Portugál-rali: Ogier vezet, a többiek taktikáznak

Vágólapra másolva!
A futam első napja alaposan megrostálta a mezőnyt, de az élmenők mindegyike versenyben van még. Ogier áll az élen, Sordo a nyomában, a többiek a jobb szombati rajtpozíció érdekében csak egymásra figyeltek - a magyarok kiestek.
Vágólapra másolva!

Forrás: Stobart

Régen lehetett Henning Solbergről, és egyáltalán a Stobart Ford csapatról bármi jót írni. Ezúttal egész jól tartják a tempót az első hatossal, a norvég néha be is férkőzött közéjük


A Portugál-rali érdemi része már csütörtök este megkezdődött a szuperspeciállal, melyet egy futball-stadionban rendeztek, aszfaltos borításon. Ehhez képest némileg meglepő, hogy nem valamelyik francia, netán Sordo volt a leggyorsabb, hanem Hirvonen, méghozzá Villagra előtt. Igaz, a különbségek csupán tizedekben voltak mérhetők, a kilencedik Räikkönen is csak 1,7 másodperccel maradt le.

Péntek reggel viszont már murván folytatódott a verseny, rögtön egy 22 kilométeres szakasszal. Az idő száraz volt, a por pedig hatalmas. Loeb - pláne ahhoz képest, hogy elsőként indult - remek idővel nyitott, csupán márkatársai, Sordo és Ogier tudták megelőzni. Közvetlenül mögötte Hirvonen érkezett, majd Petter Solberg, míg Latvala óvatosabban kezdett, mivel ő itt tavaly hatalmasat bukott. A második pályán Ogier - akitől kiemelkedő produkciót vár a Citroën csapat vezetője ezen a hétvégén - volt a legjobb, Sordo és Solberg előtt. A norvég fel is jött a harmadik helyre, Hirvonen és Loeb követte szorosan.

A délelőtti programot a Silves nevű pálya zárta, amely Ken Block számára egyben a napi utolsó volt. A Focus WRC-vel még mindig csak ismerkedő amerikai versenyző túl nagy sebességgel vállalt el egy beláthatatlan kanyart, borulás, és kiesés lett a vége. Harmadik idei vb-futamán éppen harmadszor sikerül baleset miatt kiesnie már az első napon, kérdés, meddig érdemes ezt így folytatni. A szakaszt ismét Ogier nyerte Sordo előtt, s ezzel összetettben is az élre állt a francia. Hirvonen egy harmadik idővel Solberget taszította le a dobogós helyezésről, Latvala lábában pedig oldódni látszott a kezdeti görcs, ezt egy negyedik helyezés bizonyította.

Féltávnál tehát Ogier, Sordo, Hirvonen volt a sorrend, P. Solberg, Loeb és Latvala utánuk, majd Henning Solberg és Wilson. A 2008-as Subaru WRC-vel induló Östberg hátránya a kilencedik helyen már több mint egy perc volt, Räikkönen a tizedik pozícióban állt ekkor Villagra előtt, utánuk pedig már az SWRC élmezőnye jött.

Forrás: AFP

Újabban már nem is meglepő, ha az első nap után Ogier vezeti a versenyt. Nagyjából fél perc az előnye, de szombaton ő lesz a "takarító", az eső segíthetne rajta igazán


A táncrend délutánra sem változott, legfeljebb annyiban, hogy Ogier egyre nagyobb előnnyel nyerte a szakaszokat. Sordo - aki ezúttal is a második időt futotta - felhívta rá a figyelmet, hogy vigyázni kell a gumikra is, és lehet, hogy a francia ezt elfelejtette, azért verte el ennyire. Tény, hogy három, húsz kilométer feletti gyorsaságira kellett beosztani az abroncsokat, ráadásul a Citroënnel induló párosok a minél alacsonyabb tömeg érdekében csak egy pótkerékkel indultak, a fordosok kettővel gazdálkodtak. (Nagyjából 22 kg egy komplett kerék.) Loeb továbbra is megszenvedte, hogy ő az első autó a pályán, lemaradása egyre nagyobb kezdett lenni a többiek mögött.

A napi ötödik gyorsasági után - melyet ismét Ogier nyert, megint Sordo előtt - már kezdődött a számolgatás, kinek, hogyan érdemes majd az utolsó szakaszon menni. Egyedül a futamot vezető francia valamint Sordo mondták, hogy ők bizony nem taktikáznak, nyomják ahogy tudják, és szombaton majd reménykednek, hogy elég lesz a cirka félperces előnyük, a többiek viszont csak egymást figyelték. Loeb nem tudott mit tenni, hiszen ő még a többiek eredményének ismerete nélkül ment, futott is egy második időt Ogier mögött. Petter Solberg és Hirvonen viszont lassítottak a cél előtt, maguk elé tessékelve ezzel a világbajnokot, mellesleg pedig így engedtek egy harmadik szakaszidőt Henning Solberg számára.

Persze a hivatalos verzió mindegyik lelassuló pilótánál az volt, hogy "teljesen elkoptak a gumik a végére", illetve "lassú defektünk volt", de amíg a szabályok erre kényszerítik a pilótákat, nem lehet mást várni. Szegény Sordo viszont egy műszaki hiba miatt csaknem elvesztette az egész nap összeszorgoskodott előnyét, így Ogier majdnem fél perccel vezet az első nap után. Mögötte a spanyol nyomában Loebbel, majd Hirvonen, Petter Solberg és Latvala - ismét fél tucat pilóta harcol majd a dobogós helyekért. Henning Solberg és Wilson továbbra is a hetedik-nyolcadik helyen állnak, hátrányuk még nem olyan nagy, a kilencedik Östberg és az első tízbe még épp beférő Räikkönen hátránya már percekben mérhető.

Forrás: STM

Nem a legegyszerűbb futamot választották Turánék a vb-s bemutatkozásra. Sajnos idő előtt be kellett fejezniük az első napot, szombaton talán több szerencsével járnak


Az SWRC kategória élén Ketomaa, és a Fordhoz visszatérő Al-Attiyah csatáztak egész nap, hét szakasz után a finn vezet kicsivel vetélytársa előtt, a harmadik helyen Andersson áll egy Skoda Fabiával. A JWRC mezőnyét sokáig Neuville vezette, ám ő az utolsó gyorsaságin kiesett balesett miatt, így Burkart ölébe hullott az első pozíció. Lemes és Broccoli követik, lemaradásuk tetemes.

A magyarok számára nem alakult túl jól a nap. A Turán/Zsíros duó a mezőny közepén rajtolt, ám defektek és váltóproblémák miatt nem tudták tartani az SWRC-sek tempóját, sőt, a S1600-as autók jó része is gyorsabb volt náluk. Néhány privát WRC-s versenyzőnél így is jobbak voltak, de talán ők is közelebb várták magukat az élmezőnyhöz. Az egyik szakasz végén ki is gyulladt a kocsi, szerencsére gyorsan sikerült eloltani, nem úgy, mint a bérbe adó csapat másik Peugeot-ját, amely teljesen kiégett. A délutáni első gyorsot még teljesítette a 307 WRC, majd a hajtás hibája miatt kiálltak - bízunk a sikeresebb folytatásban, szombaton újra megpróbálják Turánék.

Szombaton ismét hat szakaszt kell teljesíteni, a pályák közül kettő még hosszabb lesz, mint a péntekiek - alighanem a lényeges dolgok ezen a napon dőlnek majd el.

A verseny állása az első nap után:

1.Ogier/IngrassiaCitroën C4 WRC 1:20:34,4
2.Sordo/MartiCitroën C4 WRC +26,6
3.Loeb/Elena Citroën C4 WRC +44,8
4.Hirvonen/LehtinenFord Focus RS WRC +46,9
5.P. Solberg/MillsCitroën C4 WRC +49,9
6.Latvala/AnttilaFord Focus RS WRC +1:02,8
7.H. Solberg/MinorFord Focus RS WRC +1:20,7
8. Wilson/MartinFord Focus RS WRC +1:54,6
9.Östberg/AnderssonSubaru Impreza WRC+2:37,3
10.Räikkönen/LindströmCitroën C4 WRC +3:18,1

SWRC:

1.Ketomaa/StenbergFord Fiesta S2000 1:25:06,9
2.Al-Attiyah/BernacchiniFord Fiesta S2000 +16,8
3.Andersson/FredrikssonSkoda Fabia S2000+30,4

JWRC:

1.Burkart/KachelSuzuki Swift S16001:29:16,1
2.Lemes/PenateRenault Clio S1600+1:40,5
3.Broccoli/ForinaRenault Clio R3+2:23,2