A Volkswagen vezetői tíz éve tudtak a dízelcsalásról

2016.01.26. 08:18

A Süddeutsche Zeitung című német napilap szerint a Volkswagen egyes vezetői már 2006-ban tudtak az emissziós értékek manipulálása céljából telepített szoftverről.

Az újság a Volkswagen belső vizsgálatának eredményére hivatkozik, amely szerint a Volkswagen motorfejlesztő részlegének több menedzsere, illetve munkatársa segített a tesztelési ciklusokat felismerő szoftver kifejlesztésében, és sokan tudtak is róla, hogy zajlanak ilyen munkák. Az első kísérletek egészen 2006-ra nyúlnak vissza.

Nem mindenki nézte ezt jó szemmel, a lap szerint az egyik alkalmazott tájékoztatta a konszern felső vezetésének egyik menedzserét az illegális fejlesztésekről. Mondjuk, jó sokáig várt, mert csak 2011-ben ment az első jelentés a meg nem nevezett vezetőnek, aki nem tudott vagy nem akart érdemben foglalkozni az információval.

Forrás: Volkswagen

A Volkswagen a botrány kirobbanása utáni hetekben arra hivatkozott, hogy a manipuláció egy szűk mérnökcsapat felelőssége, a csalásra a felső vezetés nem adott felhatalmazást, és nem is tudott róla. A Süddeutsche Zeitung írása részben igazolja, részben cáfolja ezt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK