Alig tudnak valamit a leggyakoribb hazai drog hosszú távú hatásairól

Vágólapra másolva!
A klasszikus ecstasy szinte eltűnt a magyar piacról, a mefedron fogyasztása azonban rendkívül dinamikusan növekszik, ráadásul már intravénásan is megjelent, valamint terjednek a szintetikus kannabinoidok is - derült ki a Magyar ENSZ Társaság éves drogjelentéséből.
Vágólapra másolva!

Világszerte egyre nagyobb mennyiségben terjednek a designerdrogok - állapítja meg az ENSZ bécsi székhelyű Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Testülete most megjelent, 2010-es jelentésében. A designerdrogok az illegálisnak minősített hatóanyagok molekuláris szerkezetének megváltoztatásával készülnek. Ily módon az eredeti drogokéhoz nagyon hasonló hatású új termékek születnek, amelyek aztán átcsúszhatnak az ellenőrzéseken.

"A designerdrogok előállításáról szóló részletes útmutatásokat gyakran osztják meg az interneten is. Európában jelenleg 16 új designerdrogot figyelnek, míg Japánban ez a szám 51" - olvasható a szervezet sajtóközleményében.

Búcsú az ecstasytól, terjed a szintetikus kannabisz

"Míg az évtized közepén a klasszikus ecstasy az egyik leggyakoribb drog volt, 2010-re gyakorlatilag eltűnt a magyar piacról" - mondta dr. Nagy Gábor, a Bűnűgyi Szakértői és Kutatóintézet főtanácsosa. Helyette tért hódított viszont a mefedron, amely már intavénásan is elérhető. Kissé csökkent a kokain-, a heroin- és az amfetaminfogyasztás.

"2010 legjellemzőbb trendje, hogy hihetetlen mértékben elárasztották a piacot a szintetikus szerek. Egyre gyakoribbak többek között a szintetikus kannabinoidok, például a pemetefű töretéből kristályos kannabinoid hozzáadásával készülő 'spice'" - mondta Nagy. Megjelent többek között az eredetileg a peyote kaktuszból kivont meszkalin szintetikus változata is a magyar piacon.

A jelenleg leggyakoribb kábítószer: a mefedron

A mefedron (4-metilmetkatinon vagy 4-metilefedron) szintén szintetikus serkentőszer, kémiai szerkezete hasonló az amfetaminokéhoz, különösen a Kelet-Afrikában serkentőként használt kat növény (Catha edulis) katinon nevű hatóanyagáéhoz.

Lenyelve, felszippantva vagy vénába injektálva hasonló hatást vált ki, mint az amfetaminok, az ecstasy (MDMA, 3,4-metiléndioxi-metamfetamin) vagy a kokain.

A szert csak néhány éve használják széles körben, és élettani hatásait sem emberben, sem állatkísérletekben nem vizsgálták tudományosan. A mefedront fogyasztók beszámolói szerint a hatás a kokain és az ecstasy hatásának keveréke: eufóriát, bőbeszédűséget, fokozott szellemi teljesítményt, éberséget és enyhe szexuális izgalmat okoz. Ezek alapján arra lehet következtetni, hogy az agyi szerotonin- és dopaminrendszerre hat, ez az elmélet azonban még bizonyításra vár.

Mellékhatásai közé tartoznak a hallucinációk, a fejfájás, a hányinger és hányás, a vérkeringési zavarok, a kiütések, a szorongás, a paranoia, az álmatlanság, a görcsrohamok és az érzékcsalódások. Beszámoltak továbbá csökkent koncentrációról, romló rövid távú memóriáról, szapora és rendszertelen szívverésről, izzadékonyságról, kitágult pupillákról, a száj nyitásának nehézségéről és fogcsikorgatásról. Felszippantva orrvérzést is okozhat.

A szájon át bevett, általában 150-300 milligrammnyi adag hatása 15-45 perc múlva érezhető, és körülbelül 2 órán át tart, míg a felszippantott 50-150 milligrammnyi adag néhány percen belül hat, és a hatás egy órán át tart. A szer hosszú távú hatásairól egyelőre szinte semmit sem tudunk, hiszen csak néhány éve van forgalomban. A mefedront itthon január elsejével tiltották be.

Kokain- és heroinhelyzet a világban

Az USA-ba irányuló heroin-, kokain- és metamfetamin-piac a mexikói kábítószercsempészek kezében van. Az Egyesült Államokban az elmúlt évben minden drog fogyasztása nőtt, kivéve a kokainét. Mexikóban 2006 óta 28 ezer ember halt meg a kábítószercsempészek és az ellenük fellépő állami szervezetek között kialakult harcokban.

Dél-Amerikában, különösen Kolumbiában, 2009-ben csökkent a kokaültetvények száma. Míg az amerikai felvevőpiac kisebb lett, az európai növekedett az elmúlt évben. Dániában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban a kokain az amfetamin és az ecstasy helyére lépett.

A világ legnagyobb heroinfelvevő piaca Nyugat-Európa, körülbelül a szer 50 százaléka itt fogy el. Különösen az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Franciaországban és Németországban kiemelkedő a fogyasztás. Az Európában fellelhető heroin szinte teljes egészében Afganisztánból származik.

Az ópiumtermesztés Afganisztánban tavaly mintegy felére, 3600 tonnára csökkent az előző évihez képest egy, a mákültetvényeket megfertőző gomba miatt. Mivel azonban elegendő mennyiségű ópium van raktáron, valószínűleg a heroin-előállítás nem fog csökkeni a közeljövőben.

Kínában, Malajziában, Vietnamban, Mianmarban és Szingapúrban az első számú drog a heroin, a legtöbb országban az előző évekhez képest stagnál vagy csökken a drogfogyasztás.

Dél-Ázsia az elmúlt években a kábítószer-csempészet egyik stratégiai régiójává vált, mert az új, szintetikus drogok előállításához szükséges alapanyagok itt szerezhetők be a legkönnyebben.