Figyelmeztetést adtak ki, csalók vadásznak a magyar autósokra

autópálya, lerobban, leállósáv
Vágólapra másolva!
Január az éves országos autópálya-matricák lejáratának és megújításának hónapja, fokozott érdeklődés és forgalom tapasztalható, ez pedig az adathalászok érdeklődését is felkeltette.
Vágólapra másolva!

Csalók

lemásolták az egyik hivatalos e-matrica-viszonteladó weboldalát,

és az eredetihez hasonló webcímeken hirdetik. Az alapvető mezők kitöltése után egy bankválasztó oldalra irányítanak, ahol a belépési adatokat nem a bank oldalára, hanem a bűnözők részére írjuk be - közölte az Autovignet.hu.

Ezzel párhuzamosan betöltik az adatokat a bank oldalára is, ezáltal a gyanútlan felhasználó a kétlépcsős belépési hitelesítési kérést is megkapja, amit aztán szintén a csalók részére ad át - átengedve a hozzáférést a bankszámlához.

Jelen esetben az MBH Bank, a MagNet Bank, a Gránit Bank, az OTP Bank és az Oberbank ügyfeleire leselkednek. A helyzetet bonyolítja, hogy úgynevezett cloaking technikát alkalmazva két különböző oldalt jelenítenek meg, mást látnak a hirdetésre kattintók, mást a weboldalt közvetlenül meglátogatók (utóbbiak egy ártalmatlan oldalra jutnak).

Kiemelten fontos, hogy e-matrica vásárlása előtt mindig ellenőrizze az eladót!

Online értékesítésre kizárólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és engedélyezett viszonteladói jogosultak.