Miért változik meg a lábméret terhességkor?

szépülj, Gyönyörű, kívánatos lábak nyáron is - 5 praktikus tipp
Vágólapra másolva!
Terhesség alatt meghosszabbodhat a lábfej és megsüllyedhet a lábboltozat, és az új lábméret egy új kutatás szerint többnyire szülés után is megmarad.
Vágólapra másolva!

Amerikai szakemberek közel 50 várandós nő bevonásával vizsgálták, hogyan változik a lábfej a terhesség alatt: az Iowai Egyetem kutatói megmérték a résztvevő kismamák lábfejének hosszát és lábboltozatuk magasságát a terhesség alatt, illetve pedig a szülés után 5 hónappal. Az eredményekből kiderült, hogy a kismamák kétharmadánál a vizsgált időszakban csökkent a lábboltozat magassága, a lábfej hossza pedig 2-10 milliméterrel nőtt. Minden ötödik kismamánál a terhesség a cipőméretre is hatással volt - olvasható az American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation szakfolyóirat cikkében.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy felnőtt korban a terhességen legalább egyszer átesett nők körében jóval gyakrabban tapasztalható a lábfej hosszának növekedése, mint azoknál, akik sohasem voltak terhesek. Most az is kiderült, hogy a lábfej és a lábboltozat főként az első terhesség során változik, a második vagy harmadik gyermeküket váróknál nem tapasztaltak ilyen jelentős eltéréseket. Az eredmények eszerint mindenképpen azt sugallják, hogy a lábméret szempontjából az első terhesség kiemelt fontossággal bír - mondta el a kutatás vezetője.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Fokozott kötőszöveti lazaság

Terhesség alatt a lábfejjel kapcsolatos változásokat főként a lábfejre nehezedő többletteher okozza, amely a lábboltozat süllyedéséhez és a csontok szétterüléséhez vezethet. Ehhez járulnak még hozzá bizonyos hormonális változások is, amelyek növelik a kötőszövetek lazaságát.

A kutatók szerint a terhesség alatt a lábfejben bekövetkező változások állhatnak annak hátterében is, hogy a nőknél gyakrabban fordul elő ízületi gyulladás (arthritis) a lábban és a térdben, mint férfiaknál. A süllyedt boltozatú láb ugyanis járáskor feszíti az ínszalagokat a talp területén, és ez többletterhelést ró a térdekre is. A kutások következő lépése, hogy egy terhes nők számára kifejlesztett lábbelivel elejét lehet-e venni a lábboltozat megereszkedésének.