Atkinsonnal hosszabbított a Subaru

Vágólapra másolva!
Jövőre is a norvég Petter Solberg, illetve az ausztrál Chris Atkinson fogja vezetni a Subaru gyári Impreza WRC-it.
Vágólapra másolva!

Tiszta már a kép a Fordnál, kikristályosodott a Subarunál is: a csapat frontembere, a 2003-as világbajnok norvég Petter Solberg (navigátora a brit Phil Mills) mellett az egy évvel ezelőtt igazolt ausztrál Chris Atkinson (Glenn ManNeall) is Imrezával folytathatja.

A 25 éves Atkinson a 2006-os szezonban mind a 16 versenyen elindulhat majd - idén volt egy olyan futam (a nyitó Monte), amelyre csak a francia Stephane Sarrazinnek szavazott bizalmat a vezetés. Atkinson eddigi legjobbja egy harmadik hely a Japán ralin. A legutolsó, ausztráliai viadalon akár nyerhetett is volna, számos szakaszon nem volt nála gyorsabb, peches volt, negyedik lett. A volt F1-es Sarrazin esetleges további alkalmazásáról még nincs döntés.

David Lapworth, az SWRT technikai igazgatója szerint Atkinson abszolút megérdemli a lehetőséget, már megmutatta, mit tud, főleg, hogy mit tudhat a jövőben. Olyan nagyágyú válhat belőle, mint amilyen az 1995-ös világbajnok skót Colin McRae volt, a 2001 győző angol Richard Burns, vagy éppen ugye Solberg.

A szerencsés érintett persze hálásan nyilatkozott, és egy picit magát, navigátorával együtt magukat is fényezve kijelentette, hogy a szezonbéli 15 megnyert szakasz bizonyítja a gyorsaságukat, ebben a tekintetben csak hárman voltak náluk jobbak (a címvédő francia Loebék, Solbergék és a finn Grönholmék).

A PSA-csapatok (Citroën, Peugeot) kiszállásával a Subaru a konstruktőri vb-trón egyik várományosává avanzsált, legnagyobb riválisa a Ford. Kettejük alapfelállása tehát már ismert, nemsoká nyilván kiderül, kik terelgetik majd a Mitsubishi Lancereket (és a Skoda Fabiákat). Más, hogy egyéniben mi lesz - ne felejtsük el, hogy a mostanság egyeduralkodó Loeb (és valószínűleg a szintén nem lassú belga Francois Duval is) privát, de tudottan kőkemény Citroën Xsara WRC-vel nyomul 2006-ban.

swrt.com

Ilyen brutális lesz a 2006-os Impreza WRC

És akkor a pillanatnyi állás szerint a - nevesebb - gyári WRC-ülés nélküliek nem rövid listája (zárójelben a nemzetiségükön túl az, hogy idén hol voltak): Markko Märtin (észt, Peugeot), Toni Gardemeister (finn, Ford), Roman Kresta (cseh, Ford), Harri Rovanperä (finn, Mitsubishi), Gigi Galli (olasz, Mitsubishi), Gilles Panizzi (francia, Mitsubishi).

Jó hír nekik és másoknak is, hogy a német Armin Schwarz befejezte, a Mitsubishihez hasonlóan a Skodának még nincs egyetlen szerződtetett pilótája sem, legalábbis tudomásunk szerint. Pályázó bezzeg van egy rakás, a legtöbbet McRae visszatéréséről hallani. Vagy pártfogoltja, Chris Meeke beugrásáról...

Még egy ralimorzsa: Duval is rajthoz áll a decemberi, párizsi Bajnokok Tornáján honfitársa, az F1-es Christijan Albers társaságában.