Megjelent a terepjáró Fiat Panda

fiat panda 4x4
Vágólapra másolva!
Továbbra is a Fiat az egyetlen gyártó, amely összkerékhajtással is kínál miniautót. Megjelent a Panda 4x4 harmadik nemzedéke.
Vágólapra másolva!

Forrás: Fiat

A Fiat Panda 4x4-es változatai az elmúlt három évtizedben nagy népszerűségre tettek szert, mivel az alacsony árat remek terepjáró-képességgel kombinálták. A harmadik generációs Panda 4x4-est kívülről a szokás szerint az emelt futómű (+5 cm) és a karosszéria alján körbefutó műanyag védőelemek különböztetik meg a normál változatoktól. Ezüst betétek oldják a fényezetlen műanyagok sivárságát, a kerékjáratokba 15 colos könnyűfém kerekek kerültek, és a lökhárítókat is teljesen újratervezték a 4x4-es változat számára, utóbbi miatt a hossz és a szélesség is 2,5 centiméterrel növekedett.

Forrás: Fiat

Belül zöld műszerfallal, egy további, középső tárolórekesszel, eco-bőr betétekkel és háromféle színben (zöld, bézs, narancs) rendelhető ülésekkel nyújt többet a 4x4-es Panda, mint a normál változat. Két új szín is megjelent, a Szicíliai narancs és a Toszkána zöld, előbbi pasztell, utóbbi metál.

Forrás: Fiat

A sajtóanyag által egyszerűen csak "szuper Pandának" nevezett változat teljesen automatikus működésű állandó összkerékhajtást kapott, a nyomatékot egy elektronikus vezérlésű többtárcsás tengelykapcsoló továbbítja a hátsó kerekek felé. A két tengely közti nyomatékelosztás a tapadási viszonyoktól függ. Mechanikus differenciálzár nincs, de elektronikus van, ami a megcsúszó kerekek fékezgetésével próbál több nyomatékot juttatni a jobban tapadó kerekek felé. Az ELD nevű rendszert gombnyomásra lehet bekapcsolni, de csak 50 km/óra alatt működik. Széria a menetstabilizáló rendszer is. Fejlesztettek a hátsó futóművön is, a korábbi merev tengely helyett ezúttal egy speciális torziós rudas felfüggesztést használnak, amely kényelmesebb és halkabb futást eredményez.

Forrás: Fiat

A 4x4-es Pandához nem lehet választani az 1,2 literes Fire szívómotort, helyette a 85 lóerős kéthengeres Twinair benzines turbómotort kínálják, amely kisebb fogyasztás mellett 40 százalékkal nyomatékosabb. Elérhető az 1,3 literes Multijet dízel is, amelynek szintén megnőtt 30 százalékkal a nyomatéka. Kizárólag hatfokozatú kéti váltóval vehető meg a terep Panda, a hiányzó felezőt extrém rövid első fokozattal próbálják pótolni.

A Fiat azokra is gondol, akiknek tetszik a 4x4 megjelenése, de nincs szükségük összkerékhajtásra. Nekik ajánlják a Trekking változatot, ami kívülről ugyanúgy néz ki, mint a 4x4, de csak elsőkerék-meghajtású, és ebben is van elektronikus differenciálzár.