Nagy változás jön a közlekedési vizsgáztatásban Magyarországon

gépjárművezető vizsga Mazsola Tanoda rutinpálya tanulóvezető tanulóvezető-autó vizsgázik Budapest, 2012. március 8.
Egy tanulóvezető a gépjárművezetői gyakorlati vizsgára készül a Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedési Felügyelősége Budaörsi úti okt
Budapest, 2012. március 8. Egy tanulóvezető a gépjárművezetői gyakorlati vizsgára készül a Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedési Felügyelősége Budaörsi úti oktatási központjának udvarán. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A közlekedési vizsgáztatásban 2022 tavaszától egységes és központosított elektronikus rendszer működik majd.
Vágólapra másolva!

A közlekedési vizsgáztatás digitalizálását célzó Közúti gépjármű-, vízügyi és légügyi közlekedési-, engedélyezési és vizsgáztatási folyamatok ügyfélközpontú elektronizálása (KEVIFEL) teljes egészében az Európai Unió vissza nem térítendő, 1,8 milliárd forint támogatásában valósul meg.

A teljes körű elektronikus ügyintézés egyszerűsíti a jogosítvány megszerzésének menetét is,

a jövőben a gépjárművezetői vizsgára jelentkezést ügyfélkapun keresztül indíthatják el, ahol az autósiskolát, a vizsga helyszínét, időpontját is ki lehet majd választani.

Magyarországon évente több mint félmillió közlekedési vizsgaeseményt regisztrálnak. A közútiakból 550-600 ezer zajlik, közülük közel 400 ezer vizsga a B-típusú jogosítvány megszerzéséhez köthető, 60-70 ezer alkalommal már dolgozó vagy leendő hivatásos járművezetők tesznek közlekedési vizsgát, frissítik fel ismereteiket. Emellett évente több ezren szerzik meg a kedvtelési célú hajózáshoz, vitorlázáshoz szükséges engedélyt, és az idén januártól a nem játéknak minősülő drónok használata is képzéshez és vizsgához kötött.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az új rendszerbe komplett vizsgaanyag is bekerül, és lehetővé válik az elektronikus fizetés.

Ezenfelül, egy másik projektben megvalósuló fejlesztéssel a vizsgázók mindenütt egységesen magas színvonalú informatikai eszközöket használhatnak az elméleti vizsgákon. A Közlekedési és Alkalmassági Vizsgaközpont (KAV) minden telephelyén megújítja eszközparkját 2021 végéig.

A vizsgabiztosok a vizsgáztatás jelenleg még papíralapú dokumentumait is közvetlenül az online központi rendszerbe töltik majd fel. Új tableteket kapnak, amelyekkel a gyakorlati vizsgán az autóban ülve folyamatosan rögzítik a vizsgafeladatok teljesítését, így nem lesz szükség utólagos adminisztrációra, lényegében azonnal megtörténik a kiértékelés, átláthatóbbá válnak a folyamatok.

A KEVIFEL-projekt részeként egy weboldal is készül, amely a járművek műszaki vizsgálatainak adatairól hiteles adatbázisokon alapuló tájékoztatást nyújt a gépkocsivásárlást és -értékesítést tervezők számára. Az adatlekérdezést az ÚtON mobilapplikáció továbbfejlesztett verziója is segíti majd.