Meglepő dolog derült ki arról, kik vesznek elektromos autókat itthon

töltő
Vágólapra másolva!
Az elektromos autók számával párhuzamosan a rájuk szabott biztosításokra is nő a kereslet itthon.
Vágólapra másolva!

A Belügyminisztérium legfrissebb statisztikái alapján 82 277 autó közlekedik zöld rendszámmal a magyar utakon. Az Allianz egy éve vezette be elektromos járművekre szabott biztosítási fedezeteit, amelynek alkalmából összegyűjtötte az elmúlt év statisztikáit és tapasztalatait.

Az elektromos és plug-in hibrid járművekre kötött biztosítási szerződések száma folyamatosan növekedett az elmúlt években a biztosítónál, az e-autókra szabott fedezetek bevezetése óta több mint 20 százalékkal. A szerződések alapján az új autók dominálnak a biztosításoknál:

60 százalékban egy évnél fiatalabb autókra kötik a tulajdonosok,

30 százalékban 1-5 éves, 10 százalékban pedig 5-10 éves autókra.

Forrás: OMV

A biztosító adataiból jól látszik, hogy egyre több cég számára fontos, hogy a flottájukban e-autók legyenek, ugyanis

a náluk szerződők 59 százaléka jogi személy.

A magánszemélyek jórésze (40 százaléka) 30 év feletti, a 17-29 éves korosztály aránya pedig egy százalék. Emellett a növekvő vidéki penetráció is jól kirajzolódik, mivel a biztosítások 53 százalékát vidéken kötik, 47 százalékát pedig a fővárosban, illetve Pest vármegyében.

Az Allianznál a casco biztosítások járműkárainak mintegy 15 százaléka már elektromos/hibrid/plug-in hibrid járművekben keletkezik.

A vállalat tapasztalatai szerint a villanyautósok közül legtöbben azért tartják fontosnak a biztosítást, mert a speciális szaktudást, felszerelést igénylő helyreállítási munkák magas költségeit a biztosító nagy részben átvállalja. A hagyományos meghajtású járművekkel szemben ugyanis az elektromos/hibrid/plug-in hibrid járművek helyreállítása átlagosan 30-40 százalékkal többe kerül az alkatrészárak és a speciális tudást igénylő javítási munkadíjak miatt.