Váratlan fordulat, több népszerű használt autó is olcsóbb lett Magyarországon

autókereskedés,
Budapest,2016.
Vágólapra másolva!
A hazai használtautó-piacon több olyan népszerű modell is volt 2023-ban, amelyek ára csökkent 2022-höz képest.
Vágólapra másolva!

Az újautó-piac és a használtautó-import megtorpanásával ellentétben a havi hirdetések átlagos száma éves viszonylatban növekedett a Használtautó.hu-n: 103 266 darab a 2022-es 96 223 darabhoz képest, ami 7,3 százalékos emelkedést jelent. A hirdetések forgási sebességéből az látszik, hogy

tavaly átlagosan 36,5 napba telt túladni egy autón, míg ez 2022-ben átlagosan 31,6 napig tartott.

Vagyis tavaly átlagosan öt nappal több ideig tartott értékesíteni egy használt autót.

Az oldalon

2023-ban a Ford Focusok hirdetéseire kattintottak a legtöbben, míg a második helyen a Škoda Octavia, a dobogó alsó fokán pedig az Audi A4 áll.

A villanyautók között a BMW i3 a legkelendőbb, utána a Tesla Model 3, majd a Nissan Leaf következik. A hibrideket nézve a tavalyi év során is a Toyota számított egyeduralkodónak: a toplista élén a Corolla, a C-HR és a RAV4 állnak.

A legnépszerűbb modellek árai többnyire emelkedtek, de akadt néhány érdekes kivétel, különösen a villanyautóknál. Utóbbira magyarázatot adhat az a tény, hogy akik villanyautót akartak venni, már megtették. Újabb vásárlók pedig akkor jelenhetnek meg ebben a piaci szegmensben, ha még kedvezőbben alakulnak majd az elektromos autók árai.

Forrás: Használtautó.hu

A hirdetések között 2023-ban a leggyakoribb szín a fehér (185 955), a második a fekete (166 054), a harmadik pedig az ezüst (96 808) volt.

A Használtautó.hu szerint a mélyponton lévő újautó-piacon már egyre gyakoribbak az óriási, akár sokmilliós kedvezmények, ami azt mutatja, hogy az árak elértek egy határt, amit a vásárlók már nem képesek, és nem is akarnak megfizetni. A használtautó-piacon is hasonló trend várható, vagyis

csökkenhet a 2024-ben várható drágulás üteme és mértéke.