A határnál az osztrák tiszt felháborodottan magyaráz. Gyenge németemmel kiveszem, az a baja, hogy az autó elejére nincs szabályszerűen felrögzítve a rendszám. Igaza van, a kocsi orra olyan különleges, hogy nehéz rá normálisan felszerelni a fémtáblát. Ráadásul rosszul mutat rajta, matrica kellene rá, de az még nincs. Maga a plakett a szélvédőn utazik, de most tennem kell valamit. Visszafordulok. Benzinkút 1, benzinkút 2, benzinkút 3, majd benzinkút 4. Sehol sem találok gyorsrögzítőt. Az utolsó helyen azonban egy srác kisegít. Saját autójából veszi elő a rögzítőket, majd közösen szereljük fel a hűtőrácsra. Ricsi jól megérdemelt jutalma a jobb egyben egy 15 perces tesztutazás. Nem spórolok az üzemanyaggal. Elvileg 5,7 másodperc alatt vagyunk százon. A rövid fékezésekkor keményen bánok a pedállal. Kell hozzá erő, de van is lassulás. Durva kanyarodáskor, kigyorsításnál a gép folyamatosan jelzi, hogy kipörögne a hátsó, csak hát felügyeli az elektronika. A műszakpótlék jól sikerült. Jó tett helyébe... Visszagurulok a határhoz. In ordnung, int a szigorú tiszt, beléphetek Ausztriába.

Forrás: [origo]

A motorháztető kinyitásával fokozhatjuk a feltűnést. A kétliteres turbó hátul hajt

A tető fent, autópálya-tempó. Fordulatszám 2700/perc. Ötödik fokozat, nincs is több. Fogyasztás 8,4 liter/100 km. Nem sietek. Érdekel, mennyire tudom leszorítani a benzinfalást. Nem tűnik rossznak. Picit fáradok, mert a fülemtől 10 cm-re a tetőn zúg a szél. Nézegetem a GT belsejét. Nehéz benne elpakolnom, alig van tároló rekesz, az is szűk. A műszerfal méltatlanul komor anyagú. Van viszont két 12V-os csatlakozó, egyikről megy a navigáció, másikról a telefonom töltöm. Sokan méregetik az autót, miközben a külső sávban egerészek. Egy 430-as Ferrari majd egy DB9-es Aston Marin megy el mellettem. Odalépek neki. Fokozatosan gyorsul, egyre növekvő dinamikával. Már kétszáz fölött járok. Stabil, de zúg a szél, visszaveszem a tempót, elvégre túrázom.

Forrás: [origo]

Sportos belső. A rádió kijelzőjét napsütésben lehetetlen leolvasni

Megérkeztem, kipakoltam. Le lehet dobni a tetőt. Beülök, kallantyú kiakaszt, kiszállok, gomb megnyom, csomagtértető kipattan, felhajtom, majd belehúzom a vászontetőt, fedél erősen lecsuk. Bonyolult, de így még szebb. A púpjai hirtelen még látványosabbak lesznek. Elindulok egy kis kanyarvadászatra. Szerpentines, szűk hegyi út. Oda-oda lépek neki. Nagy hangon elindul, majd gázelvételre hörög. A tetőnélküliség megsokszorozza az élményt. A kanyarokban csikordul, majd elcsitul. Pontosan lehet fűzni, élvezetes. Kikapcsolom a kipörgésgátlót, majd megnyomom még egyszer a gombot "Competitve Mode" tűnik fel a kijelzőn. Villámgyorsan mozdítja a hátulját, még a legkisebb terhelésváltásra is. Versenyző kollégám - Janika - szerint túl van fújva a kerék. Nem tudom, lehet, hogy igaza van. Kicsit játszom vele, majd inkább biztonságos üzemmódba kapcsolok. Sok a kerékpáros és motoros, az út pedig szűk. Jobb a békesség. Élvezem a hegyeket, a tájat és ismét turizmó vagyok, méghozzá grand!

Forrás: [origo]

Csukott tetővel kevésbé hangsúlyosak a csomagtértető púpjai

Egykedvűen kopog az eső a GT tetején a dugóban, az autópályán. A mellettem állók sorra vizslatják az autót. Látszik, hogy tetszik nekik. Egy 206 CC hölgytulajdonosa még irigykedőbb. Ő valószínűleg nem tudja, hogy a két autó nem egy ligában játszik. Nincs mire féltékenynek lennie, hisz a GT fényévekkel a CC előtt jár. Árban is. Morfondírozok, ki lehet a versenytárs. BMW Z4, Mercedes SLK, Nissan 350Z? Bár az első kettő kicsit sántít, de nézzük: BMW Z4 belépő modell 2.0i (150 LE) 9,7 millió, a teljesítményben illeszthető 3.0si (265 LE) 13 millió, a Mercedes SLK 2.0 Kompressor (163 LE) 10,9 millió, a 231 lovas 13,8 millió. A Nissan 350Z 3,5i (300LE) 12,8 millió. Utóbbinak kupéváltozatát már próbáltam, és bár az Opel motorja, váltója, hangja nem éri el a Nissanét, de "csak" 8 879 000 forintot kérnek érte!

Forrás: [origo] Forrás: [origo] Forrás: [origo] Forrás: [origo]

Kézi munka. Kis gyakorlattal tíz másodpercig tart a tető nyitása vagy csukása

Megkedveltem a GT-t. Elsősorban a formája, kiállása miatt. Tetszett az erős turbómotorja és az, hogy ha nem hajtottam, akkor nem fogyasztott sokat. Szerettem volna benne egy picit több praktikumot, jobb anyagválasztást, csöndesebb tetőt és elsősorban némi csomagtartót.

Bertalan Gábor