Brutális szigorítás készül, elkobozhatják és elárverezhetik a gyorshajtók autóit Ausztriában

traffipax
Vágólapra másolva!
Egy készülő törvényjavaslat szerint akár azonnal és örökre elkobozhatják a gyorshajtók autóit Ausztriában.
Vágólapra másolva!

Új törvényjavaslatot terjesztenek elő Ausztriában, amely alapján ideiglenesen,

súlyosabb esetben pedig véglegesen is elkobozhatják az extrém száguldozók autóit.

A becslések szerint a jogszabály évente 400-450 sofőrre sújtana le.

A szabályozás lényege, hogy ha valaki 60 km/órával gyorsabban megy, mint a városi sebességhatár értéke (50 km/óra) – azaz 110-zel vagy annál többel hajt városban –, vagy 70 km/órával gyorsabban, mint az autópályán megengedett legnagyobb sebesség, azaz 200-nál többel, annak két hétre lefoglalják az autóját - írta a Vezess.hu.

A lefoglalás idején megnézik, történt-e már hasonló esete az illetőnek. Ha igen, akkor a gyorshajtó búcsúzhatna az autójától.

Már az első esetnél véglegesen elkobozzák a kocsit, ha a gyorshajtás városban nyolcvannal vagy a sztrádán kilencvennel haladja meg a megengedett legnagyobb sebességet,

illetve ha valaki 220-nál gyorsabban megy az autópályán.

A véglegesen elkobzott autókat árverésre bocsátanák. A bevétel 70 százaléka a közúti közlekedésbiztonsági alapba, 30 százaléka az illetékes önkormányzathoz kerülne. A jármű elkobzása mellett jelentős pénzbírságot is kellene fizetni, valamint az elkövető jogosítványát is bevonnák. A hatályba lépés konkrét időpontját egyelőre nem nevezték meg, de a javaslatot "minél hamarabb" szeretnék átvinni a törvényhozáson.