Több mint negyven éve egyszer már versenyzett Magyarországon a Wartburg 311-es, amelyben gyári versenycuccok rejtőznek. Kalandos évtizedek után újjáépült a keletnémet raliautó, és újra rajthoz állt hazánkban. A közönség kékes füstöt eregető, az eredetinél kétszer erősebb kedvence most hétvégén újra ellátogat hozzánk.

A szocialista autóipari vállalatok mind komoly ralicsapatot állítottak ki, a legtöbb típusból hozzánk is eljutott néhány darab a hetvenes évektől kezdve. Itthon elsősorban a gyári Skodákat (110-es, 120-as és 130-as változatokat) ismerhettük Balatoni Mihály és Sándor István révén, a Ladák, Wartburgok, Polski Fiat 125-ösök, Trabantok itthon épültek, sokszor gyári versenycuccok felhasználásával.

Keskeny és magas a 311-es, az egykori rossz raliutakon kiválóan helytállt a keresztlaprugós futóműjével. A hatvanas évek elején még egyszínű fehér volt a karosszéria, de később Gerhard Richter is szürke-fehér színt fújt rá, ilyenek voltak a gyári kocsik isForrás: Retro Mobil

Wartburgból elsősorban a 353-asra emlékezhetnek, akik a régi idők ralijaiért rajonganak, talán Leitold Károly, Kardos Lajos, Kővári György, Jantkó Ferenc a legismertebbek a kelet-német márkát hajtók közül. A legismertebb hazai púpos Wartburg Ferjáncz Attiláé, aki egy 312-es kiskerekűvel tette le a névjegyét, amikor is a váltó hibája miatt rükvercben teljesítve a távot megnyerte a Műegyetem előtti szlalomversenyt.

Hiába keressük a kipufogót hátul, mert az a bal hátsó kerék előtt jön ki. A 42 mm átmérőjű cső két spéci rezonátort kapott, vérpezsdítően szól. Az autó GT- kategóriában indult egykor (innen is ered a neve), a FIA 1213-as homologizációs előírásainak megfelelő átalakításokkal készültForrás: Retro Mobil

Nagy kerék és nagy karburátor

Ám nagykerekű 311-esre még az öreg rókák közül is kevesen emlékeznek, csupán néhány példány futott a hazai mezőnyben a hatvanas évek elején. Ezek azonban itthon átalakított, minimális tuninggal felpiszkált túramodellek voltak, nem nagyon volt közük a gyári versenyautókhoz. Eredetileg négy gyári 311 GT futott, ezek nemcsak a vasfüggöny mögötti „baráti" országok futamain álltak rajthoz, de felbukkantak többek között Monte Carlóban és az osztrák Alpenfahrt ralin is.

Nem eredetiek, de korhűek a hurkás versenyülések, látszik, hogy milyen keskeny a kabin, szinte összeér a két fotel. A biztonsági övek négypontosak, bukócső nincs az autóban, egykor sem volt. A fehér volán gyáriForrás: Retro Mobil

Bár kívülről nem nagyon tértek el az utcai modellektől, és futóművük is közel állt az eredetihez (csak a lengéscsillapítókat cserélték keményebbre), az autó orrában csodákat láthattak azok a szerencsések, akik bepillanthattak a géptérbe. A nagyon ritka 313-as kupé dupla BVF H362 karburátorain szürcsölte a keveréket, értelemszerűen annak szívósorán keresztül.

Nem egészen így nézett ki a motortér a kommersz Wartburgokban. A fémházak alatt ott rejtőznek a 313-as BVF karburátorai, a gyújtótrafók is egyediek, a kétütemű belsejében a vezérlés és a főtengely is más, mint a szériaautón. Körülbelül 10-11 l/100 km 1:40-es keveréket kér a tuningmotorForrás: Retro Mobil

Persze más volt a főtengely, a kipufogórendszer, módosítottak a váltóáttételezésen, a vezérlésen és a gyújtáson, erősítettek a négy dobos fékrendszeren. Bőven 50 lóerő feletti teljesítmény jött így ki, miközben a korai 311-es 37 lóerőt tudott a próbapadon. A négy gyári autó mellett volt egy ötödik is, de ezt valójában maga építette egy kelet-német mérnök, Gerhard Richter. Azért lehetett végül mégis gyárinak tekinteni, mert a wartburgosok minden olyan cuccot a szakember rendelkezésére bocsátottak, amit egykor maguk is betettek a titkos recept alapján összeállított rakétáikba.

Egyszer teszünk magának egy szívességet

Ezt a kiváltságot azért kaphatta meg Gerhard Richter, mert egyszer életmentő segítséget nyújtott a gyári csapatnak. 1962-t írunk, amikor a Szovjetunióba, a Drushba Rallyra tartó Wartburg-csapat egyik autójában megállt a motor. Javítani nem lehetett, cserélni kellett, ám ez a teljes csapat kizárását jelentette.

Eredetileg Halda méterszámláló volt benne, most a precízebb VH Trippet olvashatja le a navigátor, akit a precíz átlagsebesség-tartáshoz elengedhetetlen kütyü, térképolvasó lámpa és (kiállításra könnyen levehető) navigációs rendszer is segít a versenyekenForrás: Retro Mobil

Úgy menekültek meg, hogy Gerhard Richter még az egyik magyar ellenőrtől vett egy flakonnyi olyan festéket, amivel „plombálták" a motorokat és a fontos részegységeket. Kemény 150 forintot fizetett érte, de megérte, ugyanis így a szovjet határ előtt betett motort is megfestették, vagyis nem tűnt fel a csere. A Wartburg-gyár nagyon hálás volt Richter úrnak, és ezt spéci alkatrészekkel fejezte ki.

Többek között két pótkerék és két fém benzineskanna utazik a csomagtérben. Nem sűrűn van rájuk szükség. Ehhez a típushoz még fellelhetők pótelemek, Richterék a lökhárítót és néhány apró cuccot például egy magyar alkatrészkészítő mestertől rendeltékForrás: Retro Mobil

Így lett 311 GT Gerhard Richter Wartburgjából, s ez az autó még abban az évben végigment a Béke-Barátság Rallye-n, amely Balatonföldvárról rajtolt, és több mint 4600 kilométer megtétele után Drezdában ért véget. Az autót a család eladta, és néhány évvel ezelőtt, hosszú keresgélés után lelt rá Gerhard fia, Frank a lengyel határ közelében. Megvásárolták, és eredeti állapotára építették vissza.

Újra rajthoz áll a családi ereklye

A már említett technikai „csemegék" mind bekerültek a géptérbe, s mivel Richterék a mai napig szoros kapcsolatban vannak a Wartburgokkal (kétütemű motorokat tuningolnak és versenygépeket építenek), nem volt gond tökéletes motort építeniük: a háromhengeres most 74 lóerős.

Nem gyáriak a műszerek, de a 160-ig skálázott kilométeróra IFA-gyártmány. A korhű fordulatszámmérőn 5500-hoz állították a „piros zónát". A gyújtáskapcsolót a kormánytól balra kell keresni, utólagos és szükséges extra a vészvillogó. A kormánykapcsolós váltó hosszú kettest kapott, így 90 km/óráig elforog ebben a fokozatbanForrás: Retro Mobil

Ezzel sok gyanútlan autóstársat képesek meglepni, hiszen nem sokan gondolnák, hogy az alvázas, keskeny gumikon futó szürke-fehér 311-es mire képes. Igaz, a dupla rezonátorral összerakott, ércesen muzsikáló kipufogóból és a tető közepére tett extra fényszóróból már sejthetik, hogy nem a nagypapa mindentől óvott kincsével akadtak össze.

Éles fordulókban nagyot dől a kasztni, a kékes füst nagyobb gázadásnál szériatartozék, de meglepően fürge gép. Érdekes egybeesés, hogy a Volán Rallye Historic-on és a Béke és Barátság Rallye-n is 16-os rajtszámot hordott a 311-esForrás: Retro Mobil

Richterék számos átlagtartó ralin rajthoz álltak az elmúlt években, a Monte-Carlo és a Rajd Polski Historic is megvolt már, általában bordó 353-asukkal indulnak, a 311-est keveset használják. Ezért is volt nagy megtiszteltetés a Volán Rallye Historic szervezőinek, hogy a 2016-os futamra ezzel érkezett meg Frank és felesége, Sonja. Hiba nélkül teljesítették a 420 kilométeres távot, ráadásul a szűkös kabinban arra is tudtak koncentrálni, hogy kevés hibával az abszolút tizedik helyre behozzák az autót.

Műszaki adatok - Wartburg 311 GT (1959)

Motor: háromhengeres, soros, résvezérlésű, kétütemű benzines, elöl hosszában beépítve. Két darab BVF H362 karburátor, megszakítós gyújtás. 12V-os elektromos rendszer, generátor. Hengerűrtartalom: 992 cm3. Furat x löket: 73,5 x 78,0 mm. Teljesítmény: 74 LE, kb. 5500/perc fordulaton. Erőátvitel: négyfokozatú, kézi kapcsolású, szabadonfutós sebességváltó, elsőkerékhajtás. Egytárcsás száraz kuplung.

 

Felfüggesztés: elöl-hátul keresztlaprugós felfüggesztés, hátul merev tengely. Elöl tárcsa-, hátul dobfékek, kétkörös rendszer. Fogasléces kormánymű. Felépítmény: négyajtós, alvázas acélkarosszéria. Hosszúság x szélesség x magasság: 4300x1570x1450 mm. Tengelytáv: 2450 mm. Saját tömeg: 920 kg. Tank: 40 l. Gumiméret: 155 R 15.

 

Öreg autók versenye a Dunakanyarban

Újból felbőgnek veterán autók motorjai a Pilisben és a Dunakanyar legszebb útjain. Augusztus 27-én rajtol az MNASZ Historic Regularity Rallye Kupa 2016-os szezonjának harmadik futama, a Retro Mobil Historic. Az esemény átlagtartó túraverseny, amelyen az oldimer és youngtimer korú autók közel 200 kilométert tesznek meg, miközben az egyes kijelölt szakaszokon tartaniuk kell az előre meghatározott átlagsebességet.


Mindegyik járműveket GPS-es nyomkövetővel figyelik a szervezők, és az nyer, aki a legpontosabban betartja az előírt tempót. A közúton, a KRESZ szabályait betartva zajló futam rajtja reggel 10.00 órakor lesz a Magyar Autóklub budapesti, Berda József utcai szolgáltató központjában.


A gépátvétel és a rajtszámok kiosztása 8 órakor kezdődik, az autók Fót, Őrbottyán, Verőce, Kóspallag, Márianosztra, Letkés, a szlovákiai Párkány, Esztergom, Dobogókő és Csobánka érintésével érkeznek vissza a fővárosba. A befutó is az Autóklub központjában lesz, az első autó várható érkezése délután 14.30 óra. A versenyt szervező Auto News Kft és a MAK ezen a napon különféle élményprogramokkal is várja a közönséget a központ parkjában. További információk: www.retrohistoric.hu.