Itt a Mercedes-Benz C63 AMG

Vágólapra másolva!
Immár hivatalosan is bemutatkozott a Mercedes-Benz új üdvöskéjének, a C-osztálynak a gyári tuning változata. Az AMG ismét kitett magáért, de azért nem lőttek el minden poskaport.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi hónapokban szinte minden sportautó rajongó figyelmét az kötötte le, hogy mikor mutatkozik be a BMW M3-asa, illetve mi lesz a nagy konkurenssel, a Lexus IS-F-fel. Ehhez képest a nagy négyesből a Mercedes-Benz új C-osztályával nem foglalkozott senki, egészen mostanáig. A Mercedes-Benz ugyanis méltó választ adott a C-osztály kategóriájában kialakult lóerőháborúban a konkurenseknek, hiszen a C63 AMG minden idők legerősebb sorozatban gyártott C-je lett. Ez mind szép, de a konkurenseknél is erősebb. Persze ez még önmagában nem jelenti azt, hogy egyben a C63 AMG jobb, mint az M3-as, az RS4-es, vagy az IS-F, de nem rossz alap a kezdéshez.

Az AMG igazán kitett magáért ennél a modellnél, bár bizonyos értelemben vissza is fogta magát. A németek ugyanis azt a 6,2 literes V8-as használták fel, amely mostanában számos a Mercedes sportmodellben bizonyított már, csak éppen visszavették a teljesítményét. Az erőforrás a megszokott 514 LE helyett ebben az autóban "csak" 457 LE leadására képes, de ezzel is a legerősebb a kategóriában. Az mindenesetre érdekes, hogy miért nem merték a teljes teljesítményt ráengedni a kerekekre.

Ennek ellenére az autó adatai így is fergetegesek, hiszen a C63 AMG 4,5 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből százra, és elektronikusan lehatárolt 250 km/h a végsebessége. A motor erejét az E63 AMG-ben már kipróbált Speedshift hétsebességes automataváltó juttatja el a hátsó kerekekhez, amely többek között ezért 255 mm széles (elől 235-ös) lett. Természetesen megváltozott az autó futóműve, a kasztni 35 mm lejjebb ült, és jóval keményebb is lett. A fékezés hatékonyságáért elől 360, hátul 330 mm átmérőjű tárcsák gondoskodnak. A vezethetőségre pedig egy 3 fokozatban állítható menetstabilizáló elektronika felel.

A külső megjelenés is brutálisabb lett, de az AMG-től megszokott mértéktartó vadság jellemzi a C63 AMG-t is. Szemre gyönyörű, a kipróbálásra azonban még az árával együtt várnunk kell.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]
Forrás: [origo]Forrás: [origo]
Forrás: [origo]Forrás: [origo]