Fontos figyelmeztetést adtak ki minden autósnak, erre kötelező figyelni - videó

Vágólapra másolva!
Hogyan tudunk a legtöbbet segíteni közlekedés közben egy szirénázva érkező mentőautónak? Miért nem jó megoldás, ha megállunk a megkülönböztető jelzést használó jármű előtt? Elmagyarázták.
Vágólapra másolva!

Egy fékezés mindössze néhány másodperces, de ha sok van belőle, összesen akár 3-4 perces időveszteséget is okozhat az éppen sérülthöz siető mentősöknek. Ez pedig - bizonyos esetekben - nagyon sokat számít. Ezért nagyon fontos, hogy észrevegyük a megkülönböztető jelzést használó mentőautót és - időben jelezve szándékunkat, a többi közlekedő mozgását is figyelve - utat engedjünk neki. Többek között erről beszél Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője és Őri-Kiss Zsolt mentőgépkocsivezető abban a videóban, amellyel a NÚSZ Zrt. immár hatodik közlekedésbiztonsági kampányát indította útjára.

A mentősök egy kivonulást modelleznek, velük együtt ülünk a szirénázó mentőautóban, és látjuk a mentőnek helyesen utat engedő vagy éppen azt kisebb-nagyobb mértékben akadályozó járművek mozgását. Közben a mentőtisztek elemzik a látottakat és hasznos gyakorlati tanácsokkal látják el a közlekedőket arra vonatkozóan, mi a jó és mi a kevésbé jó megoldás ilyen helyzetben.

A mentősöknek mindig az a legnagyobb segítség, ha folyamatosan tudnak haladni. Ez a legfontosabb szempont, akár sérülthöz sietnek (egy mentőautó legfeljebb 30 km/h-val lépheti túl a megengedett sebességet), akár kifejezetten lassan haladnak, hogy a beteget ne érje plusz teher egy hirtelen irányváltással, fékezéssel.

Aki helyet ad a mentősöknek, a betegnek is segít, és így egy kicsit mentővé, bajtárssá válik - összegzi az elmondottakat a két mentős, akik a videóban arról is beszélnek, hogyan tudunk segíteni egy baleset helyszínén, miért fontos, hogy megálljunk, ha nincs még ott profi segítség, és miért haladjunk tovább, ha már nincs ott ránk szükség.