Szombaton helyreállt a rend - Portugál-rali, 2. nap

Vágólapra másolva!
A Portugál-rali második napján gyorsan helyreállt a megszokott sorrend: Loeb begyújtotta a rakétákat és az élre állt, Hirvonen nem tudta vele tartani a lépést, kettejüket Sordo kíséri tisztes távolból. Grönholm kiesett, fogynak az autók.
Vágólapra másolva!

Fotó: Bálint Richárd / Topspeed

A többiek ismét Loeb porában. A világbajnok a portugáliai futam második napján ismét igazolta klasszisát, előnye alighanem elég lesz a zárónapra


Az első gyorsasági szakasz végett vetett annak a szép álomnak, melyet Marcus Grönholm élt meg a rali első napján. A finn kicsúszott, a Subaru megsérült, és alkalmatlanná vált a folytatásra - ennyi röviden a történet. Ráadásul miközben megpróbálta folytatni, feltartotta Petter Solberget is, aki riválisa kiválásával negyedikké lépett elő. Ogier szintén búcsúzott, neki a C4 WRC futóművét sikerült tönkretennie. Az élen Loeb elkezdte ledolgozni hátrányát, elsőre 4,6 másodpercet faragott belőle.

A második gyorsaságin már a vezetést is átvette, pedig Hirvonen nem hibázott, mindössze első rajtpozíciója hátráltatta. Sordo a harmadik, Petter Solberg a negyedik helyét erősítette meg egy-egy jó idővel, míg Novikov bakizott, emiatt visszaesett a hetedik helyre. A szerviz előtti szakaszon Loeb tovább növelte előnyét, és időarányosan teljesítette tervét, mely szerint a nap végéig fél perc körüli vezetést kell összeszednie, hogy vasárnap - amikor ő megy majd elől - komoly esélye legyen. Novikov még egy helyet visszacsúszott, Östberg került így a hetedik helyre.

Fotó: Bálint Richárd / Topspeed

Hirvonen nem vállalta be pénteken a késést, így szombaton ő indult elsőnek. Egész nap szenvedett emiatt


A szervizparkban a fő téma Grönholm reggeli esése volt. A Subaru WRC a fával való találkozás után át is fordult a tetején, de a kerekein állt meg. A vasárnap folytatás szempontjából nem is a karosszéria sérülései, hanem a motor állapota a kérdéses, a szerelők lázasan dolgoztak egész nap az autón.

Délután nemcsak a szakaszok, hanem az eredmények is megismétlődtek, Loeb az összes pályán a legjobb időt érte el. A további helyeken is mindenki biztosan tartotta a helyét, a pontszerző pozíciókban csupán az összetett hetedik helyért folyó Novikov-Östberg ifimeccs jelentett eseményt, két nap után az orosz vezet 0,8 másodperccel a norvég előtt.

Fotó: Bálint Richárd / Topspeed

Solberg szép lassan ismét a dobogó közelébe lopakodott, de ezúttal túl nagy a hátránya Sordóhoz képest


Loeb egész nap más dimenzióban autózott, mint a többiek, nemcsak Hirvonen, hanem főnöke, Malcolm Wilson sem értette, hogyan tudott például a második szakaszon 15 másodperccel jobb időt elérni a finnél. Minden emberi számítás szerint a 26 másodperces előny elég a vasárnapi öt gyorsaságira, de a Ford csapat tagjai megígérték, támadni fognak. Sordo kényelmes harmadik pozícióban áll, egyetlen dolga csak az, hogy közel maradjon Hirvonenhez. Petter Solberg ugyanebben a helyzetben van: csak tartania kell a lépést, és akkor újabb öt pontot könyvelhet el a futam végén. Wilson, és az első nap még szenvedő, de szombatra igencsak magára találó Henning Solberg is jó (ötödik illetve hatodik) helyen állnak, egymástól viszont még egy másodperc sem választja el őket.

Gyakorlatilag elnéptelenedett a PWRC mezőny, mindössze három olyan páros van, aki nem esett még ki. Az, hogy többen vannak versenyben, csupán a szuper-rali szabályoknak köszönhető. A nap elején Flodin vette át a vezetést, amelyet az utolsó előtt szakaszig tartott, ám ott alaposan meghempergette a Subaru Imprezát. Sérülés nem érte őket, csupán a búcsú fájt a svéd duónak. Így viszont ismét a helyi sztár, Araujó vezet Brynildsen és Prokop előtt. A JWRC-s Kosciuszkóékra laza vasárnap vár, előnyük már négy percnél is több a második helyre felkapaszkodó Abbring előtt. Harmadik helyen Griotti áll.


A verseny állása a második nap után:

1.Loeb/ElenaCitroën C4 WRC 2:56:15,6
2.Hirvonen/Lehtinen Ford Focus RS WRC +26,8
3.Sordo/Marti Citroën C4 WRC .+56,4
4.P. Solberg/Mills Citroën Xsara WRC +1:59,6
5.Wilson/Martin Ford Focus RS WRC +3:22,9
6.H. Solberg/Menkerud Ford Focus RS WRC +3:23,8
7.Novikov/Moscatt Citroën C4 WRC +4:59,4
8.Östberg/Unnerud Subaru Impreza WRC +5:00,2


PWRC:

1.Araujó/Ramalho Mitsubishi Lancer Evo IX 3:12:42,6
2.Brynildsen/Giraudet Mitsubishi Lancer Evo IX +2:14,5
3.Prokop/Tomanek Mitsubishi Lancer Evo IX +3:15,4


JWRC:

1.Kosciuszko/Szczepaniak Suzuki Swift S1600 3:18:28,7
2.Abbring/Mombaerts Renault Clio R3 +4:23,1
3.Griotti/Bonato Renault Clio R3 +9:53,0