Sok a székletből származó baktérium a bevásárlókocsikon

Vágólapra másolva!
Nap mint nap szülők milliói ültetik be kisgyermeküket a bevásárlókocsikba, anélkül, hogy belegondolnának, ki fogta meg előttük a tolókart. Arizonai kutatók szerint rosszul teszik.
Vágólapra másolva!

Az Arizonai Egyetem mikrobiológusai négy állam 85 különböző szupermarketjében található bevásárlókocsi tolókarjáról vettek mintákat, bakteriális szennyeződés után kutatva. A 85 mintából 72-ben széklettel való szennyeződésre utaló baktériumokat, többek között Escherichia colit mutattak ki.

Ez több, mint amennyit a bevásárlóközpont vécéjéből származó mintákban ki lehet mutatni - hívta fel a figyelmet a kutatást vezető Charles Gerba, az Arizonai Egyetem talaj- víz- és környezettudományi tanszékének mikrobiológusa, aki korábban hasonló bakteriális szennyeződéseket mutatott ki a többször használt (általában polipropilén) bevásárlószatyrokban.

Ezek az eredmények megerősítik azokat a korábbi megfigyeléseket, amelyek szerint a bevásárlókocsiban gyakran ülő gyerekek - különösen, ha nyers hússal "utaznak" együtt - fokozottan ki vannak téve bakteriális fertőzéseknek, például szalmonella- és campylobacter-fertőzésnek.

A kutatók azt ajánlják a szülőknek, hogy mielőtt beültetik a gyereket a bevásárlókocsiba, töröljék le a tolókart fertőtlenítő kendővel. (Egyes amerikai szupermarketekben ingyenesen adnak eldobható törlőkendőt a vásárlóknak.)

Bár az eredményeket senki sem vitatja, nincs rá bizonyíték, hogy a szennyezett tolókart megfogó - vagy akár nyalogató - gyerekek súlyos betegségeket kapnának el, holott bevásárlókocsikat hosszú évtizedek óta használunk. Hasonló bakteriális szennyeződést kilincseken, konyhapultokon vagy autósüléseken is ki lehet mutatni, és valamennyi szennyezett tárgyat fertőtleníteni nem csak lehetetlen, de felesleges is. A legbiztosabb stratégia a gyakori, alapos kézmosás, amelyre a gyerekeket minél korábban meg kell tanítani.