Valaki hiányzik erről a buszról. Ja, a sofőr!

önjáró busz
Vágólapra másolva!
Kötött pályás járműveknél, nálunk például a 4-es metrónál már robot pótolja a vezetőt. Autóknál csak most kezdenek terjedni a részben autonóm rendszerek, az önjáró busz pedig több mint szokatlan.
Vágólapra másolva!

Mi a meglepő az EPA hírügynökség fotóján? Hát az, hogy nincs sofőr a buszban, igaz, csak icipici járműről van szó, és nem a közúti forgalomban vesz részt. A francia Navya járműgyártó vállalat Arma nevű, vezető nélküli elektromos kisbusza épp egy park látogatói mellett halad el próbajáratán az észak-németországi Bad Zwischenahnban, tehát laborvizsgálat helyett ez már egy éles teszt.

Forrás: MTI/EPA/DPA/Ingo Wagner

A gyártó szerint a Franciaországban már forgalomban lévő önjáró kisbusz az egyetlen teljesen automatizált sorozatgyártott jármű a piacon. A legfeljebb tizenöt utas szállítására alkalmas modellt 45 km/h-s utazási sebességre tervezték. Ahhoz, hogy akár a kisebb forgalmú utakra is kimehessen, még tesztek sokaságát kell elvégezni rajta, és döntést kell hoznia az EU-s törvényhozóknak. Svájcban az utasok szállítása is megkezdődhet, ott a helyi tömegközlekedési vállalat is beszállt a fejlesztésbe.