Fóliával a szilánkok, tolvajok és a meleg ellen

fólia
Vágólapra másolva!
Ezen kívül még annyi előnye van, hogy nem látni be, és még jobban is néz ki vele az autó. Persze, nem árt pár dolognak utánanézni, mielőtt belevágunk.
Vágólapra másolva!

Az autóban ülők állandóan ki vannak téve a napsütésnek, így nagyon nem mindegy, hogy az autó üvegfelületei mennyit szűrnek ki és vernek vissza a nap káros sugaraiból, és persze a hőhatásból. Ez különösen akkor lehet fontos, ha kisgyereket kell rendszeresen furikázni és nincs légkondicionáló az autóban. Ilyen esetben lehet elgondolkodni, hogy lefóliáztatjuk autónk üvegeit, mert körültekintő választással, és persze profi kivitelezéssel sokkal elviselhetőbb lesz a klíma egy napsütötte nyári napon. Ez egyébként akkor is jól jöhet, ha van légkondi az autóban, mert nagyon nem mindegy, hogy 50 fokról kezdi el hűteni a levegőt, vagy csak 35-ről. Járulékos előny még, hogy baleset esetén nem repülnek szét a szilánkok, továbbá a törésnek is jobban ellenáll, így nehezebb dolga lehet a feltöréssel próbálkozó tolvajnak.

Mielőtt felkeresnénk egy műhelyt nem árt utána olvasni a hatályos rendelkezéseknek és márkáknak, ugyanis egy rosszul felrakott, gagyi fólia csak a bosszúságok forrása lehet és ha szabálytalan, akkor még meg is büntethetnek miatta.

A jelenleg hatályos rendelkezés szerint az alábbi helyekre, az alábbi paramétereknek megfelelő fólia helyezhető fel:

- A B oszloptól hátrafelé, az a hátsó oldalüvegekre és a hátsó szélvédőre tetszőleges sötétségű fólia felhelyezhető. Ennek csupán az a feltétele, hogy két oldalsó visszapillantó legyen az autón, és a pótféklámpa előtt nem lehet sötétítés.
- Az első oldalablakok esetében minimum 70 százalékos fényáteresztő képességet írnak elő, ami sok ma kapható autó esetében lehetetlenné teszi a fóliázást, mert már a gyári üveg is olyan színezést kapott, ami pont ezt az értéket tudja. Ilyen esetben még egy víztiszta biztonsági fólia sem helyezhető fel, mert – hacsak kismértékben - ez is tovább szűri fényt.
- Az első szélvédőre minimum 75 százalékos fényáteresztő fólia rakható fel, viszont szélvédő felső részére (ameddig a napellenző lehajlik) felhelyezhető egy tetszőleges sötétségű fényvédő csík.

Nem elhanyagolható részlet, hogy az otthoni barkácsolás ki van zárva, ugyanis a - megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező - fóliát felhelyező cégnek ki kell állítania egy műbizonylatot, amit közúti ellenőrzésnél, műszaki vizsgán be kell tudni mutatni.