Porsche-tulajdonba került a VW

Vágólapra másolva!
A Porsche további 4,89 százalékot vásárolt a Volkswagenből, így részesedése 35,14 százalékra emelkedett. Ezzel a VW a német törvények szerint a sportkocsigyártó cég leányvállalatává vált. A jogszabályok ugyanakkor arra kötelezték a Porsche Automobil Holding SE-t, hogy ajánlatot tegyen az Audira.
Vágólapra másolva!

Dr. Wendelin Wiedeking, a Porsche vezérigazgatója az Audival kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a gyárat a Volkswagen szerves részének tekintik, és nem akarják leválasztani róla. A vezérigazgató egyúttal reményét fejezte ki, hogy folytatni tudják együttműködésüket a VW igazgatótanácsával és el tudják simítani az ellentéteket.

A Volkswagen ugyanis szinte minden téren hadban áll a kisebb sportkocsigyártóval. A felső vezetés, Ferdinand Piëch elnökkel az élen felszólította a Porschét, hogy tartsa távol magát a VW napi ügyitől. Eközben a két cég szakszervezetei is konfliktusban állnak, ott az a probléma, hogy a jóval kevesebb dolgozót foglalkoztató Porsche nagyobb képviselettel és beleszólással rendelkezhet a tanácsban, mint a leányvállalat munkásai.

A Porsche egy korábban közétett nyilatkozat szerint az év végéig 50 százalék fölé kívánja növelni részesedését. A lépést az Európai Bizottság is jóváhagyta. Csupán egyetlen akadály magasodik a Porsche előtt, hogy teljes mértékben irányíthassa a céget: Alsó-Szászország, a Volkswagen második legnagyobb részvényese. Az északnyugati szövetségi állam ugyanis nem akar túladni 20 százalékos részesedésén.