Színváltó technológián dolgozik a világ legnagyobb autógyártója

Vágólapra másolva!
A jövőben bármikor megváltoztathatjuk autónk színét, anélkül, hogy azt át kellene festeni, vagy le kellene fóliázni – legalábbis, ha a Toyota sorozatgyártásig fejleszti most szabadalmaztatott technológiáját.
Vágólapra másolva!
szín autó
Fotó: Shutterstock / Toyota

A Toyota kidolgozott egy olyan eljárást, amellyel szabadon módosíthatjuk majd az autónk színét. A folyamat bonyolultabb persze, és nem is végezhető el házilag, viszont 

jóval gyorsabb, költséghatékonyabb és környezetbarátabb opció, mint a lemezek újrafényezése,

 ráadásul bármikor, tetszőleges gyakorisággal végrehajtható.

A kétéves fejlesztőmunkát követően idén tavasszal szabadalmaztatott folyamat alapját egy speciális, színváltó pigmenteket tartalmazó festék adja. Amennyiben ezt az anyagot felmelegítik, majd különleges lámpák fényével besugározzák, képes megváltoztatni a színét. Az új árnyalat a hőmérséklettől és a fény hullámhosszától függ, azaz kiszámítható és megválasztható. A kivitelezéshez szükséges berendezés még nem létezik, de ez már csak részletkérdés: akár fixen telepített kamrákban programozzák újra a színt, akár mobil melegítő és besugárzó eszközöket alkalmaznak, a lényegen ez nem változtat.

szín autó
Fotó: Toyota

A karosszéria színének utólagos módosítása több hiúsági kérdésnél: egyrészt egyértelműen növeli az autó használtpiaci értékét, hiszen az új tulajdonost nem kötné az eladó ízlése (vagy annak hiánya), másrészt a járművek tudnának alkalmazkodni környezetükhöz. Nyáron például fehérre színeztethetnénk a karosszériát, hogy minél kisebb mértékben melegedjen át a napon, a sötét őszi és téli időszakban pedig egy jól látható színt választhatnánk, amivel biztonságosabban közlekedhetünk. Az sem mellékes, hogy a kereskedők racionalizálhatnák raktárkészleteiket, sőt, magát 

a gyártási folyamatot is egyszerűbbé, költséghatékonyabbá tehetné egy ilyen mindenszínű fényezés.

A technológia elméleti szintű létezése persze nem egyenlő annak piaci bevezetésével. Ahhoz ugyanis, hogy valaha sorozatgyártásba kerülhessen a megoldás, még számtalan kérdést kell megválaszolni, a buktatókat kiküszöbölni. Nem utolsósorban mérlegelni kell a folyamat költségeit, hiszen a legzseniálisabb innováció sem ér semmit, ha nincs rá fizetőképes kereslet.