Feltalálták az áramot termelő gumiabroncsot

goodyear bh03
Vágólapra másolva!
A keletkező nyomást és hőt alakítja villamos energiává.
Vágólapra másolva!

A Goodyear a Genfi Autószalonon mutatta be legújabb gumiabroncs-koncepcióját, amely képes ármot termelni. A BH03 jelű tanulmány a keletkező nyomást és hőt alakítja villamos energiává, a piacra dobása azonban egyelőre még nem aktuális.

A tanulmányabroncs által termelt villamos energia az autók hibrid erőátviteli berendezéseinek akkumulátorait, valamint az egyéb fedélzeti eszközöket táplálja. A gumiabroncs kétféle anyag segítségével termel villamos energiát: a termoelektromos anyagok - az ultrafekete textúrának köszönhetően statikus állapotban a fény- és hőelnyelésből, mozgás közben a gördülésből származó, az abroncs belsejében keletkező - hőt, a piezoelektromos anyagok pedig az abroncs szerkezeti deformációjából és a rezgésekből származó nyomást alakítják át villamos energiává.

Forrás: Goodyear

Az érzékelők egy 3D-s hálózatot alkotnak, ez képezi a gumiabroncs belső szerkezetét. Az egyedi zajelnyelő futófelületen nagy vízelvezető csatornát alakítottak ki, amely csökkenti a vízen felúszás veszélyét. A Goodyear szerint a tanulmány érdekes új megoldásokat hozhat az abroncsgyártásban.