16 sebességrekordot állított fel a Ford Focus 1.0

ford focus
Vágólapra másolva!
Az egyliteres, háromhengeres turbómotorral szerelt Focus 16 sebességi világrekordot állított fel az egy liter alatti kategóriában egy franciaországi versenypályán. A pilóták közt ott volt Jari-Matti Latvala raliversenyző is.
Vágólapra másolva!

Forrás: Ford

A 125 lóerős Focus 1.0 EcoBoost nemrég 16, a Nemzetközi Automobil Szövetség ( FIA) által hitelesített sebességi világrekordot állított fel különböző (1 és 4.107,4 km közti) távokon. A pilóták közt ott volt a Ford WRC-versenyzője, Jari-Matti Latvala is; az autóvezetők a franciaországi Mortefontaine-ben található CERAM versenypályán állították fel a rekordokat két napon át. Latvala és nyolc francia, illetve amerikai újságíró három Focus 1.0 EcoBoost modellt vezetett, méghozzá olyan autókat, amelyek azonosak a Ford kereskedéseiben árusított járművekkel.

Miután a németországi Saarlouisban működő gyárban a Ford kiválasztotta a rekordkísérletre szánt autókat, a járműveket az FFSA (Fédération Française du Sport Automobile) hivatalos személyzete is alaposan átvizsgálta. A három Focus 1.0 EcoBoost modell az "1,0 liter alatti lökettérfogatú autók" osztályában állította fel sebességi világrekordjait, amelyek közt szerepelt a egy kilométeres és egy mérföldes táv álló- és repülőstarttal, valamint a legmagasabb átlagsebesség a 10 és 4104,7 km közti távokon. Az autók az 1, 6, 12 és 24 órás futamokon is rekord átlagsebességgel futottak. Az egy óránál hosszabb időn át megtartott legmagasabb átlagsebesség 191,056 km/óra volt.

Forrás: Ford

Az egyliteres, 125 lóerős, háromhengeres turbómotorral szerelt Focus 11,3 másodperc alatt gyorsul fel 0-100 km/órás tempóra, és végsebessége 193 km/óra. Üzemanyag-fogyasztása a gyártó adatai szerint 5,0 l/100 km, szén-dioxid-kibocsátása pedig 114 g/km. A 100 lóerős változat üzemanyag-fogyasztása 4,8 l/100 km, míg CO2-kibocsátása mindössze 109 g/km.

Forrás: [origo]