Tíz tanács, amit ha megfogad, még kevesebbet költ benzinre

mol, benzinkút, benzin illusztrációk, illusztrációk, mol benzinkút benzin illusztrációk
Vágólapra másolva!
Néhány vezetéstechnikai fogással és pár egyéb trükkel akár literekkel is csökkenthető autónk átlagfogyasztása, ami komoly megtakarítást jelent az éves kiadásokban, és különösen megfontolandó a telepakolt autóval megtett, több száz kilométeres nyaralásoknál.
Vágólapra másolva!
Érdemes a fedélzeti számítógépen is megfigyelni, mekkora különbség lehet a fogyasztásban takarékos és sietős vezetési stílusnál Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sokat hangoztatott spórolási lehetőség, hogy (városban) ne mindenhová autóval menjünk, hanem rövidebb távon a sétát, a kerékpárt vagy a tömegközlekedést válasszuk, de aligha kell részletezni, hogy ez számtalan esetben egyszerűen nem életszerű megoldás. A nyaralási szezonban pedig az év többi részéhez képest többen ülnek kocsiba, és az összkiadásaik jelentős része az útiköltség. Ugyanakkor

az üzemanyag-fogyasztás több körülmény függvénye, ezek egy részén képesek vagyunk változtatni, másokon nem.

Nem mindegy, milyen minőségű üzemanyagot használunk, hogy milyenek az útviszonyok, milyen az időjárás, és az sem, hogy az autónk milyen műszaki állapotban van. Az elégetett üzemanyag energiatartalmának csak körülbelül 30-35 százalékát hasznosítjuk az autóban, a maradék nagy része hővé alakulva elvész a súrlódásokban; de sok energia megy el a légellenállás legyőzésére vagy az elektromos extrák energiaellátására is.

A prémium üzemanyagok kisebb fogyasztást ígérnek, de ezek általában jelentéktelen mennyiségek, miközben óriási feláruk van a 480 forintos rögzített árú alaptermékekhez képest Fotó: Csudai Sándor - Origo

A legújabb autók a korszerű technikájuknak és gumiabroncsaiknak köszönhetően annak ellenére fogyasztanak kevesebbet elődeiknél, hogy jellemzően erősebb motorokkal és több extrával vannak felszerelve, ráadásul a fokozott biztonság miatt nehezebbek is náluk. Megfelelő vezetéssel viszont további deciliterek, akár literek is spórolhatók 100 kilométerenként, de változatlan vezetési stílus mellett, önmagában a járművet is takarékosabbá lehet tenni, ha megfelelő állapotba hozzuk. Felesleges kilók, tetőcsomagtartó, guminyomás - nézzük, mire kell odafigyelni, hogy jobban óvjuk környezetünket, és több pénzünk is maradjon!

1. Tartsuk meg a lendületet!

Állandó, alacsony fordulatszámon sokkal kevesebbet fogyaszt egy autó, mint a folyamatos gyorsítás-lassításnál, ezért van, hogy a városi fogyasztásnál mindig nagyobb számot látunk az adattáblákban, mint az országútinál. Persze városban is csökkenthetjük a felesleges fékezések és gyorsítások számát, ha előrelátó módon vezetünk: például ha látjuk, hogy 2-300 m múlva pirosra vált a lámpa, akkor már felesleges gázt adni, és a piroshoz nagy lendülettel érkezni, de ugyanígy, ha ismerjük a lámpák ritmusát, akkor néha érdemes kicsit gyorsítani, hogy még átérjünk a zöld jelzésen, és ne kelljen megállnunk. Szintén csökkentheti a fogyasztást, ha a lendület megtartása érdekében kevésbé lassítunk a kanyarokban, persze ehhez ismernünk kell az autónk tapadásának határait.

Célszerű a torlódásokat elkerülve megtervezni az útvonalat Fotó: Koncz Márton - Origo

Érdemes hamarabb elvenni a gázt, ha látjuk, hogy nem tudunk azonnal besorolni a körforgalomba, vagy ha országúton lakott területre, vagy táblával jelzett, alacsonyabb sebességhatárú szakasz felé közelítünk. Vegyük figyelembe a domborzatot is: az emelkedők előtt gyűjtsünk némi lendületet, aztán az emelkedőn állandó gázzal veszíthetünk a sebességből, mert úgyis visszanyerjük később a lejtőn. Az alapszintű tempomatok erre nem képesek, ezért hegyen-völgyön kapcsoljuk ki őket, sík terepen viszont hasznosak, akár 7-9 százalékkal is csökkentheti a fogyasztást azáltal, hogy egyenletes tempót garantálnak.

2. Váltsunk fel gyorsan!

Érdemes közepes dinamizmussal (de a mögöttünk jövőket nem feltartva) felgyorsulni a kívánt sebességre, aztán pedig egy magasabb fokozatban egyenletes sebességgel haladni, szinte csak simogatva a gázpedált, mintha tojás lenne alatta. Autós iskolákban mai napig hallható az elmélet, hogy városban maximum négyes sebességi fokozatot lehet használni. Ez tévedés, hiszen egyenes vonalú egyenletes mozgás közben nyugodtan lehet ötödiket, akár hatodikat is használni. Alapvetően

arra kell törekedni, hogy a sebességhatárt betartva a motor alacsony fordulatszámon ketyegjen, de ne kezdjen remegni és erőlködni.

A benzines motorok a 2000-3000 fordulat/perc, a dízelek esetében az 1500-2500 fordulat/perc tartományban a leghatékonyabbak.

3. Fékezzünk motorfékkel!

Sokan úgy vélik, hogy üresben, guruláskor fogyaszt a motor a legkevesebbet, de a mai modern autóknál ez már nem igaz. Motorfék üzemben ugyanis még ennél is kevesebbet, szinte semmit sem kér, tehát lassításra érdemes a motorféket használni. Ha hideg a motor, akkor még inkább fékkel lassítsunk, mert ilyenkor a motorfék fokozott kopással jár.

4. Helyes abroncsokkal és nyomással autózzunk!

Az elektromos autókra speciális, még alacsonyabb gördülési ellenállású abroncsokat szerelnek a minél nagyobb hatótáv érdekében Forrás: Ruschel Zoltán

A gyáritól eltérő kerekek használata is növeli az autó étvágyát, így a manapság divatos nagy felni-széles gumi kombináció esetenként 5-15 százalékos növekedést is jelenthet száz kilométerenként. A nyáron használt téli gumi is rossz választás a lágyabb keveréke és a durvább mintázata miatt, decilitereket számíthat, akárcsak egy versenypályára optimalizált, minimális mintázatú semi-slick gumi. Egy csökkentett súrlódási ellenállású "eco" abroncs viszont kifizetődő lehet, de ne várjunk tőlük olyan tapadást, mint a sportos gumiktól.

Tovább csökkenthető a fogyasztás a gyárilag megadottnál magasabb keréknyomással,

de az azzal jár, hogy romlik a gördülési komfort, csökken a tapadás és rosszul, a futófelület középén kopik az abroncs. Ha pedig a gyár által megadottnál 0,5 barral alacsonyabb nyomással megyünk, az 4-5 százalékkal növeli a fogyasztást.

5. Ne növeljük a légellenállást!

Városban nem igazán számít, de lakott területen kívül az autó légellenállásának csökkentése bizony jótékony hatással van a fogyasztásra. Rengeteget ártanak a hatásvadász tuningszárnyak, szpojlerek, ahogy a tetőn felejtett csomagtartó is. Utóbbi üresen is rengeteget számít (szélzajban is), 120 km/h-nál például 16 százalékkal növeli a fogyasztást, de ha rá van szerelve tetőbox is, ez az érték 30-35 százalék is lehet.

A fejlesztéskor a gyárak nagyon odafigyeltek a légellenállásra, amit könnyen leronthatunk egy tetőcsomagtartó fent hagyásával, amikor már amúgy nem lenne szükség rá Forrás: Mercedes-Benz

Az autók gördülési ellenállása a sebességgel egyenes arányban nő, de a légellenállás már exponenciálisan. Vagyis, aki folyton nagy sebességgel halad, rengeteg benzint éget el fölöslegesen, a tartós 160 km/h nem csak az esetleges bírság miatt drága mulatság - különösen ötfokozatú, rövidre áttételezett váltós kocsinál

110 és 130 km/h között 10-20 százalék is lehet a különbség

autótól függően, a leghatékonyabb tartomány a 75-90 km/h. Van, aki egy kamion mögé szorosan beállva próbálja csökkenteni a légellenállást, de ez sem előnyös, mert nem lát messze előre, így a váratlan helyzetekre nem tud felkészülni, és kedvezőtlenek is lehetnek a turbulenciák.

6. Kerüljük a motormelegítést!

Ha egy hideg reggelen az indítás után percekig járatjuk a motort és rövid távra megyünk, akkor a fajlagos fogyasztás hatalmas lesz. Az alapjáraton ketyegés nem melegít hatékonyan, ráadásul a befecskendezett üzemanyag lecsapódik a hengerfalon és lemossa a kenést adó olajat, ami fokozott kopást okoz. Továbbá ez a módszer rendkívül környezetszennyező, az üzemanyag energiáját nem mozgássá, csak hővé alakítjuk át, jelentős veszteségekkel. Érdemes az indítózás után rögtön, lassan elindulni - ha nem pörgetjük a motort, nem árthatunk. Persze a turbós és az automataváltós kocsiknak egy kevés, álló helyzeti motormelegítés azért nem árt indulás előtt, főleg hideg időben. Ilyenkor a dermedtebb motor- és váltóolajnak van esélye kicsit megmelegedni, bár az olaj sokkal lassabban melegszik a hűtővíznél.

7. Csak akkor klímázzunk, ha muszáj!

Nemcsak a pénztárcánkat, hanem a szervezetünket is megterheli a túl hidegre állított klíma Forrás: Citroen

Nyáron azért csökken az autó fogyasztása, mert lerövidül a folyadékok melegedési fázisa, de a forró utastérrel is kezdeni kell valamit. Bár rontja a légellenállást, ha lehúzott ablakkal megyünk, alacsony sebességnél még ez is jobb lehet, mint az erős fokozatra kapcsolt légkondicionáló. Ha klímázunk, okosan használjuk: a parkolóban felforrósodott autót először szellőztessük át, és csak utána kapcsoljuk be. A kinti hőmérsékletnél ne állítsunk be 8-10 foknál hűvösebbet, és érdemes néha kikapcsolni a kompresszort, és belső levegő keringetésre váltani.

8. Tervezzük meg előre az útvonalat!

Ma már a különböző navigációs applikációkkal könnyű az útvonalunkat előre megtervezni, úgy, hogy ne álljunk sokat a dugókban, amelyek nemcsak az idegrendszerre, hanem a fogyasztásra is rossz hatással vannak. Ha látjuk, hogy 15-20 másodpercnél tovább fogunk állni, akkor le lehet állítani a motort, mert kevesebb benzinbe kerül majd az újraindítás. Torlódásban araszolva finom gázzal induljuk, feleslegesen ne túráztassuk a motort.

9. Ne cipeljünk felesleges súlyt!

Minél nehezebb egy autó, annál többet fogyaszt, hiszen nehezebb mozgásba hozni. Mindig figyeljük oda, ne legyen tele fölösleges dolgokkal a csomagtartó, és ha állandóan teli tankkal járunk, az is növeli a fogyasztást.

Minden 25 kilogramm kb. 1 százalékos fogyasztásnövekedést okoz,

ha pedig sokszor lassítjuk le és gyorsítjuk fel a járművet, még többet.

10. Használjuk a start/stop rendszert és az eco üzemmódot!

A vezetési üzemmódok az automata váltók váltási pontjaira is hatással vannak Forrás: BMW

Ne kapcsoljuk ki az autóba épített start-stop rendszert, hiába idegesítő sokszor, hogy pont akkor állítja le a motort, amikor már el akarunk indulni, és hogy néha miatta fulladunk le a dugóban.

Használatával akár 5-10 százalékkal is csökkenhet a városi fogyasztás

általában csak akkor lép működésbe, ha a motor már valamennyire bemelegedett. Egyes autókon van üzemmódválasztó kapcsoló, amely általában felkínálja a takarékosságra optimalizált eco üzemmódot is. Ebben hamarabb kapcsol fel az automatikus váltó (ha van), erősebben kell nyomni a gázt azonos gyorsuláshoz, és csökken a légkondicionáló teljesítménye. Elektromos autóban szinte mindig van eco üzemmód, mert senki sem szeret az út szélén, lemerült akkuval autómentőre várni.

+1. Nézzük a fogyasztásmérőt!

Kutatások szerint, aki gyakran nézi meg autója fogyasztását a fedélzeti számítógépen, vagy méri le tankoláskor, az kevésbé hajlamos pluszfogyasztással járó vezetési stílusban vezetni.

Forintban mennyit lehet spórolni?

Egy átlagos, nyolcliteres fogyasztású, évi 15 ezer kilométeres futású autónál a fenti fogásokkal könnyen elérhető a 10 százalékos fogyasztáscsökkenés, ami évi 120 litert, vagyis még árstoppal is 57 600 ezer forintot jelent. Ráadásul az ilyen spórolós stílussal még a légkört is megkíméljük 417 kg üvegház-hatást növelő szén-dioxidtól. Nem nehéz továbbgondolni, hogy egy lényegesen nagyobb futásteljesítményű cégautónál ennek a mennyiségeknek a többszöröse is megtakarítható évente.