09.24. 11:43

Paul Stoddart, a Forma-1-es Minardi-istálló tulajdonosa kijelentette, csapata jövőre is ott lesz a rajtrácson. Max Mosley FIA-elnök szintén optimista, szerinte egyik gárda sem szűnik meg. Ecclestone tőzsdére vinné a Forma-1-et.

Bernie Ecclestone alaposan felbőszítette Paul Stoddartot, a minap azt feszegette ugyanis, biztos benne, hogy a fekete versenyautókkal nem találkozunk jövőre. A Forma-1 ura szerint a Cosworth eladósorba kerültével lehetetlen helyzetbe került a Jordan és a Minardi, ahonnan már nincs visszaút.

Stoddart szerint viszont igenis van (szó mi szó, az ausztrál eddig mindig összekaparta valahogy az induláshoz szükséges milliókat, s talált motorszállítót is), Ecclestone-nak pedig nincs joga arra, hogy független csapatok jövőjéről ítéletet, illetve véleményt mondjon. "Ami a Jordannel és a Minardival történik, az teljességgel a két istálló belügye" - mondta Stoddart a Reutersnek. "Valóban, a Ford nagyon nehéz helyzetbe hozott minket, de biztosíthatok minden értünk aggódót, hogy ott leszünk a 2005-ös szezonnyitón, az Ausztrál Nagydíjon."

A Jordannel ellentétben a Minardinak van "raktáron" motorja, igaz, a Cosworthtól megvásárolt errőforrások meglehetősen elavultak, s utoljára 2001-ben használták őket. Stoddart azonban leszögezte: "Ha nem lesz más megoldás, azokat fogjuk beépíteni az autókba." A Minardi, ha tehetné, maga is gyártana motorokat, csakhogy erre a foghíjas költségvetés nem biztosít fedezetet.

Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke is optimista, szerinte megmarad mind a tíz istálló, így Ecclestone ötletét (egy csapat, három autó) egyelőre nem kell bevezetni. "Jelenleg úgy tűnik, a Jaguar talál magának vevőt, a Minardi és a Jordan pedig, ahogy eddig is, talál valami megoldást" - beszélt 2005-ről Mosley. "Jövőre is meglesz a húsz autó a rajtrácson, nem lesz szükség semmilyen hirtelen intézkedésre. Ami 2006-ot illeti, egy, de talán két új csapat is beszáll, nem kell mondanom, ez jót tehet a sportágnak. A háromautós elgondolás minden, csak nem ideális a jövőre nézve."

Ecclestone közben bejelentette, minden vágya, hogy tőzsdére vigye a Forma-1-et, már a tárgyalásokat is megkezdte különböző bankokkal. A nagy pillanatra egy-két év múlva kerülhet sor. A Financial Times Deutschland becslése szerint a sportág értéke hárommilliárd euró, a Formula One Management tájékoztatása szerint a versenyeket átlagosan 162 millióan nézik. "A tőzsdére menetel gondolata már nagyon régóta foglalkoztat, most jutottunk el odáig, hogy a részvényesekkel is megkezdjük az egyeztetéseket" - mondta Ecclestone, aki 74 éves kora ellenére sem szeretne "visszavonulni". "Amíg fittnek érzem magam, csinálom. Majd ha nem lelem többé kedvem benne, abbahagyom, de ez még odébb van."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK