Győrben a legjobb defektet kapni

Forma-1, Felipe Massa, gumik, defekt, Brit Nagydíj
Vágólapra másolva!
A magyar autósok több mint fele elméletileg megállna segíteni kereket cserélni egy ismeretlen nőnek, a gyakorlatban azonban mindössze öt százalékuk tett így.
Vágólapra másolva!

A Goodyear egy felmérésében arra kereste a választ, hogy mennyire segítőkészek a magyar autósok. Telefonos megkérdezéskor a válaszadók 55 százaléka azt állította, hogy megállna segíteni kereket cserélni egy nőnek; 40,8 százalékuk pedig azt felelte, hogy talán segítene. Azok, akik nemleges választ adtak, attól tartottak a leginkább, hogy bűncselekmény áldozatai lesznek.

A segítőkészséget a cég "éles helyzetben" is tesztelte: Budapesten, Győrben és Debrecenben, a délutáni csúcsforgalomban egy nő igyekezett kereket cserélni az országút szélén, két órán keresztül egyedül próbálkozva, két órán át pedig stoppal segítséget kérve autóstársaitól. Az utóbbi esetben mindhárom helyszínen kevesebb idő kellett ahhoz, hogy segítséget kapjon, és sokkal többen is álltak meg segíteni.

A győriek a legsegítőkészebbek

Az eredmények szerint a győriek bizonyultak a legkészségesebbeknek: itt 38-an álltak meg abban az órában, amikor segítséget kért az ismeretlen, Debrecenben 27-en, Budapesten pedig 21-en. Az adott órában elhaladt összes autóshoz képest ez 4,2, 1,9, illetve 0,9 százalékos valós segítségnyújtási szándékot jelent, ami jelentősen kevesebb, mint a telefonon kapott 55 százalékos elméleti segítségnél.

A gumigyár elemzése szerint az is megfigyelhető volt, hogy amikor az autóstárs nem kért aktívan segítséget, akkor inkább busz- és teherautósofőrök, furgonvezetők, szállítók, kamionosok siettek a segítségére. Amikor azonban kitette a kezét, a személyautósok aránya volt nagyobb. Volt, aki motorral, kerékpárral, vagy gyalog is segíteni akart, és olyan is, aki visszafordult az úton, hogy kereket cserélhessen; többségük 20 és 45 év közötti férfi volt. A Goodyear felmérése szerint a telefonon megkérdezett nők 36,5 százaléka nem tudna egyedül kereket cserélni, ellenben a férfi válaszadók mindegyike azt állította, hogy egymaga meg tudná oldani a problémát.

A megkérdezett férfiak mindegyike azt állította, hogy sikeresen megbírkózna egy defektes gumival Forrás: AFP