Ez a kínai gyártó most tényleg forradalmasíthatja az autózást

qoros qamfree 3
Vágólapra másolva!
A Qoros a Pekingi Autószalonon mutatta be a Qamfree 3 elnevezésű tanulmányt. Se vezérműtengely, se vezérműszíj nincs a motorban.
Vágólapra másolva!

17 éve dolgozik Christian von Koenigsegg és a Freevalve elnevezésű cég azon, hogy ne kelljen többé kínlódni a vezérműszíjjal vagy -lánccal. A vezérműtengely nélküli motor most a kínai Qoros segítségével kerülhet tömeggyártásba, az ázsiai márka Pekingben mutatta be a Qamfree 3 tanulmányt.

Forrás: Auto Bild

A Qamfree-hajtás lényege, hogy a klasszikus szelepvezérlést elektrohidraulikus rendszerre cserélik, amely egyenként vezérli a szelepeket. Vezérműszíjra, vezérműtengelyre és egyebekre nincs szükség, a rendszer ráadásul hagyományos befecskendezéssel is rendkívül hatékonyan dolgozik, így nem kell drága közvetlen befecskendezésre sem költeni.

Forrás: Auto Bild

A Qoros 1,6 literes turbómotorját alakította át, az új rendszerrel a nyomaték 47 százalékkal, 330 Nm-re emelkedett, a teljesítmény 45 százalékkal 231 lóerőre nőtt. Ezzel párhuzamosan a fogyasztás 15 százalékkal, az emisszió pedig a jobb hidegindítási jellemzők miatt 30 százalékkal csökkent.

Forrás: Auto Bild

A Qoros motorfejlesztési igazgatója, a korábban a BMW M csoportjánál dolgozó Klaus Schmidt szerint most először erősödött úgy egy motor, hogy közben könnyebb és kisebb lett. A Qoros szerint hamarosan, akár már két éven belül piacon lehet az új technológiás motor.

A kínai márkák közül kiemelkedő, európai szakemberekkel dolgozó Qorost ebben a cikkünkben mutattuk be.