Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Sokkolta a világot a Tesla, itt az új autó, amiről most mindenki beszél

tesla cybertruck
Vágólapra másolva!
Ez a pickup vagy zseniális húzás, vagy csak egy szánalmasan rossz vicc.
Vágólapra másolva!

Csütörtök este Los Angeles-ben (nem az épp zajló autókiállításon) a Tesla bemutatta története ötödik autóját, a Cybertrucknak nevezett elektromos pickupot. Az újdonság

5,87 méteres hossza akkora, mint Amerika legnépszerűbb autójának, a Ford F-150 pickupnak,

de ezzel nagyjából végére is értünk a hasonlóságok felsorolásának.

A Tesla ugyanis elképesztő, ék alakú karosszériájával

nem hasonlít egyetlen ma kapható autóra sem,

leginkább úgy néz ki, mintha egy 80-as évekbeli sci-fiből csöppent volna ide. Talán ezért is választotta Elon Musk 2019. november 21-et a bemutatató időpontjának, hiszen az eredeti Szárnyas Fejvadász pont ekkor játszódott.

A karosszéria ultraszilárd rozsdamentes acélból készül, ezért állítólag

ellenáll majd a 9 mm-es lövedékeknek

és bizonyos fokig a sérüléseknek is, amit a bemutatón kalapácsütésekkel demonstráltak. Elvileg az oldalablakok is törhetetlenek, bár az élő bemutatón mégis bepókhálósodtak (a videón 1:20-nál), amikor közelről egy fémgolyót dobtak nekik. Erre Musk azt mondta, hogy „talán túl nagy erővel vágták hozzá, mindenesetre ezen a területen még van lehetőség a javulásra".

A plató akkora, mint a Ford F-150-esen, csak a körítés nagyon más Forrás: Tesla

Háromféle hajtáslánccal lesz kapható

a Cybertruck, egy, két, vagy három villanymotorral. Az Amerikában 39 900 dollárba (12 millió forintba) kerülő alapváltozat hátsókerék-meghajtású, több mint 400 kilométeres hatótávval, 6,5 másodperces gyorsulással, 3,4 tonnás vontatási képességgel, és 1,36 tonnás teherbírással.

A következő szinten a kétmotoros, összkerékhajtású kivitel áll, ami már 4,5 másodperc alatt felgyorsul 0-97 km/órára, több mint 480 km a hatótávja és több mint 4,5 tonnás utánfutót is képes elvontatni. Ennek az ára 49 900 dollár, azaz 15 millió forint lesz.

A csúcsváltozatot a Model S-ben is hamarosan bemutatkozó, hárommotoros „Plaid" hajtás fogja mozgatni, meglehetősen dinamikusan. Ez a változat ugyanis

2,9 másodperc alatt gyorsul fel 0-97 km/órára,

a negyed mérföldet pedig 10,8 másodperc alatt teljesíti, ami egy ekkora teherautótól elsőre hihetetlennek tűnik. A vontatási kapacitás 6,35 tonna, a hatótáv bő 800 kilométer, az ár pedig 69 900 dollár, azaz bő 21 millió forint lesz.

A Cybertruck zárható platójának hossza 1,98 méter, a fedél alatti térfogat eléri a 2,8 köbmétert. Akár hat személy is ülhet az utastérben, mert mindkét üléssorban három-három ülést alakítottak ki. Ahogy megszokhattuk a többi Teslánál,

a műszerfal teljesen minimalista, mindössze egy 17 colos monitorból áll.

A kiállított prototípuson a kormány joystick-szerű, de a szériaváltozaton valószínűleg már hagyományos formájú lesz.

A jó terepjáró képességekre garanciát nyújtanak a kategória legjobb terepszögei, a durva mintázatú terepgumik, valamint az emelhető légrugózás, amivel akár

több mint 40 centis hasmagasság is beállítható.

A

2021 végétől megvásárolható

Cybertruck természetesen jogosult lesz a 14 ezer tagú Supercharger töltőhálózat használatára, a maximális töltési teljesítmény 250 kW, aminél ma csak a lényegesen drágább Porsche Taycan tud többet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről