Egy francia autó, amit a BMW-sek is megnéznek

renault talisman
SELECTION PRESSE - JANTE
Vágólapra másolva!
Tablet a műszerfalon, összkerékkormányzás, hűthető masszázsülések - a Renault Talisman olyan extrákkal kényeztet, amit több millióval drágább prémiumautókban kaphatunk meg, ráadásul a formája is közel áll a német autókon szocializálódottak ízléséhez. Bemutatjuk a Laguna utódját, amivel az a célja a gyárnak, hogy ne csak a partvonalról nézze a középkategória csatározását.
Vágólapra másolva!

Mi ez, és mi az új benne?

Ha három szóban akarnánk válaszolni a kérdésre, ennyit mondanánk: a Laguna utódja. De ennél azért többről van szó, hiszen a Renault csodát vár tőle a főleg német, jelentős részben prémiummárkák uralta, elsősorban céges flottabeszerzésekből fenntartott középkategóriában. Új szerencsehozója egyúttal a kérészéletű Latitude utódja is, ami valójában egy átdolgozott koreai Samsung limuzin volt.

Szélesebb, és a többi Renault-nál jobban áll neki a nagy hűtőmaszk. Hasonló lámpákat kapott az új Megane is Forrás: Renault

Most az idegenlégiósokat szépen elkezdik kiszorítani a Renault-kínálatból (így történt ez a Koleos-utód Kadjar terepjárónál is), elvégre mégis csak közelebb áll az európai ízléshez a baguette, mint a tofu.

A két legyet egy csapásra ütő Talisman tehát saját fejlesztés,

önálló padlólemezen, a francia autókra jellemző különleges részletekkel, de vevőriasztóan avantgárd formai megoldások nélkül.

Hogy néz ki?

A Lagunák hagyományait megtörve az új limuzin nem ötajtós, hanem klasszikus négyajtós limuzin. Sajnos a praktikus ferdehátúak kihaltak más tömegmárkáknál is, a kupés tetőív viszont kötelező elem, és nem mondtak le róla a Talismannál sem. Elegáns a dizájn, a csücsörítő szájra (vagy kit-kit másra) emlékeztető újkori Renault-hűtőrács is jobban mutat így kiszélesítve, mint a kisebb modelleken.

Innen nézve inkább a Latitude, mintsem a Laguna utódja: klasszikus lépcsőshátú ez, nem ötajtós. De a tetőív kupés, ahogy a mai divat diktálja Forrás: Renault

Főleg a lámpatesteknél kreatívkodtak a tervezők, a hátsók bozontos szemöldökként majdnem összeérnek, az elsők pedig egy C formájú nappali fényívben folytatódnak a lökhárítóban. Így aztán

sötétben különösen tekintélyes fellépésű a kocsi,

mintha egy állólámpás régi óriás lenne, mai LED-technikával. De profilból nézve azért nemigen különbözik egy Passattól vagy akár Kia Optimától.

Felesleges cicomának tűnik, de élőben elég jól néz ki a C, pontosabban inkább J alakú LED-fény Forrás: Renault

Laurens van der Acker fődizájner azt akarta, hogy minden tulaj legyen büszke, amikor a Talismanjára vet egy búcsúpillantást a parkolóban. Lehet, hogy igaza lesz, de minket inkább beszállás után tölt el jó érzés: a német cégautók hűvös tökéletességénél jóval több otthonosságot áraszt. Ezt lágy vonalakkal, sejtelmes hangulatfényekkel és minőségi anyagválasztással érték el, sokkal igényesebb elődeinél.

Műszaki tartalom

A Renault meglovagolt egy friss autóipari trendet, és a Tesla Model S, illetve az új Volvo XC90 mintájára a Talismanban is álló formátumú érintőképernyőt használ (magasabb felszereltségi szinteknél). Nem estek viszont abba a hibába, hogy minden szolgáltatásért a menü bugyraiban kelljen turkálni,

a fűtés fő funkciói például direktgombokkal is elérhetők.

Emellett head-up kijelzőt is beépítenek, igaz, nem a szélvédőre, hanem az olcsóbbik, felnyíló plasztiklapra vetítő változatban.

Otthonosabb, mint egy Passat vagy Mondeo, főleg éjszaka beszállva, amikor a küszöbben és az utastérben is hangulatfények gyúlnak. Térdmagasságban már egyszerűek a műanyagok Forrás: Renault

Felesleges hosszan ecsetelni, mennyi vezetéssegítő rendszer (táblafelismerő, adaptív tempomat stb.) van a fedélzeten, ez már elvárás a középkategóriában, csak a gyorshajtásra figyelmeztetés újdonság a Renault-nál. Van itt viszont 13 hangszórós Bose, ami közel úgy szól, mintha a Müpa közepén ülnénk, a Multi Sense nevű programkapcsolóval pedig öt menetdinamikai beállítás közül választhatunk.

Initiale Paris névre hallgat a csúcsmodell, és nemcsak motorosan állíthatók, hűthetők-fűthetők az ülései, de a fejtámla szélső párnái is állíthatók Forrás: Renault

Ilyet persze más márkák is kínálnak, de a franciák büszkék arra, hogy a riválisoknál megszokottnál több paraméter (klíma vezérlése, hangulatfények stb.) megváltozik minden egyes gombnyomásra. Persze a lényeg a karosszéria alatt történik: érezhetően másként dolgoznak semleges, sportos vagy komfort beállítás mellett a lengéscsillapítók, és vált a Renault nagy dobása, a négykerékkormányzás is.

Szellemkéz tolja a farát

Még a harmadik generációs Lagunánál mutatta be a Renault az összkerékkormányzást (nem világelsőként, korábban más, főleg japán márkák is használtak ilyen rendszert), és már más modellnél, köztük az új Megane GT-nél és az Espace-nál is bevezette. E technikával ma egyedül áll a tömeggyártók között, igaz, a rendszerhez egyszerűbb konstrukciójú, csatolt lengőkaros hátsó felfüggesztést használ.

Városban a hátsó kerekek az elsőkkel ellentétes irányban, maximum 3,5 fokos szögben fordulnak el, így javul a fordulékonyság, 60 km/h-s (sport üzemmódban 80-as) tempó felett viszont ugyanabba az irányba mozdítja őket a villanymotor, hogy nőjön a stabilitás. A rendszer hatékonyságát nemcsak a kis fordulókör-átmérő (a jókora Talismannál is 10,8 méter), hanem sok tesztmérés is igazolja, főleg szlalomnál vagy kettős sávváltási manővernél.

Milyen benne utazni?

Taxinak vagy államtitkári autónak is jó választás a Talisman, olyan tágas a belseje, ami 4,87 méteres hossza és tekintélyes tengelytávja miatt nem csoda. Hátul is óriási a lábtér, ebben a méretosztályban csak a Skoda Superb tudja lepipálni, és

1,8 méterig az utasok feje búbja sem ér bele a tetőkárpitba.

Kisebb barlanggal ér fel a 608 literes csomagtartó, ám a végében hányódó holmikat kihalászni nem könnyű feladat - jobb praktikuma miatt a családosoknak érdemes kivárniuk a jövőre érkező kombit.

Rengeteget javult az összeszerelési minőség a korábbi nagy Renault-khoz képest, de egy-két pontatlan illesztés azért maradt. Ettől nem német autó ez Forrás: Renault

Régi klisé, de egy francia nagyautóról egyetlen dolog jut az ember eszébe: a kényelem. Ennek az új Renault eleget is tesz, hiszen hatalmasak és fűthetők-szellőztetőek ülései (a vezetőoldali ráadásul a kényelmes ki- és beszálláshoz elegánsan hátrasiklik), elgémberedett tagjainkat kiadós masszázzsal kényezteti, alig szűrődik utasterébe motor- és szélzaj. Tényleg csak Jean hiányzik a fedélzetről.

Álló kijelző a műszerfalon, mint a Teslában, még ha nem is tévényi méretben. Az alapfelszereltségű Talismanokhoz kisebb és fekvő panel jár Forrás: Renault

Rossz utakon hajtva azonban árnyalódik a kép. Hiába állítjuk lágyra a csillapítást, lassú tempónál vagy keresztbordákon nem mozog valami finoman, sőt, nem túl bizalomgerjesztő dübörgés is hallatszik a futómű felől.

A sebesség növelésével együtt megérkezik a várva várt kényelem,

és alapvetően nem a rugózás hangolásával van a baj, hanem az (Initiale Paris csúcsmodellnél széria) 19-es felnikkel és a ragasztószalagnyi gumikkal. 17, maximum 18 col kell rá, ballonosabb abronccsal.

Milyen vezetni?

Ha egy autóra azt mondják, hogy nyugodtan letagadhatna a méreteiből, bók a tervezőknek. Zseniális összkerékkormányzása miatt ez feltétlenül igaz a Talismanra, olyan helyeken (parkolóházakban, szűk utcákon) is ügyesen manőverez, ahol az ekkora limuzinokkal kín az élet. Ehhez jön rendíthetetlen stabilitása nagy tempónál, legyen szó akár gyors sávváltásról, akár szerpentinen száguldozásról.

Üzemmód függvényében változik a kijelző képe, sportos beállításnál a fordulatszámmérő hangsúlyos Forrás: Renault

Cégautónak álcázott gokartnak azonban mégsem mondanánk, aminek több oka is van. Egyrészt a sportos beállításokat kivéve túlságosan könnyű a kormánya, másrészt pedig könnyűszerkezetes építésben nem igazán jeleskedtek a mérnökök: a benzinesek tömege vezetővel együtt 1,5 tonnától indul. Apropó, motorok: bármilyen meglepő, de

a belépőmodellt kivéve 1,6 litereseket adnak hozzá.

Dízelből 110 vagy 130 lóerősök alkotják a kínálatot, na meg a biturbós, 160 lóerős topmodell. Utóbbi, ha nem is préseli az utasokat az ülésbe, 380 Nm-es nyomatékával lendületesen mozgatja a Talismant, nagyon hatékony zajszigetelés és szabvány szerint 4,2, tapasztalataink szerint könnyen hat liter alatt tartható átlagfogyasztás mellett. Mindegyik teljesíti az Euro-6-os normát, bár van, aki ezt vitatja.

Íme, a központi vezérlőtárcsa, de az óriási érintőképernyőről mindent el lehet érni. A hópiheszerű piktogramos gombbal lehet állítani a menetdinamikai programokat, motorhangtól a díszkivilágításig rengeteg paraméter megváltozik Forrás: Renault

A benzinesek is ezerhatosak, 150 vagy 200 lóerővel. Természetesen az erősebbiket volt lehetőség kipróbálni, amivel 7,6 másodperc alatt lehet százra gyorsulni,

de még ezzel sem érződik igazán sportos autónak a Talisman,

inkább TGV-élményhez hasonlít a kényelmes száguldás. Akármilyen üzemanyag hajtja, 130 lóerő felett minden motorhoz széria a duplakuplungos robotváltó, és ahhoz képest, milyen darabos volt az EDC pár éve, most finoman kapcsolgat, és könnyű manőverezni vele.

Megéri az árát?

Részletes árlista még nincs, de annyit már elárult az importőr, hogy 7,5 és 12,4 millió forint közötti összeget kell letenni az asztalra a Talismanért motortól és felszereltségtől függően. Elsőre nem biztos, hogy diszkontajánlatnak tűnik (a Skoda Superb százezer forinttal olcsóbb, igaz, egy Ford Mondeóért már legalább 7,7 milliót kérnek), ugyanakkor ne feledjük, hogy a Renault-nál az autókat előbb-utóbb akciózni is szokták, a Talisman pedig a többieknél jóval gazdagabb alapfelszereltséget kínál.

Majdnem összeérnek a hátsó lámpák, ilyenek lesznek majd a kombinál is Forrás: Renault

Céges ügyfeleknél persze máshogy kalkulálnak a számológépek, mint a privát kuncsaftoknál, de a Renault kedvező teljes fenntartási költséget (TCO) ígér, és minden vevőnek jár az öt év vagy 100 ezer kilométer, felárért meghosszabbítható garancia.

Gyönyörőek a 19 colos felnik, de rossz úton ezekkel nem tudja elnyelni az úthibákat a futómű, és még dübörög is. A műszaki alapokat az Espace adta Forrás: Renault

Ellentmondásos vélemények vannak a régi Lagunák megbíznatóságáról, de

az elmúlt években sokat javult a minőségellenőrzés,

most pedig a Talismanokat ontó douai-i gyár korszerűsítésébe újabb 420 millió eurót fektettek be. Hogy mindez elég lesz-e arra, hogy megszorongassa a Passatot, Insigniát és társait, persze nem biztos, de a Talisman dizájnja és tulajdonságai alapján ezúttal tényleg szerencsét hozhat.