Újabb milliós visszahívás a Toyotánál

Vágólapra másolva!
Üzemanyag-szivárgás miatt világszerte újabb 1,7 millió autót hív vissza a Toyota. Európában a régebbi Toyota Avensisek és Lexus IS 250-ek érintettek.
Vágólapra másolva!

2011 sem indul jól a Toyota számára, a japán gyártó 1,7 milliós visszahívást jelentett be. Ezúttal az üzemanyagvezérlő-rendszerben rejtőzhet potenciális hiba, a nyomásszenzor és a motort üzemanyaggal ellátó cső közé került hibás tömítés. Emiatt elszivároghat az üzemanyag, a szaga pedig betolakodhat az utastérbe.

Európában a Toyota Avensis és a Lexus IS 250 modellek érintettek, az Avensisekből a 2,0 és a 2,4 literes benzinmotorral felszerelt modellekre vonatkozik az akció. A Lexusok 2007. augusztus 31. és 2009. február 3., a Toyoták 2000 júliusa és 2008 szeptembere között készültek.

A hibákkal kapcsolatban eddig nem jelentettek balesetet - közölte a cég, amely Japánból több mint 140, Észak-Amerikából 75 panaszt kapott. A visszahívásokra legnagyobb arányban Japánban kerül sor, ahol közel 1,3 millió járművet érint a Toyota akciója. Ez a második legnagyobb visszahívás a belföldi piacon a japán járműipar történetében. A legnagyobb szintén a Toyota 2005-ös akciója volt, amikor több mint 1,3 millió Corollát hívtak vissza. A márkaszervizek díjmentesen cserélik a hibás alkatrészt.

Megkeresésünkre a Toyota magyarországi importőre még nem tudta megmondani, hogy hazánkban pontosan mennyi autót érint a visszahívás.

A Toyota világpiaci eladásai a vártnál nagyobb mértékben, 8,37 millióról 8,418 millió járműre nőttek 2010-ben, és ezzel a japán társaság továbbra is a világ első számú autógyártója. A Toyota decemberben jelentette be, hogy 2011-ben összesen 8,61 millió autót szeretne eladni.