Jelentősen drágul a benzin és a gázolaj

2011, benzinkút, benzinár, töltőpisztoly
Vágólapra másolva!
Bruttó 10-10 forinttal emeli a 95-ös benzin, illetve a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol. Ezzel mindkét üzemanyag ára új történelmi csúcsot ért el, egyes piaci elemzők szerint a Molnak mintegy 20-20 forinttal kellett volna emelnie mindkét üzemanyagfajta árát.
Vágólapra másolva!

A szerdai emelés után a benzin átlagára 422-424 forintra, a gázolajé pedig 443 forintra nő. Az elemzők szerint az e heti áremelés legfőbb oka az, hogy a forint az utóbbi időben jelentősen gyengült a dollárhoz képest. Az üzemanyagok az újév első napján a 2 százalékpontos áfaemelés miatt drágultak: a forgalmi adó 25-ről 27-százalékra növelése 6, illetve 7 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj átlagárát a számítások szerint.

A Mol Nyrt. a múlt héten 6-6 forinttal emelte a benzin és a gázolaj literenkénti árát. Tavaly január elején a benzin átlagára 360-361 forint, a gázolajé pedig 351 forint volt. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál. Piaci elemzők szerint a Molnak ezen a héten - a múlt heti forintárfolyam-gyengülés - miatt sokkal nagyobb emelést kellett volna végrehajtania, egyes vélemények szerint mintegy 20-20 forintos emelés lett volna indokolt.