A Cross éppen annyival néz ki nagyobbnak Panda-társaitól, mint egy body-builder a tornásztól. A külső csak körítés, és ahogy a hosszasan kimunkált izmok tartósak, addig a felfújtak hamar elfolyósodnak. A Fiat divatcikket csinált a Pandából, bár hozzá kell tenni, hogy rettentő jól áll neki a G.I. Joe stílus és a khaki-sivatagi drapp fényezés.

Lehet, hogy a kedves gülüszemek kevésbé időtállóak, mint az átlag Panda szögletes vonalai, de legalább mindenki megnézi. Szinte biztos vagyok benne, hogy fél éven belül rendelhető lesz a spoilerkészlet a kis Pandára is, de kiképzett harcosunk valamiben akkor is többet fog tudni, mint az átlag medve. Adott esetben a hátsó lábak is meghajtásra kerülnek. És nem is akárhogy! Mivel nem kőkemény terepjáróról van szó, eszembe sem jutott térdig érő mocsárba, sivatagba vinni. Viszont minden tőle elvárható helyre bezavartam. Jól megázott töltésre fel, tengernyi pocsolyából tengernyi pocsolyába, sárból sárba, kőről kőre. A Panda Cross minden helyzetben hozta az elvárhatót. Ahol első kerékkel simán elakadunk, ott csak egy gombnyomás a műszerfalon (ELD), és már kúszik, furakszik előre a jószág. Az elektromos differenciálzárat - ami az első és hátsó tengelyek meghajtását köti fixre össze - csak 30 km/h-ig lehet aktiválni, utána önműködően szétkapcsol. Elméletileg az első kerekek túlpörgése esetén is működésbe lép a hátsó kerék meghajtása, de az csak csúszós úton, kisebb sárban elég, mert akkor még tovalöködi a kasztnit. Emelkedős, vizes, nagyon sáros, felázott felületen már kevés. Ott csak akkor tudtam fel- és elmenni, ha előtte ELD ON, úgy viszont simán. Nagy segítség még ehhez az emelt hasmagasság, így nem verjük oda az alját úton-útfélen. Semmit sem érnek viszont a műanyag védőelemek, de legalább jól néznek ki. Míg a sima Climbing orra fekete (azt nem kell javítani), addig itt ezüstmetálban csillogott, és látszott rajta, hogy több tesztelő kezén átment már a gép.

Harci macink ereje látszatra több tornász haverjáénál. Ahogy azonban az életben van, a felfújt izmok ugyanannyit tudnak, mint a kisebbek, csak kevésbé látványosak, így erejük a látszat ellenére ugyanannyi. Abból a zseniális, 70 lovas Multijetből jön, ami a Puntót, Grande Puntót is hajtja. Bár 18 mp-ig tart a sprintnek nem, inkább kocogásnak nevezhető gyorsulás, de érzésre kevesebb. A dízel alacsony fordulattól jól tol, és egész sokáig forgatható. Ereje autópályán (155 km/h max.), városban és terepen is elég. Fogyasztása pedig csak pandabocsos mértékben jegyezhető. Terepen 70, városban 150, autópályán 350 km megtétele 5,9-es átlaggal. Hmm, remek, remek...

Kevésbé remek a váltó. Bár jó helyen van, de akad. A kuplung rendkívül alacsonyan fog, és ez terepen nem túl hasznos, bár királyul lehet vele bakkecskeként ugrabugrálni buckáról-buckára. Ebben a szökellésben segítségünkre van a nagyon érzékeny fék is. Ránézésre lehet satuzni, hozzáérni már nem is érdemes. A fék túlszervosítása szintén nem előnyös, mert egy kisebb döccenő miatt is bólogatásra késztetjük utasainkat.

Érdekes játékszer még a City gomb, amivel a kormányszervo rásegítése növelhető, de egy terepjáróhoz, még ha mini is, nem való. Az amúgy sem túl nehéz kormány akkor már illeg-billeg a kézben, az ív eltalálhatatlan, még parkoláskor is felesleges. Terepen pláne, mert homokban, sárban is megerőltetés nélkül lehet vezényelni a Pandát, s a rásegítéssel kapkodós lesz a vezetés. Kintről röhejes, de bentről is minimum humoros, ahogy a vezető próbálja becélozni a helyes irányt.

Forrás: [origo]

képek a Panda Crossról > 4x4-es Panda-mozi

A futómű viszont jól eltalált. Kicsit kemény, de ez kell a 4x4-hez. Kanyarban megdől, de tartja az ívet, és nincs nagy bólintás fékezéskor, gázadáskor. A kocsi csendessége is dicsérő karaktereket érdemel. Autópályán 130 mellett csak szélzaj, még a mindig téli kerekeken álló lábak suttogása sem hallatszik be. Kizárólag gyorsításnál kéri ki magának a süketszoba-effektust a motor, de így legalább nemcsak érezzük, halljuk is a póvert. Ha spórolni is akarunk, akkor a 110 az ajánlott tempó, 5,2-5,5 l. És még e poroszkálás mellett is elröppennek a belső sávból a meredt szemek durcosságát látva a még lassabbak.