Új irányelv a gyerekülés elhelyzésére az autóban

Vágólapra másolva!
Amerikai gyermekorvosok azt ajánlják, hogy a szülők a kisgyerekeket az eddig javasolt 1 éves kor helyett 2 éves korig a menetiránynak háttal helyezzék el az autóban.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Gyermekgyógyászok Társasága (AAP) a Pediatrics című gyermekgyógyászati szaklapban hétfőn hozta nyilvánosságra új ajánlásait.

E szerint a kétévesnél nagyobb gyerekeknek 1 méter 44 centis magasságig ülésemelőt kell használniuk, hogy a biztonsági öv megfelelően védje őket.

A tapasztalatok szerint a testre nem megfelelően felfekvő biztonsági öv hasi- és gerincsérüléseket okozhat.

A baleseti statisztikák szerint az 1 éves kor körüli gyerekek ötször kevesebb sérülést szenvedtek el, ha a menetiránynak háttal elhelyezhető ülésben tartózkodtak az ütközés idején.

Más adatok szerint az a mintegy ezer gyerek, aki 15 év leforgása alatt megsérült a menetiránnyal szemben ülve, kevesebb sérülést szerzett volna, ha a gyerekülés fordítva lett volna elhelyezve az autóban - mutatott rá Dennis Durbin, az ajánlások vezető szerzője, aki a philadelphiai Gyermekkórház sürgősségi osztályának gyermekorvosa.

A csecsemőknek és kisdedeknek viszonylagosan nagyobb a fejmérete és rövidebb a nyaka, ezért a menetiránynak nézve egy ütközés ereje úgy megránthatja a gyerek fejét, hogy akár gerincvelői sérülést is elszenvedhet.

A kereskedelmi forgalomban kapható gyereküléseken a gyártók feltüntetik, mekkora testsúlyig ajánlják használatát.

A most közzétett ajánlásban a szakemberek azt javasolják a szülőknek, hogy amikor a baba testsúlya meghaladja a megadott értéket, akkor cseréljék ki a gyerekülést nagyobb méretre, ám 2 éves korig ragaszkodjanak a menetiránynak háttal elhelyezhető változatokhoz.