Megszületett a jogszabály, amely minden autós számára olcsóbbá teheti a szervizelést

autószerviz, szerviz
Vágólapra másolva!
Könnyebbé válhat a márkafüggetlen szervizek digitális fejlődése, miután január 11-én hatályba lépett az EU új adatmegosztási jogszabálya.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió Tanácsa tavaly év végén elfogadta a méltányos adathozzáférésre és adatfelhasználásra vonatkozó rendelkezést, ami segíti az átláthatóságot és megengedi a létrejött adatok megosztását - számolt be a hírről a Magyar Autóklub, amely a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) közösen támogatta a jogszabály kidolgozását. A cél az volt, hogy a digitális rendszerekkel felszerelt autókban keletkező nagy mennyiségű adathoz ne csak a gyártók, hanem a tulajdonosok is egyszerűen hozzáférhessenek.

Az elfogadott rendelet kimondja, hogy

az autóban keletkező adat a tulajdonosé, ezáltal bármikor megoszthatja azt saját biztosítójával, szervizével.

Mindez megkönnyítheti, hogy a márkafüggetlen javítók kifejlesszenek járműadatokra támaszkodó, korszerű alkalmazásokat, így az autósok választási lehetőségei is javulnak:

nem lesznek bizonyos javítások esetén kizárólag márkaszervizekre kényszerítve, hanem választhatják majd az olcsóbb műhelyeket is.

A rendelkezés egyszerűbbé teszi a szolgáltatók közötti választást és támogatja az egyes ágazatok együttműködését, így további beruházásokat ösztönözhet.