Városjáró - Nissan Qashqai

2007.09.04. 13:59

Forrás: [origo]

Ennél vadabb terepre nem való. A Qashqai-t városba tervezték
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

A Qashqai külsejével leginkább az impozáns Muranóra hasonlít, amely kifejezetten jól áll neki. Egy kicsit visszafogottabb, kisebb, de valahogy olyan ügyesen rajzolták meg a vonalait, hogy sokan azt sem látják, hogy méreteiben nem túl nagy. Ránézésre sokan a RAV-4-es vagy a CRV vetélytársának nézték, amely a Qashqai számára igazán hízelgő.

Szerencsére az autó belsejének kialakításakor szakítottak a korábbi elképzelésekkel, és talán az utóbbi idők legjobban áttekinthető Nissan műszerfalát alkották meg. A műanyagok kellemesek, az összeszerelési minőség jónak hat, de egy-egy rosszabb útszakaszon ciripelni kezd az autó. Az ergonómia szinte tökéletes, csupán a központi vezérlőegység gombját érdemes indulás előtt áttekinteni néhány pillanatra, de aztán magától megy minden.

Forrás: [origo]

Kívülről sokkal nagyobbnak tűnik, de azért hozza a kompaktok átlagos helykínálatát

Az ülések jól tartanak, anyagukban nagyon jók, ugyanakkor a tömésük kezdetben kicsit puhának hat. Egy hosszabb úton azonban kiderül, a Qashqai több száz kilométer után is kényelmes. A térkínálat egészen jó, de azért érződik, az autó nem akkora, mint amekkorának látszik. A csomagtartó 410 literes térfogata is elegendő, főleg annak fényében, hogy még bővíthető.

A Qashqai legmeglepőbb tulajdonságait akkor villantja meg, amikor elindulunk vele. Egyáltalán nem úgy viselkedik, mint egy terepjáró, sőt inkább egy keményebb alsóközepes autónak érződik. A magas üléspozíció miatt nagyon jó a kilátás előre, de a vaskos C-oszlop túl sokat takar hátra. Szerencsére az igen jó felbontású tolatókamera segítséget jelent, kiválóan lehet vele parkolni. Ugyanezen a kijelzőn a feláras navigációs rendszer képe is megjeleníthető, amely egészen jó segítséget jelent Budapesten és környékén, ám a fővárostól távolodva valahogy kifehéredik a térkép, nem sok mindent ismer. A megjelenítés viszont jópofa, lehet két- és háromdimenzióban is nézni, éppen merre tartunk.

Forrás: [origo]

Csepelt jól ismeri, Sárvár viszont nem is létezik a navigáció szerint

A Qashqai útfekvése egészen biztató, meglepően jól fordul és nagy sebességnél is stabil. A várhatónál keményebb rugózása ugyan rossz úton némi pattogással párosul, de a nagy, 17 collos kerekekkel és az öblös gumikkal azért kifejezetten jól viseli a rossz utakat. A gumik magas oldalfala miatt tényleg nem gond a padkajárás, ezzel az autóval azonban semmi esetre sem tévednék terepre. Egyrészt, mert az 1,6-os motorhoz nem lehet rendelni az X-Trailből örökölt kapcsolható összkerékhajtást, a tesztautó tehát elsőkerekes. Ez azt jelenti, hogy nagyobb hasmagassága miatt nem akad fenn mindenen, de nem is képes laza talajon extra teljesítményre. Nem akkora hiba, az ilyen autók vásárlói általában sosem térnek le a műútról, tehát csak télen lehet szükségük az négykerék-hajtásra, igaz, akkor jól jönne.

Forrás: [origo]

Szerencse, hogy az összkerékhajtás nem vesz le az 1,6-os erejéből

A Qashqai vezetése kifejezetten könnyed, a kormánya, a pedálok, sőt még kicsit hosszú úton, de határozottan járó váltó használata sem nehézkes. A vezetése egészen kellemes, de többet nem lehet mondani róla. Kanyarban stabilabb, mint általában a hasonló autók, sőt a rosszabb alsóközepeseket is veri. A tesztautó 1,6-os motorja csak arra jó, hogy kellemesen gurulgassunk vele. Nem egy erőmű, de azért a 115 lovas erőforrásnak nagyon nem kell szégyenkeznie. Ha kellően felpörgetjük, még némi dinamika is kicsalható belőle, de azért inkább a nyugodt stílust kedveli. A fogyasztása sem merész, hiszen városban körülbelül 8-9 literrel beéri, országúton inkább 8 litert szeret.