Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újabb nagy hazugságon kapták az autógyártókat, ezekkel az adatokkal is csalnak

csomagtartó
Vágólapra másolva!
A csomagtartó méretével is trükköznek az autógyártók, a katalógusadatok sokszor köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.
Vágólapra másolva!

Ha bármelyik autótípus részletes műszaki adataiba belenézünk, a csomagtartó méretét kiviteltől függően egy vagy két szám adja meg. Egyszerűen, literben kifejezve olvashatjuk ki, hogy mekkora a térfogata alapesetben, és mekkora, ha ledöntjük a hátsó ülések támláit. Igen ám, de

arra nincs szabvány, hogy pontosan hogyan is kell mérni, az autógyártók pedig úgy mérnek, ahogy nekik kedvező.

Ebben a kérdésben próbál rendet tenni a német autóklub (ADAC). Ők saját kezűleg lemérnek minden olyan autót, amely megfordul náluk teszten, az eredményeket nemrég összesítették - szúrta ki a Totalcar. Előre meghatározott, egységes rendszert használnak, hogy a gyártó által megadott értékekkel ellentétben ezek az adatok valóban összevethetőek legyenek egymással.

Forrás: ADAC

A beltér variálható elemeit is azonos elven állítják be: a csomagtérpadlót, az előre-hátra tologatható hátsó üléssort, az állítható rolót. Az üléseket egy próbabábu segítségével mindig 185 centis utasokra kalibrálják. A csomagtartóba egységes méretű - a VDA-szabvány szerint 5x10x20 centis, egy liter térfogatú - hasábokat pakolnak be.

A Fiat 500 és a Suzuki Vitara volt az a két autó a több mint 150-ből, amelyeknél minden gyári adat tökéletesen stimmelt.

A Dacia Dusternél 413 helyett 410 litert mértek, a többség ellenben köszönőviszonyban sincs a valósággal.

Érdekesség, hogy sokszor a prémiumgyártók értelmezik szabadabban ezeket a méreteket. A Volvo XC90-nél a 721 liter helyett csupán 475 lett az eredmény. A Volkswagen népszerű egyterűje, a Sharan esetében 955 helyett jött ki 630.

A Touareg esetében már 45 százalékos volt az eltérés, a gyári 810 literes adat helyett 445-öt mértek.

A teszt eredményei alapján kifejezetten gyakoriak a 25-30 százalékos tévedések, a részletes adatok kategóriákba rendezve itt érhetők el - vigyázat, a lista kijózanító meglepetéseket tartalmaz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez