Magyar teszten vizsgálták a villanyautók valós hatótávját, az eredmény kijózanító volt

elektromos autók
Vágólapra másolva!
Hazai körülmények között vizsgálták, mennyi az elektromos autók valódi hatótávolsága. Jócskán volt eltérés a valós és a gyári adatok között.
Vágólapra másolva!

Az elektromos autózás elterjedését a hatótáv miatti aggodalom is akadályozza, nem is teljesen alaptalanul. A Leaseplan flottakezelő úgy döntött, hogy az év során többször, különböző időjárási viszonyok között teszteli a legnépszerűbb elektromos járműveket, hogy valós képet adhasson a tényleges fogyasztásukról.

Az első próbaúton

egy agglomerációból ingázó autós átlagos munkanapon megtett fogyasztását modellezték,

extrém időjárási viszonyoktól mentesen, az átmeneti évszakoknak megfelelő 10-13 Celsius-fokban. Az út egy 81 kilométeres autópálya-szakaszt, valamint egy 31 kilométer hosszú városi szakaszt tartalmazott, így összesen 112 kilométert futottak a kísérletben szereplő autók.

Forrás: Leaseplan

Hogy minden autó azonos feltételekkel induljon, előző nap 100 százalékra feltöltötték az akkumulátorokat, melyeknek másnapra elegendő idejük volt visszahűlni, és a szabadtéri parkolás miatt az éjszakai időjárási körülmények hatása is érvényesülhetett. Emellett

mindegyik jármű téli gumikkal felszerelve, automata üzemmódra és mindvégig 22 Celsius-fokra állított fűtéssel közlekedett a teszten.

Általánosságban elmondható, hogy

mindegyik tesztben szereplő modellnél mutatkozott eltérés a hivatalos és a valós fogyasztási adat között, melynek átlagos mértéke 21 százalék körül mozgott,

vagyis körülbelül ennyivel rövidebb távot tudtak az autók megtenni teljesen feltöltött akkumulátorral a gyári adatokhoz képest.

Forrás: Leaseplan

A prémium kategóriában jellemzően alacsonyabb a két adat közti különbség, a legkisebb a Mercedes-Benz EQB modellje esetében volt, mely az egyébként egyik legmagasabb hivatalos fogyasztási becsléstől csupán 4,4 százalékkal tért el a teszt végére. Két modell, a Tesla Model 3 Long Range és a Volkswagen e-UP több mint 4 százalékkal kedvezőbb fogyasztást mutatott a teszt során, mint a hivatalos adatok.